Riskli alanlarımız hangisi?

Peki ya riskli binalarımız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hatay Valiliği’ne de iletilen Genelge kapsamında, il genelindeki riskli alanların listesi yapıldıktan sonra Ankara’ya iletilecek. Süreç, tarihi ve kültürel alanları da kapsıyor! Antakya gibi kentlerde kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, riskli binaları ise öncelikli olarak dönüştürecek yeni bir dönemi başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde buna […]

Peki ya riskli binalarımız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hatay Valiliği’ne de iletilen Genelge kapsamında, il genelindeki riskli alanların listesi yapıldıktan sonra Ankara’ya iletilecek. Süreç, tarihi ve kültürel alanları da kapsıyor!

Antakya gibi kentlerde kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak, riskli binaları ise öncelikli olarak dönüştürecek yeni bir dönemi başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde buna dair bir Genelge yayınlamış, Valileri ve yerel idareleri de sürece dahil etmişti. Şubat itibariyle başlayan “riskli alanların üç ay içerisinde Bakanlığa bildirilmesi” uygulaması Mart, Nisan, Mayıs ayları ile sona erecek. Konu, sadece riskli alanları ya da yapıları ilgilendirmiyor.
Zira Bakanlık, tarihi ve kültürel alanları da bu çalışmaya dahil ederek, önemli bir adım attı.
Hatay’da da uygulaması başlatılan çalışmaya dair geçtiğimiz günlerde kısa bir değerlendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirlerin 50 ve 100 yılını planlayacaklarını, bunun da, vatandaşın içerisinde olduğu hakkaniyet ve rıza çerçevesinde olacağının altını çizdi. Kurum, tüm şehre ilişkin mekansal plan yapacaklarını söylerken, bunun içerisinde ‘tarım, turizm ve yeşil’ alanların ayrı ayrı belirtilecek planlar uygulayacaklarını anlattı ve şöyle devam etti:
“Kentsel dönüşüm bizim için çok büyük elzem addediyor. Şu an Türkiye’de yenilenmesi gereken 6,7 milyon konut var. Bu konutların yılda 300 binini yapmak üzere 2023’e kadar 1,5 milyon dönüştürülmesi gereken konutlarımızı acil dönüştüreceğiz. Buna ilişkin valilerimize genelge gönderdik. Bu kapsamda valililerimiz ve belediye başkanlarımız şehrin öncelikli acil dönüşmesi gereken riskli alanları belirlemek suretiyle buradan başlayarak dönüşüm işini gerçekleştirecek.”
-MERAK KONUSU!-
Bakan Kurum, kentsel dönüşümle sadece riskli binaları değil, şehirdeki tarihi ve kültürün dönüşümünü de yapmak istediklerini dile getirirken, ‘bu durumun Antakya özelinde kentin tarihsel ve kültürel kimliğine yansıması nasıl olacak’, işte bu merak ediliyor. -Haber/Tamer Yazar-

Exit mobile version