Belen Kaymakamlığı’nın “Let’s Sing Our CulturE+” adlı Erasmus+ Projesi başarıyla tamamlandı
Belen Kaymakamlığı ev sahipliğinde, Erasmus+ Gençlik Programları KA105 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan 2019-2-TR01-KA105-078431 kodlu “Let’s Sing Our CulturE+” adlı proje, 5-14 Mart tarihleri arasında Litvanya, Romanya ve Türkiye’den toplam 32 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Proje gerçekleştiğinde, ülkemizde ve ilimizde koronavirüs salgını tehlikesi henüz yeni yeni gündeme gelmişti.
Yoğun geçen 9 günlük proje süresi boyunca Litvanya, Romanya ve Türkiye’den katılımcılar, kendi örf ve adetlerini dans, müzik ve öykü anlatımı yoluyla, yaygın eğitim metotları eşliğinde, interaktif olarak anlattılar, kendi kültürlerini tanıtma ve Hatay kültürünü de tanıma fırsatı buldular.
Proje kapsamında Belen Bahçeşehir Koleji’ne yapılan okul ziyareti ile de Erasmus+ projelerinin daha fazla kişiye tanıtımı sağlandı. Öğretmen ve öğrenciler, Erasmus+ Gençlik Değişimi Programı hakkında bilgi sahibi oldular. Ayrıca, eğitimler yanı sıra İskenderun Gençlik Merkezi ziyaret edilerek, burada gençler tarafından Türkiye’ye özgü danslar sergilendi. Gençlik Merkezindeki misafirler ve down sendromlu gençlerle kaynaşma sağlanarak Litvanya ve Romanya’ya özgü dansları birlikte yapma fırsatı buldular.
Katılımcılar, yoğun bir programın ardından “Final Gösterisi” hazırlayarak, kültürel dans ve müzikten oluşan gösterilerini Bahçeşehir Koleji’nde sergilediler. Yapılan final gösterisinde, dans ve enstrümanların birbiriyle olan ilişkisi ve hikayenin insanlar üzerindeki etkisi, ülkelerin farklı olmasına rağmen kültürlerin bir arada nasıl güzel bir etki bıraktığı insanlara aktarıldı.
Kültürel faaliyetler kapsamında, Medeniyetlerin Beşiği Antakya’da bulunan Habib-i Neccar Camii, Saint Pierre Kilisesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi. Hatay’ın, tarihe nasıl tanıklık ettiğine ve üç dinin birbirileriyle nasıl yaşadıklarına ve yaşamaya devam etiklerine tanık oldular. Ayrıca Dünya’nın ilk gece aydınlatılan caddesi olan Kurtuluş Caddesi’nde yürüme fırsatı buldular.
Kaymakam Hayrettin Baskın, projenin son günündeki kapanış programına katılarak, program süresince aktif olarak katılım gösteren gençlere “Youthpass” ve “Belen Kaymakamlığı Katılım Sertifikası”nı törenle verdi.
Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, törendeki konuşmasında şunları kaydetti:
“En az 12 bin yıllık geçmişe sahip, çok önemli ve köklü bir medeniyetin coğrafyasında bulunuyorsunuz. Erasmus+ projeleri kapsamında 9 gün misafirimiz oldunuz, kendi programlarınızın yanında kurumlarımızı, tarihi ve kültürel değerlerimizi gezip gördünüz. İnsanlığın en büyük problemi, insanların birbirini tanıyamadığından kaynaklanmaktadır. Erasmus projelerinin en güzel özelliği, farklı kültürlere sahip insanları bir araya getirerek birbirini tanımaları ve paylaşımda bulunmalarıdır.
Birbirimizi tanıyınca, önyargılarımız ortadan kalkıyor. Bunun için de bu projeleri önemsiyoruz. İl merkezi ve ilçelerimizi gezip gördünüz Suriye’de her ne kadar karışık ortam olsa da bizde sosyal hayat normal akışında devam etmektedir. Eminim ki projenin bu son gününde Ülkemize ve insanlara olan bakış açınız ve önyargınız değişmiştir. Bu projeye katılımınızdan duyduğum memnuniyetimi ifade ederken hepinize çok teşekkür eder, başta Erasmus+ projeleri olmak üzere Kaymakamlığımızın bütün projelerinin koordinatörlüğünü üstlenen ve bu anlamda en temel görevini yerine getiren çalışma arkadaşımız Yeliz SEVİM’e de gösterdiği emek ve çabalarından dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” -Mutlu Yanık-