Bu Şehri çok seviyorum
Hatay Gastronomi Evi’nde servis edilen Adana’nın tescilli ‘Analı Kızlı’ çorbasının Hatay versiyonu için, “Bazı yemek isimlerini yazarken, daha detaylı değerlendirmekte fayda var” diyen Hatay Turizm Derneği Başkanı Hakan Boyacı, Çevlik-Kale Bisiklet Yolu Projesi’nin eksikleri noktasında bir kez daha durdu ve “tamamlanmalı” tavsiyesinde bulundu, ama bir şeyin altını da özenle çizdi…
Röportaj/Tamer Yazar
Antakya’dan Samandağ’a, Payas’tan Defne’ye, Reyhanlı’dan Erzin’e… Eski Roma’nın, Osmanlı’nın, düne dair binlerce yıllık hikâyelerin coğrafyasında, turizm, hep gündemde bir konu oldu. En çok da yapılmayanlar, yapılması gerekenler noktasında!
Peki, Hatay coğrafyasının, Türkiye turizm pastasından aldığı ince dilimin şu ana kadar hiç tartışma konusu yapılmadığı, ama düzenlenen Turizm Çalıştayları ile hep büyük hedeflerle yola devam edildiği bir kent gerçeğinde, eldeki tabloya birkaç adım geriden bakalım mı ? Hatta o bakışa sorularımızı da ekleyelim ve bu kentin Turizm Derneği Başkanlığını yapan Hakan Boyacı ile hem biraz ‘Kral Çıplak’ diyelim, hem de
O zaman ilk sorumuz gelsin ve bugüne başlayalım…
Çekimleri 1 yıl süren, Hatay’a gelecek turistlere rehber olması adına hazırlanmış bir belgesel paylaştınız geçtiğimiz günlerde. Yaklaşık 22 dakikalık bir kent hikâyesi de olsa, bir gezi rotası da sunuyor, buraya gelecekler için. Tepkiler nedir, izleyenlerin geri dönüşleri en çok da?
Çok beğenilen bir Hatay Tanıtım Belgeseli oldu. Gelen yorumlarda, “Şu ana kadar yapılmış en iyi tanıtım videosu” şeklinde olumlu görüşler alıyoruz. Bu, bizi çok mutlu ediyor. Geçmiş yıllarda yapılmıştı. 12 aylık bir emek ile ortaya çıkan belgesel, Hatay’ın enlerini “en kısa ve en iyi şekilde” anlatıyor. İnşallah, 2022 yılında güncel versiyonu yayına girecek. Şimdiye kadar, Hatay’ı tanıtan 300 yayın, 13 belgesel ve 1.000.000 fotoğraftan bir arşiv oluşturduk, 100’lerce dijital ve basında proje yaptık. Daha da devam edeceğiz. Marka – Pr – Reklamcılık ve Prodüksiyon alanında 20 yıldır hizmet veren bir altyapıyla, profesyonelce çalışmaktayız.
Geleneksel olanı, tarihi ve kültürü anlatan bir video ama… Çekimlerinizde kullandığınız bir de teknoloji var, bilmeyenler için o noktada da duralım mı? Drone çekimleri, bu tür bir hazırlığın görseli için ne kadar önemli?
Bir belgeselde, sinemada, havadan çekilen görüntülerin çok önemi var. Yüksek teknoloji ve deneyim gerektiriyor.10 defa, gerçek helikopterle çekim yaptık. İlk olarak 2004 yılında, benzin motorlu helikopterlerle başladık. Şimdi drone dediğimiz cihazlarla çalışıyoruz. Bir defa, bir yere gidip çekmeniz bazen tatmin etmeyebiliyor. Işığı yakalamak lazım. Büyük bir emek ve özveri de gerekiyor.
Kentin tanıtımı ve reklamı adına çok şey yapan ve bu konuda çok üretimde bulunan isimlerden birisiniz. Bu denli yoğun emek gerektiren çalışmalarınıza diğer kurumsal kimliklerden istediğiniz, beklediğiniz katkıyı, takdiri alabiliyor musunuz peki?
30 Haziran, başkanlığını yaptığınız Hatay Turizm Derneği için önemli bir seçim günü. Başkanlık el değiştirir mi bilinmez ama… Geride, başkanlığınız dönemi adına nasıl bir Dernek bırakacaksınız? “Vicdanen rahatım” diyor musunuz?
