Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Roma’nın fısıltısındaki adımlara

Bir Kolaylık Yapsak mı? Aknehir’deki Saint Simon Manastırı için yapılan’Samandağ’a

Bir Kolaylık Yapsak mı?

Aknehir’deki Saint Simon Manastırı için yapılan’Samandağ’a mı yoksa Defne’ye mi ait’ tartışmalarında gelinen ‘milli emanet’ noktasında durup da ‘milli emanetin neden bu halde olduğunu’ soranlar haksız mı? Peki, eski Roma’nın fısıldanan hikâyesinde inşa edilen Titus Tüneli’nin adımları engelleyen haline ‘bunca yıldır niye bir şey yapılmadı’ diye soranlar!

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği adına, Özyeğin Üniversitesi’nden Ümit Özlale ve İskenderun Teknik Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (İSTE-SEA) Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlan ‘Hatay EXPO’ya ne kadar hazır’ başlıklı Rapor ‘Hatay Turizmi’ için önemli tespitleri gündeme taşırken, beklentileri rafa kalkan sektör temsilcilerinin sorunlarını ise bir kez daha masaya yatırdı.
İl turizmin bugün yaşadığı ‘daralmaya’ işaret eden Rapor’un tespitlerinden biri şöyle:
“En sorunsuz dönemde dahi Hatay’ın çektiği turist sayısının Türkiye’deki turist sayısına oranının düşük olduğu dikkat çekmektedir. Toplam turist sayısından Hatay’ın aldığı pay, maksimum seviyeye ulaştığı 2010’da % 0,78 değerini alırken, aynı oran yabancı turistler için % 0,33 olarak gerçekleşmiştir. Çekilen en yüksek yabancı turist sayısı ise yine 2010’da 57900 kişi iken, toplam turist sayısı 2016’da 285700 kişidir.”
EXPO’ya talip bir kentin turizmi karşılama olanaklarını sorgulayan son Rapor’un ‘eldeki turist’ kısmında ilerleyelim mi? Bu kısımda ilerlerken de, sahip olunan en iddialı tarihi ve kültürel alanlarda ‘ne kadarız’, ona bakalım!
-ÖRNEKLERİ ÇOK!-
Fotoğraflara yansıyan yer, Samandağ Titus Tüneli. Tümüyle dağ içine oyulan tünel; 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda paylaştığı bilgiye göre, inşasında Roma lejyonları ve köleler çalışmış. İnşaat, İ.S. 69 da başlamış, İ.S.81 yılında, halefi ve oğlu Titus tarafın-dan bitirilmiş. Ancak bu alana geldiğinizde, size bu hikâyeyi anlatacak tek bir bilgi tabelasına dahi rastlamıyorsunuz! Olanlar mı? Yön tabelaları!
Gelen ziyaretçilerin ortak şikâyeti, tünel içinde ilerlemek isteseler de, bunu gerçekleştirememeleri! Yer yer gölleşen suların yanı sıra, taş ve kayaların ıslak ve kaygan halleri üzerinden ilerlemenin olası kazalara davetiye çıkardığını söyleyen yerli-yabancı turistlerin beklentisi, benzer alanlarda (fotoğrafa yansıyan örnekler) uygulananlar! Bu yapılamıyorsa da, 1380 metre uzunluğundaki tünel zemininin bir baştan bir başa yürümeye uygun hale getirilmesi!
“Ellerinde fotoğraf makineleri ve kameralarıyla bölgeye gelenlerin hiçbir kayıt yapamadan dönmek zorunda kaldığı tarihi bir noktada ‘istenen ve beklenen’ tanıtımı yapamayan bizlerin, ‘eksiği’ ve ‘olması gerekeni’ düşünmesi gerek” diyenler haksız mı?
-YENİ KAYMAKAM!-
Yapımına, 69 yılında Roma İmparatoru Vespasian Dönemi’nde başlanan ve Vespasian’ın oğlu Titus tarafından yapımı tamamlanan Tünel’in olduğu alanda yapılan son dönem çalışmalarda ciddi emeği olan Samandağ eski Kaymakamı Cahit Çelik sonrası görevi üstlenen yeni Kaymakam
Murat Kütük bu konuda ‘öncü’ bir rol üstlenir mi bilinmez, ama yaklaşan yaz dönemi öncesinde ‘düzenleme yapılmalı’ diyenlerin sayısı hiç de az değil! Peki, bu konuda harekete geçmesi gereken kurumlardan buna dair bir çalışma gelir mi? Yoksa ‘eldeki ile idare edin’ demeye devam mı? -Tamer Yazar-