Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

RES’ler, yangın riskini arttırıyor mu?

Sayıştay Başkanlığı’nın 2020 yılı denetim raporunda, “Ormana yakın ya da

Sayıştay Başkanlığı’nın 2020 yılı denetim raporunda, “Ormana yakın ya da orman içi arazilerde inşa edilen RES’lerin sayısının hızla artması, yazlıklar ile yeni yerleşim alanları oluşturulması ile yakınındaki turistik tesisler, yangın riskini arttırmaktadır” denilirken, Antakya’dan Samandağ’a çok geniş bir alana dağılan benzer yapılara gözler çevrildi.

Sayıştay Başkanlığı’nın 2020 yılı denetim raporunda, ormanları korumakla görevli Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) yönelik sert eleştirilerde bulunuldu. Türkiye ormanlarının yangın riski altında bulunduğuna ve geçen yıl yangın miktarında artış olduğuna dikkati çeken Sayıştay, Orman Genel Müdürlüğü’nün, yangın eylem planlarını her yerleşim yeri için hazırlamadığını, yanan alanları coğrafi bilgi sisteminde takip etmediğini kaydetti. Orman Genel Müdürlüğü’nün, ormanlık alanlardaki maden izin sahalarında etkin denetim yürütmediğini, izinsiz yapılaşma ve izin amacı dışında kullanım tespitlerine yönelik herhangi bir işlem yapmadığını belirten Sayıştay, maden sahalarının rehabilitasyon çalışmalarının tam ve zamanında yapılmadığını vurguladı.
Raporda, rüzgar enerji santralleri (RES) ile ormanlara yakın yerleşim yerlerinin de yangın riskini arttırdığı da belirtildi. “Ormana yakın ya da orman içi arazilerde inşa edilen RES’lerin sayısının hızla artması, yazlıklar ile yeni yerleşim alanları oluşturulması ile yakınındaki turistik tesisler, yangın riskini arttırmaktadır” ifadesinin yer aldığı raporda, bu yerleşimlerin, orman yangınları ile ilgili tedbirleri almaları konusunda mevzuat bulunmadığına işaret edildi.
-ELEŞTİRİ-
Yangınlara, havada müdahalede yetersiz kalınması ve Orman Genel Müdürlüğü’nün envanterine kayıtlı uçak veya helikopter olmaması da eleştiri konusu olurken, Sayıştay’ın 88 sayfalık denetim raporu, OGM’nin, hava araçları alacak parasının olduğunu da gösterdi. OGM’nin 2020’te 3 milyar 772 milyon 331 bin 470 TL net gelir elde ettiği belirtilen raporda, OGM Döner Sermaye İşletmesi’nin de aynı dönemde bir milyar 26 milyon 465 bin 786 TL kâr yaptığı anlatıldı. -Tamer Yazar-