Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. Ercan’dan kritik 7 ve üstü deprem uyarısı

Tunceli ve Hakkâri’de ardı

Tunceli ve Hakkâri’de ardı ardına yaşanan depremlerin yankıları sürerken, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, “Tendürek, Türkiye’de depremli patlatma yapabilecek en diri yanardağdır” ifadeleriyle dikkat çekmişti. Ancak son yaşanan depremlerle birlikte İstanbul’daki bekleyişin ötesinde Anadolu genelinde büyük bir endişe doğdu.
Ercan, yaptığı açıklamada Afrika kıtasının Anadolu’ya uyguladığı baskıya işaret ederek, ilkbahara kadar büyük bir deprem beklentisi olduğunu vurgulayarak, “Gerginlik her yerde artıyor. Sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliğin Anadolu’da özellikle arttığını gösteriyor.” dedi.
Hakkari’deki depremin ardından konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklamaları şöyle:
“Görüntü, Anadolu’nun çok gergin olduğunu gösteriyor. Ve bu gerginlik her geçen gün artıyor. Biraz alışılmadık bir durum var. Aslında 4 büyüklüğündeki depremler büyük depremler olarak kabul edilmez ancak, ülkenin çeşitli bölgelerinde arka arkaya 4’ün üzerinde depremlerin yaşanması endişe verici. 2011 Van depreminde gerginlik Hatay’a doğru kaydı, bu da Bitlis kenet kuşağının devamını Hakkâri’ye doğru götürüyor. Buradaki fay uzun bir süredir sessizdi. Bu sessizlik, ileride deprem olabilecek yerleri gösteriyor. Şimdi Hakkâri’de ardı ardına depremler olması beni düşündürdü.”
Ercan, şunları ekledi: “Bu bölgede yer kabuğunun kalınlığı yaklaşık 43 km ve şu anda kırılmamak üzere direniyor. Ancak eğer burada kırılacak kadar gerginlik biriktiyse, burada 7 civarında bir deprem beklenir. Zamanlama vermek mümkün olmamakla birlikte, bu bölge kırılmaya aday.”
Prof. Dr. Ahmet Ercan, her 4 büyüklüğündeki depremin ardından hemen büyük bir deprem beklentisinin yanlış olduğunu belirterek, “Ancak jeofizik anlamda bize şunu diyor: Ben geliyorum!” şeklinde konuştu.
İlkbahara kadar büyük bir depremin meydana geleceği uyarısını yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Şu anda nerede olacağını kestirmek zor ancak, gerginliğin Anadolu’da özellikle arttığını gösteriyor. Ana kaynak, Afrika kıtasının Anadolu’yu güneyden itme hızının artmasıdır. Bu itme, kırılma dirençlerini etkileyebilir ve depremi tetikleyebilir.” şeklinde ifadelerini tamamladı. – Yusuf Cemil Karaçay-