Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin Biyografisi ve 6 Şubat 2023 depreminde, Hatay Üniversiteleri’nden (MKÜ, İSTE) yitirdiklerimiz

Giriş ve Amaç Hatay’da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri ile Hatay’a ve Türkiye’ye, bilim, teknik ve entelektüel açılardan büyük değer katmaktadır. 6 Şubat 2023 Depremi büyük yıkım yapmış ve pek çok yaşam yitirilmiş, bu arada, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin değerli Öğretim Üyelerinden İktisat Bölümü Başkanı Prof. […]

  1. Giriş ve Amaç

Hatay’da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri ile Hatay’a ve Türkiye’ye, bilim, teknik ve entelektüel açılardan büyük değer katmaktadır.

6 Şubat 2023 Depremi büyük yıkım yapmış ve pek çok yaşam yitirilmiş, bu arada, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin değerli Öğretim Üyelerinden İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli ve eşi A. Rana Özbirecikli ile birlikte yaşamını yitirmiştir (Fotoğraf 1-3).

MKÜ’de, 2006-2010 döneminde, birlikte çalıştığım Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’yi, tanımış olmaktan onur duyduğum bir öğretim üyesidir.  Ne yazık ki, 6 Şubat 2023 Depreminde, çok değerli bir bilim insanını ve bir dostu yitirmiş bulunuyoruz.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nin açıklamasına göre, 6 Şubat 2023 depreminde 195 can yitirilmiştir.

Bunların dağılımı şöyledir: 35 Akademik, 23 Yönetsel, 32 İşçi-Sözleşmeli Çalışan ve 105 Öğrenci.

https://www.milliyet.com.tr/gundem/guzel-insanlara-erken-veda-6912172

İskenderun Teknik Üniversitesi’nden de 4 mesai arkadaşı ve 45 öğrenci canlarını yitirmiştir.

https://iste.edu.tr/haber-merkezi/2023/07/14/1987

Kuşkusuz ki 6 Şubat 2023 Depremi ve ardışık depremler, ortaya çıkan büyük yıkım ve canların yitirilmesi, yaşanan büyük acılar ve çaresizlikler, toplumun tüm kesimlerinden bir araya gelmiş, “güvenli konutta yaşayan” insanlarımızı da bu sarmalın içine almıştır.

Dünyanın eşsiz bir coğrafyası ve doğasına sahip olan Hatay’da, “deprem gerçeğini” dikkate almayanların, bu düzeni oluşturan sosyolojik yapının, bilimsel yöntemlerle incelenmesi ve sorgulanması gerekmektedir.

Bu makalenin amacı, Prof. Dr. Mehmet Özbirecik’in kısa biyografisini yazmak, genç kuşaklara tanıtmak ve ana çizgileri ile 6 Şubat 2023 Depremi’nin Hatay Üniversiteleri (MK, İSTE) üzerindeki etkilerini incelemektir.

Fotoğraf 1-3. Prof. Dr. Mehmet Özbirecik (24.08.1967, Gaziantep- 6 Şubat 2023, Antakya), Mustafa Kemal Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Başkanı.
  1. Dr. Mehmet Özbirecik’in Kısa Yaşam Öyküsü

MÖDAV Mehmet & Rana Özbirecikli Anma Videosu https://www.youtube.com/watch?v=_FZI4Lx6LCk

Mehmet Özbirecikli, 24.08.1967 günü Gaziantep’te dünyaya gelmiştir.

Eğitimi

Yüksek Lisans ve Doktora aşamalarını (1993-1998) Çukurova Üniversitesi’nde yapmıştır.

–  Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, Yard. Doç. (1998), Doç. (2003) olmuş, 2009’da Profesörlüğe yükseltilmiştir.

Sosyal Durumu: Dündar Özbirecikli ve Cemile İclal Özbirecikli’nin oğlu olan Mehmet Özbirecikli, Aralık 1995’de Ayşe Rana Yerturt Özbirecikli (Depremde Vefat Etmiştir) ile evlenmiştir (Fotoğraf 4).

Çocukları, Ozan Özbirecikli (Bilgisayar Müh.) ve Dündar Emre Özbirecikli’dir (Elektrik Elektronik Müh.) (Fotoğraf 5). Kardeşleri, Esin Özkırmaz ve Mahmut Özbirecikli’dir

Fotoğraf 4. Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, Aralık 1995’de, Ayşe Rana Yertutu Özbirecikli (Depremde Vefat Etmişler) ile evlendi.

