Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rant uğruna, yaşam alanı yok edilmemeli…

CHP’li Vekil Suzan Şahin, Dağ Ceylanları yaşam alanları sorununu TBMM’ye

CHP’li Vekil Suzan Şahin, Dağ Ceylanları yaşam alanları sorununu TBMM’ye taşıdı:

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ilimiz Kırıkhan ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan Hatay Dağ Ceylanlarının yaşadığı 133 bin dönümlük alanın
8 bin dönümünün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma alanı dışına çıkarılması kararını eleştirerek, rant uğruna, AKP’nin ‘insan, doğa ve yaban hayvanlarını’ hedef aldığını söyledi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Suzan Şahin, Gazella cinsinden bir tür olarak kayıtlara geçen ve küresel popülasyonlarının toplamda 3 bin civarında olduğu belirtilen Dağ Ceylanlarının popülasyonunun azalma eğiliminde olduğuna dikkat çekerken, şöyle devam etti:
“Türkiye’de varlığının tespit edildiği 2008 yılından bu yana koruma çalışmaları da başlatılan Hatay Dağ Ceylanları için 2013 yılında 13 hektarlık bir alanda Dağ Ceylanı Üretim İstasyonu kurulmuştur. Yine Hatay-Kırıkhan’da, 25 Aralık 2019 tarihinde 13.288 hektarlık alan, tür için ‘Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ olarak ilan edilmiş, 2009 yılında yapılan ilk sayımlarda 150 civarında olduğu değerlendirilen Gazella Gazella türü Hatay Dağ Ceylanlarının sayıları 2012 yılında 235, 2018 yılı sonunda 750 ve günümüzde de 900 civarına ulaştığı kayda alınmıştır.
Hatay ili Kırıkhan ilçesinde bulunan ve bölge halkı tarafından kutsal olarak kabul edilen Hatay Dağ Ceylanlarının varlığındaki artışın bölge eko turizmi açısından önemine de vurgu yapılmaktadır. Ancak kutsal olarak kabul edilen ve nesli tehlike altında bir tür olarak kabul edilen Hatay Dağ Ceylanlarının yaşam alanı olan Hatay-Kırıkhan’da 133 bin dönümlük Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın 8 bin dönümü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Resmi Gazete’de yayımlanan 4706 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile koruma alanı dışına çıkartılmıştır. Bu karar, dağ ceylanlarının, dünyada bireyi artan tek popülasyonu olan türünün nüfusunu tehlikeye sokmakta, koruma çalışmaları yapılırken yürütülen bilimsel çalışmalar yok sayılarak bir gecede alanın daraltılması ise bölge halkını ve uzmanları endişelendirmektedir.”
CHP’li Suzan Şahin’in, Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan cevap istediği sorular da şöyle:
1.Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 4706 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla, hangi gerekçe ve nedenle yapılmıştır? Taşocağı için çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?
2.Yaban Hayatı Geliştirme Sahası üzerinde alınan bu daraltma kararının devamı gelecek midir?
3.Daha önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma altına alan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası için alınan bu karar, dağ ceylanları ve diğer yabani türler için bir tehdit oluşturmuyor mu?
4.Daraltılma kararı alınırken, uzmanlardan görüş alınmış mıdır?
5.Yaban Hayatını Geliştirme Sahası olarak ilan edilen söz konusu alanın, nesli tükenme tehdidi altında olan dağ ceylanlarının ve diğer yabani canlı türlere ev sahipliği yaptığı olduğu gerçeği bilinmekte midir? Bu durum, dağ ceylanları koruma çalışmalarını olumsuz olarak etkilemeyecek midir?
6.Koruma kararı alınırken, dayanak olan bilimsel veriler, koruma alanı dışına çıkarılırken neden dikkate alınmamıştır?
-Cemil Yıldız-