Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Psikiyatri Tedavisinde Tıp Dışı Yöntemlere Karşı Uyarı

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, tıp dışı çare arayan ve yetkisiz kişilerin sağlık müdahalelerinde bulunmasının tehlikeli olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. “Depresyonunuz varsa ‘çorba için, turşu yiyin’, ‘ilaçları bırakın, bitkisel takviye kullanın’ gibi ifadeler var. Bunların çok ağır sonuçları olabilir.” şeklinde konuşan Yıldırım, ruhsal hastalıkların tedavisinde yalnızca uzmanların müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Tıp dışı çarelerin ruhsal hastalıkları kötüleştirebileceği uyarısı
Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, özellikle ruhsal hastalıkların tedavisinde tıp dışı yolların izlenmesinin hastaların sağlık durumlarını daha da kötüleştirebileceğini belirtti. Yıldırım, “Bunun, ruhsal hastalıkların daha da şiddetlenmesine yol açabileceğini gözlemliyoruz. Tıptan uzaklaşmak, hastalıkları gözden kaçırmamıza neden olabilir.” dedi. Özellikle Kovid-19 salgını döneminde bilim dışı uygulamaların arttığını gözlemlediklerini de ekleyen Yıldırım, bilimsel tedavilere karşı oluşan olumsuz algıların tehlikelerine dikkat çekti.

Sosyal medya üzerinden yayılan zararlı içerikler
Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı, sosyal medya aracılığıyla hastalara ulaşan yetkisiz kişilere karşı uyarılarda bulunarak, “Yetkisi olmayan kişiler, kendilerini ‘aile dizimi terapisti’, ‘yaşam koçu’ gibi unvanlarla tanıtarak bu alanda aktif olabiliyorlar. Ancak bu kişilerin tedavi süreçlerinde ciddi tehlikelere yol açtıkları biliniyor.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, sosyal medyada yayılan zararlı içeriklerin psikiyatri hastalarını olumsuz etkilediğini ve tedavi süreçlerini zorlaştırdığını belirtti.

Psikiyatri tedavisinin önemi
Ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların zararlı olduğu yönünde yapılan haberlerin, hastaların tedaviye uyumunu engellediğini dile getiren Yıldırım, tedaviye uyumun en önemli bileşeninin ilaç kullanımı olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Psikiyatrik tedaviler, özellikle farmakolojik tedaviler kanıt değeri en yüksek tedavilerdir. Bu tedaviler uzun süreli süreçler gerektirir ve deneyim kazandırır.” dedi. Depresyon, panik bozukluk ya da şizofreni gibi hastalıkların doğru şekilde teşhis edilmesi için psikiyatri uzmanlarına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Ruhsal sorunlar bedensel hastalıkların ilk belirtisi olabilir
Prof. Dr. Yıldırım, bazı zihinsel ve ruhsal hastalıkların, bedensel hastalıkların ilk belirtilerini gösterebileceğini belirtti. Yıldırım, “Kaygı bozukluklarında uzun vadede dolaşım sisteminde sorunlar görülebilir. Ayrıca bazı bedensel hastalıklar, örneğin tiroit bozuklukları ve kanser, ilk başta ruhsal belirtilerle kendini gösterebilir. Böyle bir durumda, ruhsal belirtilerin altında yatan fizyolojik sorunun ayırt edilmesi için psikiyatri uzmanlarına başvurulmalıdır.” dedi.