Fotoğraf 5. Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, eşi Rana ve çocukları Ozan, Dündar Emre.

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, MKÜ İİBF’nin genç, sevilen, geleceği olan, gözde öğretim üyelerinden birisi idi.  O dönemdeki İİBF Dekanı, Prof. Dr. Ercan Enç tarafından da beğenilen bir öğretim üyesi idi.

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin; gerek çalıştığı çevrede, öğrencileri ve arkadaşları arasında,  gerekse Türkiye çapında meslektaşları arasında sevilen ve saygı duyulan, örnek alınan bir bilim insanı olduğu anlaşılmaktadır.

Görevde bulunduğum dönemde, Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, MKÜ’ne bağlı, işini istekle yapan, öğrencilere, eğitime, çevresine önem veren, sorun çözen genç bir bilim insanı, güvenilir bir dost olduğunu gördüm (Fotoğraf 6,7).

Fotoğraf 6. MKÜ İİBF Dekanlığı (2008). Prof. Dr. Tülin Ural, Prof. Dr. Ercan Enç (Dekan), Doç. Dr. Şenkal Aldemir, Prof. Dr. Şafak Kaypak, Prof. Dr. M. Şerefittin Canda (Rektör), Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli.

Fotoğraf 7. Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli ve 18 yıl birlikte çalışmış olduğu Prof. Dr. Veli Alpagut Yavuz şöyle yazmıştır:

“Üniversitenin kuruluşundan bu yana görev alan Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli Hoca ile MKÜ, önemli bir belleğini yitirmiştir.”

Mustafa Kemal Üniversitesi’nin değerli öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, katılımcı kişiliği ile Meslek kuruluşlarının toplantılarına, düzenlenmesine destek olmuş, değerli dostluklar edinmiş olduğu görülmektedir.

Örneğin;

Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV)’nın Denetim Kurulu Üyesi,

Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Araştırma Derneği (MUFAD) Yönetim Kurulu Üyesi,

Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı (MUFTAV) üyesi olarak görev yapmıştır.

Benzer biçimde, bilimsel etkinliklerin gerçekleşmesinde de özveri ile çalıştığı görülmektedir.

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli bilimsel etkinliklerde,  organizasyon kurullarında görev almış, paylaşımcı olmuştur.

Örneğin;

–    12. Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresi (Başk: Prof.Dr. Oktay Güvemli) Organizasyon Komitesi (2008)

–    MUFAD 3. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu (ISAF) Organizasyonunda (2014, Tokyo Keizai Üniversitesi) görev yapmıştır.

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, gelişiminde Prof. Dr. Oktay Güvemli’nin yeri görülmektedir (Fotoğraf 8).

Büyük ve köklü Üniversitelerin, topluma değer katan, liderlik yapan öğretim üyelerinin, “kırsal” alan ve Anadolu üniversitelerinin öğretim elamanlarına katkıları çok değerlidir.

Fotoğraf 8. Prof. Dr. Oktay Güvemli (21.07.1935, Fatsa-16.12.2019, İstanbul)’ye plaket sunumu, Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli.

Yayınları

Mehmet Özbirecikli’nin Ulusal ve Uluslararası dergilerde çok sayıda yayınlanmış, makaleleri ve kitapları vardır. Bu yayınların, ilgili uzmanlarca incelenmesi, özgün yönleri ve atıf durumunun incelenmesi, ödüllendirilmesi (TÜBİTAK BİLM ÖDÜLÜ) gereklidir. Çünkü bilimsel ve entelektüel birikim, emek harcanarak, yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Bilimsel değerlendirme açısından; MÖDAV, MUFAD ve MUFTAV’ın daha yetkin olduğunu düşünüyorum.

Kitapları

Fotoğraf 9. Mehmet Özbirecikli’nin, Muhasebe alanındaki kitapları bulunmaktadır.
  1. Özbirecikli M. Dönemsonu İşlemleri Muhasebesi. Detay yayın, İstanbul, 2015;232.
  2. Özbirecikli M. Tüm K. Kurumsal Yönetim ve İç Denetimin Rolü. Karahan Kitabevi, İstanbul, 2015;166.
  3. Kurt G, Özbirecikli M. Denetimde Seçme Konular. Gazi Kitabevi, İstanbul, 2020;329.
  4. Selimoğlu K S, Özbirecikli M, Uzay Ş. Bağımsız Denetim. Nobel Akademin Yayıncılık, İstanbul, 2019;516.
  5. Özbirecikli M, Şen K İ, Tüm K. BOBİ FRS. Detay Yayıncılık, İstanbul, 2017;492.

