Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Proje Sürüyor! Zemin tercihimiz ne?

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Antakya Belediyesi işbirliğinde

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Antakya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen Uzun Çarşı Restorasyon Projesi’nin 1. Etap çalışmaları sürerken, zemin konusunda nasıl bir yol izleneceği merak konusu.

Bir dönem Antakya Belediyesi, ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi ve son olarak da Ankara kaynaklı bir proje ile omuzlanan Uzun Çarşı’nın yallardır biriken sorunları ve beklentileri, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Antakya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen Uzun Çarşı Restorasyon Projesi 1. Etap çalışmalarıyla beraber, yerini umuda bıraktı.
Proje kapsamındaki taş kaplama ve üst yapı iyileştirme çalışmaları devam ederken, vatandaş ve çarşı esnafı, sürdürülen restorasyonu ilgiyle ve merakla takip ediyor. Doğal iklim şartlarına dayanıklı, yosun tutmayan taş bir kaplama ile giydirilen çarşı içi dükkanlar için konuşan vatandaşlar, 36 dükkan 1 mescitten oluşan ilk etap restorasyon çalışmaları için şunları söylediler:
J.Ç. >> Ben, ilgiyle izliyorum. Çocukluğumdan beri bilirim çarşıyı. Bence, bu şehre gelen bir turist için inanılmaz bir yer. Her şey var. Yiyecekten giyeceğe, altından baharata her şey. Bir tanesi, İstanbul’un ‘kapalı Çarşısı’ gibi demiş! Bence haklı. Belki, bu çalışma, çarşının hak ettiği değeri ona yeniden kazandırır.
Ş.M. >> Böylesi eski bir çarşıyı yenilemek mi amacımız, restore etmek mi? Çünkü kullanılan malzeme ile beraber, sanki modern bir AVM inşa ediyoruz gibi geldi bana!
U.M. >> Antakya’nın küçük bir modeli burası. Tüketim alışkanlıkları, yaşam sitili ve daha birçok şeyi… Bence, projenin bu hikâyeyi es geçmemesi gerek. Bu çarşının kapısından giren, eski kentin eski çarşısında yürümeli. Ama yürürken de, şu zemin ne olacak, diye düşünmeden edemiyorum! Her yer yama halde! Bir kısmı taş, bir kısmı beton, bir kısmı başka bir şey. Projede, zemin değişimi de var mı?
Tamer Yazar