Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof.Dr. Ovalı…

Kovid Aşısı bulma çalışmalarında

Kovid Aşısı bulma çalışmalarında zirveyi gördü, mesajı verdi:

Klinik testler başlasın

Koronavirüs’e karşı aşı bulma çalışmalarında zirveyi gören Prof.Dr. Ercüment Ovalı, yaptığı açıklamada, “1 aydır laboratuarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık. Ancak o kadar etkili duruyor ki, insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen, Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı” dedi.
Aşı bulma çalışmaları, 4 Nisan 2020 tarihli Gazetemizdeki haberde de yer alan Prof. Dr.Ercüment Ovalı, 23 Nisan’ı beklemeden, Perşembe akşamı apar topar bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Ovalı’yı bu açıklamaya, dornaz alfa adlı maddenin, 16 Nisan 2020 tarihli bir dergide başka bilim adamları tarafından yayımlanmış olmasının etken olduğu tahmin ediliyor.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, Türkiye’de, Perşembe günü verilerine göre 1643 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 74 bin 193’e yükseldi. Hal böyleyken, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları hız kazandı.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi, koronavirüs ilacını geliştirmek için bir süredir kendilerini laboratuara kapatmıştı. Ercüment Ovalı, tüm Türkiye’yi heyecanlandıran haberi sosyal medya hesabından paylaştı. Paylaşım şöyle:
“1 aydır laboratuarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık. Ancak o kadar etkili duruyor ki, insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı.”
-DORFAZ ALFA İLACI NEDİR?-
Dornaz Alfa, DNA’yı seçici olarak klivaj eden bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I’nın oldukça saf bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistikfibroz hastalarının balgam/ mukusunda bulunan DNA’yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.
KTÜ eski Profesörü, kök hücre ve yapay deri çalışmalarıyla, dünya çapında tanınan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuar ortamında koronavirüsle ilgili yaptığı çalışmalarda büyük bir başarı sağladı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi, koronavirüs vakalarının, hastalığı yenen insanların kanındaki antikorlar aracılığı ile tedavi edilebilmesi için bir proje hazırladı. Projeyi Sağlık Bakanlığı’na sunan Ovalı ve ekibi, onay aldı.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, insanlık için müjdeli haberi 20 gün öncesinden verdi.
Prof. Dr. Ovalı, 15 gün önceki paylaşımında, “6 Nisan’da ilk covid19 spesifikimmun plazma, 12 hastanın tedavisi için, bir klinik çalışma kapsamında kullanılmaya başlıyor. Bakanlık, projemize onay verdi. Üretim başladı. Kahramanlarımı öpüyorum” dedi.
Dünyada 1 milyonun üzerine koronavirüslü hasta bulunduğu gerçeği karşısında, koruyucu aşı geliştirilmesi ve bu buluşu bir Türk Bilim İnsanının yapmış olması gurur verici. Koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabındaki paylaşımlarında şunları yazdı:
-Aşı üretimi için son hazırlıklarımızı yaptık ve içeri girdik.
-Derya, Recai, Mülazım ile… Risk nedeniyle, bu hafta sadece ben çalışacağım. Sonra, yerini kavramlarıma bırakacağım. Ve 23.00’da, ancak karantina alanımıza geri dönebildik.
-Bugünden itibaren Acibadem’in bize sağladığı bu yerde, 45 gün süre ile karantinaya giriyoruz. Neden mi? Aşı üretimi için gerekli, herkesin kaçtığı covid19 virüsünden 10 milyar PFU üretmeye başlıyoruz. Kahramanlarımı seviyorum. Recai, Gözde, Derya…
-Ve covid 19 immunplasma ve tedavisi onaylandı. Kök hücre ise yolda. -Cemil Yıldız-