 

  1. Deprem ve Acı Son

6 Şubat 2023 günlü büyük depremde (Saat: 04:17), “Ekinciler Mah., Atilla Eren Apart., Antakya” adresindeki evinde yakalanan İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, Ayşe Rana Yertut Özbirecikli, Hican ve Fevzi Yertut ile birlikte yaşamını yitirmiştir. “

“Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, depremden yaklaşık 20 gün sonra DNA eşleşmesi ile cansız bedenine ulaşılmış”, 26.02.2023 günü Gaziantep’de toprağa verilmiştir (MÖDAV – 31.03.2023).

“Sinop Üniversitesi”nden Prof. Dr. Utku Altunöz, MKÜ’den aynı zamanda Altunöz”ün hocası, Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, 2 çocuğu dışında,  tüm ailesi ile vefat ettiğini, Özbirecikli”nin vefatının DNA testi ile doğrulandığını bildirmiştir.“

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/prof-altunoz-depremde-hayatini-kaybeden-akademisyenleri-paylasti-634803h.htm

  1. MÖDAV’un hazırladığı “Mehmet ve Rana Özbirecikli Anma Videosu”

https://www.youtube.com/watch?v=_FZI4Lx6LCk

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin, Türkiye’nin her yerinden, aşağıda adları belirtilen, çok sayıda değerli Öğretim üyesi tarafından çok büyük sevgi ve saygı gördüğünü anlıyoruz.

MÖDAV Mehmet ve Rana Özbirecikli Anma Videosu (https://www.youtube.com/watch?v=_FZI4Lx6LCk9)

incelendiğinde bu durum açıkça görülmektedir ve bu örnek tutumları için MÖDAV’ı kutluyorum.

Prof. Dr. Nalan Akdoğan, Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu, Prof. Dr. Süleyman Yükçü, Prof. Dr. Ganite Kurt, Prof. Dr. Nuran Cömert,  Prof. Dr. Fatih Coşgun Ertaş, Prof. Dr. Ümmühan Aslan, Prof. Dr. Yıldız Özerhan, Prof. Dr. Şaban Uzay, Prof. Dr. Saime Önce, Prof. Dr. Şaban Karabınar, Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu, Prof. Dr. Ali Deran, Prof. Dr. Zeynep Hatunoğlu, Prof. Dr. Süleyman Uyar, Prof. Dr. Çağnur Balsarı Kaytmaz, Prof. Dr. İlker Kıymetli Şen, Prof. Dr. Seyhan Çil Koçyiğit, Prof. Dr. Duygu Anıl Keskin,

Doç. Dr. Şerife Subaşı, Doç. Dr. Gülhan Suadiye, Doç. Dr. Şebnem Yaşar, Doç. Dr. Nermin Akyel, Dr. Nur Gençtürk, Dr. Canan Yükçü, Dr. Gülhan Aktaşlıoğlu

Örneğin, Prof. Dr. Nuran Akdoğan şunları söylemiştir (Fotoğraf 10):

“Mehmet Özbirecikli’yi Muhasebe Sempozyumlarında çalışkanlığı ile tanıdım.”

“MKÜ Öğretim Üyesi olarak Sunumlar yapar, yenilikler getirir, yapıcı, özverili ve iyi bir Öğretim üyesi idi.”

“MÖDAV, MUFTAV ve MÜFAD’ın toplantılarında görev alan, görevini canla başla yapan, güler yüzlü, büyüklere saygılı bir bilim insanıdır.” ”Çok emek vererek, Tokyo’da ortak Sempozyum yapılmasını sağlamıştır” (Fotoğraf 11)

Bu toplantılarındaki kişisel dostlukları ile herkesin sevgisini kazanmıştır (Fotoğraf 12,13).

 
Fotoğraf10. Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli, Prof. Dr. Nuran Akdoğan MODOV Toplantısında.
Fotoğraf 11. Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin de katıldığı 13. Uluslararası Muhasebe ve Finans Sempozyumu, Tokyo, 2014.

