Samandağ; Meydan, Deniz ve Çevlik sahilinde RİP akıntısının yol açtığı boğulmalara karşı önlemler alınması isteniyor. Her yıl onlarca kişi, RİP akıntısına kapılarak hayatını kaybediyor.
Deniz-Çevlik’te her yıl görevlendirilen CANKURTARAN uygulaması, yetersiz kalıyor. Kaldı ki cankurtaranlar, boğulma tehlikesi geçirenlere artık temas ederek suni teneffüs de yapamayacak. Kalp masajının ardından, tıbbi cihaz kullanarak kişinin nefes almasını sağlayacak.
CANKURTARANLAR EĞİTİMDEN GEÇİRİLMELİ
-Cankurtaranlar, boğulma tehlikesi geçirenlere temas ederek, suni teneffüs yapmayacak, kalp masajının ardından tıbbi cihaz kullanarak kişinin nefes almasını sağlayacak. Cankurtaranlar, yeni normalleşme döneminde, denize giren ve plajda güneşlenenlerin sosyal mesafelerini gözetleyecek. Kuleden megafonla uyarı anonsları yapacak olan cankurtaranlar, olası boğulma tehlikesine karşı da, kişilere eldiven ve siperlikle müdahale edecek.
-Kuledeki cankurtaranlar, güneşlenen ve dinlenen tatilcilerin sosyal mesafeye uyup uymadığını dikkat edecek. Denizde yüzenlerin sosyal mesafesi de çok önemli. Denizde 1,5 metre birbirine yaklaşanlara, cankurtaranlar, megafonla ya da denize girerek uyarı yapacak. Boğulma tehlikesi geçirenlere, siperlik ve eldiven kullanarak müdahale edilecek.
RİP AKINTISI NEDİR?
Kıyıya ulaşan dalgaların, aynı tepkiyle geri dönmesidir. Burada, kıyıya ulaşan dalga ne kadar güçlüyse, geri dönmesi de o kadar güçlü olur. RİP akıntısı, sığ yerde yüzen bir kişiyi, aniden denizin derin noktalarına çekebilir. Bu çekme esnasında, kişi panik yaptığı için de boğulma tehlikesi geçirir.
Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket eden RİP akıntısı, çok güçlü ve sığ olan plajlarda görülür.
RİP’E KARŞI ÖNERİLER
RİP akıntısı, sadece yükseklikten bakıldığında zaman fark edilebilen bir akıntı. RİP akıntısı oluşan bölgede, deniz biraz daha koyu ve derinlik fark ediliyor. RİP akıntısına kapılmış birini gördüğümüzde, kesinlikle atlamamak gerekir. Mümkün olduğunca, cankurtaran veya Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ile Sahil Güvenliğe haber verilmesi, güvenlik açısından daha iyi olacaktır.
Boğulan birisini gördüğünüz anda, kesinlikle denize hemen atlamayın. Önce kendi güvenliğinizi alın. Boğulan şahsa bir can simidi ulaştırabilirsiniz. Ancak en kısa zamanda, sahil güvenliğe veya cankurtaran olan bir şahsa ulaşmak gerekiyor. -Cemil Yıldız-