Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Reyhanlı barajı bugün açılıyor

-Yapımına 2010 yılında başlanan ve 2015 yılında tamamlanması beklenen REYHANLI

-Yapımına 2010 yılında başlanan ve 2015 yılında tamamlanması beklenen REYHANLI BARAJI, 5 yıllık gecikmeyle de olsa bugün hizmete giriyor.

-Açılış töreni, saat 14.00’te, Afrin Çayı Davutlar Regülatörü alanında. Açılışa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans üzerinden, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de baraj inşaatından katılacak.

Yapımına 2010 yılında başlanan Reyhanlı Barajı, bugün düzenlenecek resmi törenle açılıyor. Baraj açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise baraj inşaatı alanından katılacak.
Hatay Valiliği’nden verilen bilgiye göre, bugünkü açılış töreni saat 14.00’te, Davutlar Regülatörü alanında düzenleniyor. Bugünkü törende ayrıca, Hatay’da tamamlanan “Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı”, “Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi” ve “Hatay-İçmesuyu Arıtma Tesisleri” projelerine de canlı bağlantı yapılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde, tesisler hizmete alınacak.
BARAJ İNŞAATI 10 YIL SÜRDÜ
Bugün resmi olarak hizmete gireceği duyurulan Reyhanlı Barajı inşaatı yapımı 10 yıl sürdü. DSİ Genel Müdürlüğü’nün, Reyhanlı Barajı ve bugünkü açılışlarla ilgili bilgileri özetle şöyle:
“Reyhanlı Barajı, tamamlanarak 10.01.2020 tarihinde su tutmaya başlamıştır. Baraj depolaması sayesinde, yapılacak sulu tarım ile hem tarlalardaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Projenin tüm üniteleri ile tamamlanması durumunda, ülke ekonomisine 2020 yılı birim fiyatları ile yıllık 450 Milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Öte yandan, Reyhanlı Barajı’nın ana su kaynakları arasında yer alan Afrin Çayı’ndan yıllık 21 milyon metreküp suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak olan Davutlar Regülatörü ve İletim Kanalı Projesi kapsamında, iletim kanalı ve regülatör inşaatı da tamamlanmıştır. Böylelikle baraj inşaatı ile birlikte, Türkiye’nin en büyük iletim kanalı da tamamlanmıştır.
Bu kanal sayesinde, saniyede bin 534 ton su, Afrin Çayı’ndan alınarak baraj sahasına aktarılmaktadır. Afrin Çayı’ndan gelen ve Reyhanlı Barajı’na aktarılan bu su ile 585 bin dekar arazi sulanarak, yaz mevsiminde Amik Ovası’nda yaşanabilecek susuzluğun da önüne geçilecektir. Kışın ise Amik Ovası’nda meydana gelmesi muhtemel taşkınlar engellenerek, yaklaşık 200 bin dekar arazi taşkından korunacaktır.
BARAJ, YENİ KUŞ CENNETİ
Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte, Amik Gölü’nün boyutlarına yakın büyüklükte bir sulak alan da oluşmaktadır. Bunun sonucunda, göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oluşmaya başlamış durumdadır. Reyhanlı Barajı, Hatay’ın yeni kuş cenneti adayı olarak görülmektedir.”
Reyhanlı Barajı’nın hizmete alınacağı 3 Ekim tarihinde (bugün), Hatay’da tamamlanan “Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı”, “Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi” ve “Hatay-İçmesuyu Arıtma Tesisi” projelerine de canlı bağlantı yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde bu tesisler de hizmete açılacak. -Cemil Yıldız-