 

Fotoğraf 12. Prof. Dr. Seyhan Çil Koçyiğit; Mehmet Özbirecik.
Fotoğraf 13. Prof. Dr. Mehmet Özbirecik ve çalışma arkadaşlarından Doç. Dr. Gülhan Suadiye şunları yazmıştır: Mehmet Özbirecik Hocam, titizliği, çalışma odasının, masasının, kitaplığının her zaman düzenli ve temiz olduğu görülürdü.
  1. Hatay Üniversitelerinden (MKÜ, İSTE) 6 Şubat Depreminde Yaşamını Yitirenler

6 Şubat 2023 Depreminde Hatay Üniversiteleri, öğretim üyesi, personel ve öğrenciler arasından önemli ölçüde yaşamını yitirenler olmuştur.

120 öğrenci, 40 akademisyen 70 personel yaşamını yitirdi (10.03.2023, Medimağazin).

  1. Medimagazin (10 Mart 2023): “Depremlerin ardından Hatay, ağır hasar alan illerin başında geliyor. MKÜ)’den; 120 öğrenci, 40 akademisyen ve 70 personel yaşamını yitirdi (Tablo I).
https://medimagazin.com.tr/guncel/120-ogrenci-40-akademisyen-70-personel-yasamini-yitirdi-104669
  1. Gazete Duvar 09 Mart 2023): “Depremlerde ayakta kalan MKÜ Hastanesi 20 Şubat’a kadar hizmet verdi”.

“Binlerce hastaya bakıldı bu süreçte. Doktorlarımız gece gündüz çalıştılar.”

“Başhekim anne ve babasını yitirmesine rağmen, hastanenin başında tüm işleri koordine etmiştir.”

 https://www.gazeteduvar.com.tr/mustafa-kemal-universitesinin-40-akademisyeni-ve-120-ogrencisi-depremde-hayatini-kaybetti-haber-1607362
  1. Hatay Eksen Medya (10 Şubat 2024): “Bir yıl önce, Kardeşim, Rektör Yard., Özel K. Müd. de olmak üzere 372 can yitirilmiştir.
https://hatayeksen.com/2024/02/10/mku-depremde-vefat-eden-personel-ve-ogrencilerini-unutmadi/
  1. 12 Mayıs 2024: “Deprem bölgesindeki üniversiteler içinde en çok yaşamını yitiren, MKÜ olmuştur, 13’ü Hemşire olmak üzere önemli sayıda sağlık personeli yaşamını yitirmiştir. https://www.mku.edu.tr/news.aspx?shaberId=10080

Prof. Dr. Onur Koyuncu (Başhekim)  (12. 05. 2024);“6 Şubat 2023 gecesi bölgenin tek hastanesi olarak başlayan çabamız bu güne kadar sürmektedir” diye belirtmiştir. ” https://www.mku.edu.tr/news.aspx?shaberId=10080

Tablo I. 6 Şubat Depreminde MKÜ’de yaşamını yitiren 35 Akademisyen (04.03.2023).
Abdullah Yücel (Araş. Gör.) Erhan Tek Doktor (Dr. Öğr. Gör.) Onur Sezer (Dr. Öğr. Üyesi)
Ayşe İdil Çakmak (Dr. Öğr. Üye.) Esra Nur Tiryaki (Doç.) Osman Şükrü Bezirci (Öğr. Gör.)
Berna Hamamcı (Dr. Öğr. Üye.) Furkan Akman (Araş. Gör.) Sefa Koray Tosun (Araş. Gör.)
Betül Balıkçıoğlu (Doç.) Gizem Karayel (Araş. Gör.) Selman Kamik (Araş Gör.)
Bircan Turunç (Araş. Gör.) Gökhan Özdemir (Prof.) Serbay Bucak (Öğr. Gör.)
Büşra Davut (Araş. Gör.) İbrahim Ozan Tekeli (Doç.) Sinan Yılmaz (Öğr. Gör.)
Celile Demirbilek Bucak (Öğr. Gör.) Mehmet Eren (Öğr. Gör.) Yalçın Çetin (Dr. Öğr. Üyesi)
Cemil Serhat Akın (Prof.) Mehmet Özbirecikli (Prof.) Yasin Yılmaz (Dr. Öğr. Üyesi)
Ceyda Mursaloğlu (Öğr. Gör.) Mehmet Yıldırım (Dr. Öğr. Üye) Yıldız Yaprak (Prof.)
Didem Çakmak (Doç.) Mona Gazel (Prof.) Zehra Anaz (Öğr. Gör.)
Eda Kahiloğulları (Araş. Gör.) Murat Güntel (Dr Öğr. Üyesi)  
Elif Tuğba Saraç (Doç.) Nihat Arat (Öğr. Gör.)  

