Akademisyen ve belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, 31 Ekim’de Van’da gerçekleştirilen “Yukarı Denizin Kıyısı” adlı belgeselinin gösterimi sonrası ödüle layık görüldü. Van protokolünün, kentteki önde gelen ailelerin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Van’ın binlerce yıllık tarihi ve geleneksel kültürü büyük bir beğeniyle izlendi.
Prof. Dr. Cereci’nin 1992 yılından bu yana çektiği tarih ve kültür konulu 30’dan fazla belgeselden biri olan “Yukarı Denizin Kıyısı”, Van’ın tanınmış şahsiyetleriyle yapılan röportajlardan, semaver geleneğine, endemik bir tür olan Van Balığı’ndan otlu peynire kadar birçok yöresel değeri ele alıyor. Van’da 17 yıl görev yapan Cereci’nin, şehre olan vefa borcunu ödemek amacıyla bu belgeseli hazırladığı vurgulandı.
Kültürel Değerlerin Belgelendirilmesi Görevi
Çektiği belgesellerle hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda birçok ödül kazanan Prof. Dr. Cereci, hızla kaybolmakta olan kültürel değerleri belgelendirmeyi kendisine bir görev olarak görüyor. Hatay’da yaşayan ve 6 Şubat depreminde depremzedelerden biri olan Cereci’nin, deprem öncesinde Hatay’ın kültürel değerlerini de belgelediği, bu çalışmalarıyla Türkiye ve yurtdışındaki gösterimlerde ödüller kazandığı öğrenildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son çalışmasının ise “Hatay Çocuk Oyunları” olduğu belirtildi.
Belgeselin gösteriminde, Van’ın tarihi ve kültürel zenginliklerine dair birçok değer izleyicilere sunulurken, katılımcılar arasında Van’ın yerel dinamikleri ve üniversite akademisyenleri yer aldı. Bu tür etkinliklerin, kültürel mirasın yaşatılması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.