Prof. Dr. Nazan Savaş, bir elinde mikrofon ve diğer elinde kazma ile Amik Ovası’nda, Meyan Şerbeti hammaddesi olan “Meyan Kökü”nün cenneti Kumlu’da araştırma ve inceleme yaptı.
Ramazan içeceği Meyan Şerbeti hammaddesi “Meyan Kökü”nün çıktığı yer, Antakya’nın 40 km ilerisindeki Afrin Deresi…
Kendisi bir tıp akademisyeni… MKÜ’de Profesör… Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr Nazan Savaş, Hataylı olmamasına rağmen, “Hatay Gastronomi Şehri” tanıtımı için günlerdir, haftalardır, aylardır kendini bu projeye adamışçasına çalışıyor. Kimi zaman yollara düşüyor, kimi zaman önüne önlük geçirerek Hatay mutfağının tanıtımını üsleniyor, kimi zaman da haberimize konu olduğu gibi Profesör ünvanını bir yana bırakarak bir eline kazma ve diğer eline mikrofonu alarak Amik Ovası tarlalarında yol alıyor.
Prof. Dr. Nazan Savaş, Ramazan’a az süre kala, ilimizin tanınmış içeceği Meyan Kökü Şerbeti ile ilgili bir araştırma için yollara koyuldu. Meyan Kökü’nün Kumlu’da yetiştiğini öğrenen Prof. Dr. Savaş, yörenin bu alandaki usta isimlerinden, Mustafa adlı çiftçi ile irtibata geçip konuğu oldu.
“Hatay Gastronomi Şehri” Projesi tanıtımı eksenindeki Kumlu yolculuğunda, bir elinde kazma diğer elinde mikrofonla tanıtım yapan Prof. Dr. Nazan Savaş’a, yörenin bu alandaki uzman isminin anlattıkları özetle şöyle:
“Meyan şerbeti kökü Kumlu’da yetişiyor. Şerbet kıvamı, kökün ezilmesi, bir süre suda bırakılması, kurutulması ve sonraki işlemlerle yerine getiriliyor. Meyan şerbeti kökünün yetiştiği yer, Kumlu ilçesinden geçen Afrin Deresi üzeri ve kenarı. Kökleri uzun olan meyan bitkisi, kazma-kürek ile yer altından, köküne zarar vermeden çıkartılır ve izah edilen şekilde diğer işlemler yapılır.”
Prof. Dr. Nazan Savaş, meyan kökü bulma çalışması sırasında eline aldığı kazma-kürek ile toprağı eşeledi ve ilaç endüstrisinde, kozmetik yapımında, Ramazan aylarında da iftar ve sonrasının içeceği meyan şerbeti kökünü eliyle buldu ve çıkardı.
Meyan şerbeti kökünün Türkiye’de en kalitelisinin Kumlu ile Gaziantep’te yetiştiğini söyleyen yöre çiftçisi, Aydın ile Tekirdağ illerinde de meyan kökü çıkartıldığını, ancak kalite bazında bu bölgelerin Kumlu’nun çok gerisinde kaldığını belirtiyor. İşte MKÜ Tıp Fakültesi’nin tıp kökenli ismi Prof. Dr. Nazan Savaş, eline kazma-kürek alıp Amik Ovası tarlalarında, dere kenarlarında, toprak altından meyan kökü çıkartıp, Ramazan’a az bir süre kala kutsal günlerin özel içeceğinin nasıl çıkartıldığını ve üretildiğini anlatarak, Hatay Gastronomi Şehri Projesi’ne katkı vermeye çalışıyor.
Prof. Dr. Nazan Savaş, bu çalışmasını sosyal medya üzerinden duyururken, “Ramazan ayının vazgeçilmezi meyan kökü şerbetinin oluşum sürecini Amik Ovamızda, Kumlu’da, bu işin ustalarından sizler için derledik. İyi seyirler” mesajını verdi. -Cemil Yıldız-