Prof. Dr. Utku Altunöz, MKÜ’de, Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu (Fotoğraf 14)’nun da yaşamını yitirdiğini, Balıkçıoğlu’nun altı gün boyunca ses verdiği enkazdan cansız bedeninin çıkarıldığını beldirmiştir.”  https://www.yenicaggazetesi.com.tr/prof-altunoz-depremde-hayatini-kaybeden-akademisyenleri-paylasti-634803h.htm

Fotoğraf 14. Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu (….. 6 Şubat 2023, Antakya)

 

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü, 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren üyeleri ve öğrenciler için 6 Şubat Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı oluşturmuştur (10 Şubat 2024).

https://www.mku.edu.tr/news.aspx?shaberId=10358

MKÜ Alahan Yerkeşkesi’nde dikilen fidanlara, depremde yaşamını yitirenlerin adları yazılmıştır (Fotoğraf 15).

İskenderun Teknik Üniversitesi (Eski Rektörü Tolga Depçi) de, 6 Şubat 2023 depreminde yaşamını yitiren görevlileri, öğrencileri için İSTE Merkez Yerleşke’de “6 Şubat Deprem Şehitleri Orman” kurmuştur (Fotoğraf 16).

Yeni Rektör Prof. Dr. Mehmet Duruel’in de bu konuda üstüne düşeni yapacağını düşünüyorum.

Fotoğraf 15. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi 6 Şubat Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı.
Fotoğraf 16. Hatay İskenderun Teknik Üniversitesi 6 Şubat Deprem Şehitleri Hatıra Anıtı.

Antakya, İskenderun ve çevresi (Hatay), tarihsel zamanlardan bu yana, büyük depremlerin olduğu, en az 3 önemli (diri) fay zonu üzerinde bulunan ve antik çağlardan günümüze çok bilinen bir deprem ve uygarlık bölgesidir.

Depreme Dirençli Kentleşme” ve

Depreme Dayanıklı Konutlarda Oturma Hakkı” için depremle ilgili aşağıdaki önerileri sunarım:

  1. Geçmiş zamanlardaki tarihsel önemli depremler öğrenilmeli ve öğretilmeli,
  2. Halkın ve okul çocuklarının bilgilendirilmesi için gerekli çağdaş önlemeler uygulanmalı,
  3. Yapılaşmada, özellikle olası “antik yerlede “yeterli” derinlikte zemin sondaji, etüdü yapılmalı, teknik özelliklerde “yeterlik” ilkesine, denetimde “bağımsız ve sorumlu denetime”, yerel STK’lara önem verilmeli,
  4. Efes, Bergama, Afrodisyas gibi antik yerler ile eş değer olan ve yüzylın olası Turizm merkezi “Antik Antakya”, “Antik Defne” ve “Antik Çevlik” üzerine yapılaşma yapılmamalı, bu alanlar korumaya alınmalı,
  5. c) Japonya gibi ülkelerin örnek alınarak, “Depremle barışık” bir toplum için çalışılmalı,
  6. d) Princeton Üniversitesi’nin 1932-1939 yılları kazılarında saptamış olduğu bilgilerin ve
  7. e) Yerin 5m, 11m derinliğinde bulunan Antik Antakya’nın (Antakya, Küçük Dalyan-Asi Adası, Kurtuluş, Defne, Yukarı Çevlik, vb) unutulmaması ve korumaya alınmalı,
  8. f) Yeni yapılaşmanın fay zonlarının ve Antik Antakya’nın dışındaki, sağlam zeminli yerlere yapılmalı,
  9. g) Depremle ilgili, var olan önemli bilimsel çalışmalardan daha çok yararlanılmalıdır:

–  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Fay Üzerinde Yaşayan illerimiz, Hatay Raporu (2020)’unda olası deprem konusunda önemli bilgiler vermektedir.

https://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/a349229db3a94a8_ek.pdf

–  Mustafa Kemal Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi de bu konuda önemli çalışmalar yapmıştır.

https://www.ajansbakircay.com/antakya-depremi-mustafa-kemal-universitesi-mku-prof-dr-m-nafi-toksoz-ve-prof-dr-jochen-schwarz-makale,2357.html

Fotoğraf 17. MKÜ’de Depreme Dayanıklılık Projesi. 09.09.2007 – iskenderun.org/mkude-depreme-dayaniklilik-projesi.

Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (Rektör), İnş. Müh Burhan Seçmen (ODTÜ), Y. Doç. Dr. Murat Bikçe, Y. Doç. Dr. Cemal Geneş…

Kuruluşundan (İÖ 300) beri adı değişmeyen, yaşamın aralıksız süre geldiği, olağanüstü doğası yanı sıra, büyük bir deprem bölgesi olan Antakya; uygarlık, kültür, sanat, eğitim, ticaret merkezidir.

Mustafa Kemal Üniversitesi’nin 1992 yılında, İskenderun Teknik Üniversitesi 2015 yılında kuruluşundan sonra Antakya, İskenderun ve Hatay’ın eğitim açısından önemi artmış, çok sayıda öğrenci eğitim için gelmiştir.

Bu depremler, 11 ili ve yaklaşık 15 milyon nüfusu içine alan bölgede etkin olmuştur.

Bu iki deprem, 9 saat arayla, 8 Mw  (± 0,1) ve 7,5 Mw  büyüklüğünde meydana gelmiştir.

https://www.cnnturk.com/turkiye/deprem-mi-oldu-nerede-anlik-son-depremler-23-subat-2023-kandilli-afad

Depremde, Türkiye’de “50 bin 399” ve Suriye’de “8 bin 476” kişi ölmüş ya da yaralanmıştır (122 bin). https://sputniknews.com.tr/20230320/afad-depremde-hayatini-kaybedenlerin-sayisi-50-bin-96–1068507815.html)

Mustafa Kemal Üniversitesi’nden; 120 öğrenci, 40 akademisyen ve 70 personel yaşamını yitirmiştir.

https://medimagazin.com.tr/guncel/120-ogrenci-40-akademisyen-70-personel-yasamini-yitirdi-104669

 İskenderun Teknik Üniversitesi’nden de 4 çalışma arkadaşı ve 45 öğrenci toplam 49 kişi yaşamını yitirmiştir.

https://iste.edu.tr/haber-merkezi/2023/07/14/1987

6 Şubat 2023 ve 20 Şubat 2023 depreminde ortaya çıkan büyük yıkım, acılar,  bölgenin deprem bölgesi olduğunu anımsatmış, toplum gerçekle yüzleşmek zorunda kalmıştır.

Bundan sonrası için, bilimle barışık, daha çağdaş, Japonya gibi ülkeler örnek alınmalı, kültürel yeni bir yol izlenmesinin gerekliliği görülmektedir.

SONSÖZ

Hatay halkına “emanet”, çoğunlukla başka illerden gelmiş, MKÜ ve İSTE’de görev yapan, birbirinden değerli, bilim, kültür, sanat, spor insanları, entelektüeller, öğrenciler, aileleri de bu yıkımdan payına düşeni almıştır.

Depremlerde, Hatay Üniversitelerin’de görevli öğretim elemanı ve öğrencileden yaşamını yitirenler “görev şehidi”dir.

Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli ‘de değerli “görev şehitlerimizden” birisidir. Mustafa Kemal Üniversitesi erdemli yönetici ve öğreti üyelerinin gerek Prof. Dr. Mehmet Özbirecikli’nin gerekse diğer yaşamını yitiren  bilim  insanlarının adını en iyi biçimde yaşatacaklarına inanıyorum.

Bu nedenle, Türkiye’nin her yerinde, Antakya’ya, İskenderun’a ve İlçelerine hizmet ve eğitim için gelerek, memleketimize değer katmış, tüm yitirilen yaşamların, ayrı ayrı incelenerek, tanıtılması, adlarının, bilgilerinin, anılarının kayda geçirilmesi, örneğim “Hatay 6 Şubat Deprem Müzesi” yapılarak yaşatılması, anılmalarının sağlanması, geleceğe ışık tutulması, “akademik dünyanın devamlılığının sağlanması” da görevimizdir.

İnanıyorum ki, güncel olarak Hatay’ın ve Hatay’daki Üniversitelerin (MKÜ, İSTE) özveri ile görev yapan üst yönetimleri, “kurumların devamlılık” ve “liderilik” ilkesini gözeterek, kendilerine yakışan düzeyde, özenli ve örnek bir çalışma yürütmektedir.

  1. 12. 2024, Güzelbahçe, İzmir, Prof. Dr. M. Şerefittin Canda, MKÜ 2006-2010 dönemi Rektörü

 

 

Exit mobile version