Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ressam Erbil’in Halı Müzesi Kurma hayali

Ressam Devrim Erbil, Türk

Ressam Devrim Erbil, Türk halıcılığını tanıtmak amacıyla İstanbul veya Ankara’da büyük bir halı müzesi açmayı hedefliyor. Bu fikir, Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında ATO Congresium’da gerçekleştirilen “Asya’dan Anadolu’ya Türk El Halısı” sergisinde gündeme geldi.

Sergide, geleneksel Türk halılarının yanı sıra Erbil’in tablolarından birebir dokunan 8 parça ipek halı da yer aldı. Erbil, Uşak’ta doğmasının halıya olan ilgisinde büyük rol oynadığını belirtti. Uşak’taki halı dokuma kültürünün etkisi altında büyüdüğünü ifade eden Erbil, halıyla ilgili anılarını da paylaştı.

Erbil, Türkiye’de birçok bölgedeki halı sanatının çeşitliliğine dikkat çekerek, Anadolu’da büyük bir “halı mucizesi” olduğunu vurguladı. Halıların, çağdaş sanatla entegrasyonu konusunda da eleştirilerde bulundu ve Türk sanatçılarının halıyı yeterince tanımadığını dile getirdi.

Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı (GESAV) Başkanı Kerim Sefer ise Türkiye’deki halıcılığın durumunun endişe verici olduğunu belirterek, yalnızca sipariş üzerine çalışan tezgahların kaldığını söyledi. Genç neslin halı kültürüyle ilgilenmediğini ve bu durumun ele alınması gerektiğini vurguladı.

Erbil, halı müzesi açmanın yanı sıra, meslek yüksekokullarında halıcılık bölümleri kurulması gerektiğini de ifade ederek, bu geleneği yaşatmanın önemine dikkat çekti.