Bizler, Hatay Turizm Derneği Başkanlığına; Yeniliğin gücüne, dinamizme, eğitimli genç neslin çalışmalarına inanarak talip olduk ve seçimle, 26 oya karşın 39 oyla görevi devraldık. STK’lar, Odalar, Belediyeler… Yönetimi seçimle belirlenen kurumlardır. Demokrasinin gücüne inanan insanlarız. Bizler, emanetçiyiz. Vakti geldiğinde, gençlerden oluşan yeni Hatay sevdalısı turizmcilere görevi emanet etmeye hazırız. Pandemi sonrası etkin çalışacağımız yeni bir yönetim listemizle, Derneğimiz kesinlikle daha iyi yerlere gelmeye devam edecektir. Başkanlık, elbet el değiştirebilir. Bu, demokrasi kültürümüzün bir parçası olmalı. Derneğimizin değerli üyeleri kimi isterse onu seçer. Bizler de, başka bir aday olursa ve kazanırsa, tebrik eder, her zaman yanında oluruz.
Sizden önceki dönemin başkanlığını yapan Sabahattin Nacioğlu’nun, sosyal medya ve basın üzerinden açıklamaları, eleştirileri ve suçlamaları var, Size ve Yönetiminize karşı. Yaşananlara, yaklaşan başkanlık sürecine dair masum bir atışma olarak mı bakmak lazım, yoksa fazlası mı var?
Sektörü, işletmeleri, sorunları ve beklentileri bilen, takip eden birisiniz. Başlayan bir turizm sezonu için, “pandemi dönemi çok verimli kullanıldı ve hazırız” diyebiliyor musunuz?
Ne yazık ki pandemi, dünyada insanlığın başına gelmiş en büyük felaketlerden beri. Turizm sektörü, elbet 1. sırada etkilendi. Aşıların bulunması ve yaygınlaşması, bu illetten kurtulmak için umut oldu. 1.5 yıllık süre, elbette sektör için büyük bir kayıp. Bu süre, kurumların hazırlıkları için çok iyi kullanılabilirdi. Ancak ülkemiz, ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde pandemiye yakalandı. Devletimiz, elinden geleni yaptı. Ancak işletmelerimiz, varlıklarını sübvanse edebilmek için borçlandı. Aşılanma hızımız, Haziran ayında arttı. Devletimize minnettarız. 1 Temmuz’dan sonra, “yeni normalleşme” tedbirleriyle, Hatay’da yoğun bir turizm patlaması yaşanacağını hedeflerken, işletmelerimiz adına büyük bir mutluluk duyuyorum.
Sizinle son konuştuğumuzda, “sıkıntıları çok” dediğiniz “bisiklet yolu” için bir kez daha konuşalım mı? Samandağ-Çevlik ile Arsuz-Kale Köyü arasındaki bisiklet yolu için yaptığınız eleştirilerde bir azalma oldu mu? Eksiklikler giderildi mi?
Elbette, bu güzel bisiklet yolumuzun tamamlanması gereken eksikleri var. Bizim ilk belirlediklerimiz; 1. Bisiklet yolu üzerinde araçların duracağı alanlar ve acil durum park alanları! 2. Bisiklet yolunun bazı noktalarında, acil durumlarda yardım çağırmak için telefon vericileri! 3. İhtiyaçların görüleceği; çay, kahve su, duş, wc, lastik şişirme istasyonu, ilk yardım istasyonu gibi ikmal tesisi! 4. Bazı kaya düşen noktaların ıslahı! 5. Bazı noktalarda güneş panelleri ile aydınlatma ve uyarı levhaları, ilk akla gelen tespitler…
Yakından izlediğiniz yerlerden biri de Hatay Gastronomi Evi. Geçtiğimiz günlerde orada yenilen bir yemeğin ardından yaptığımız bir haberde, ana çorba olarak sunduğumuz Analı Kızlı’nın, 2020 tarihinde Adana Ticaret Odası tarafından tescil edildiği gerçeğinde durmuştuk. Bunu bir “hata” olarak görürsek eğer, tercihlerin biraz daha itinalı ilerlemesi gerektiğini söylemek yanlış olur mu?
Hatay Gastronomi Evimiz, her geçen gün Hatay’ın gururu oluyor. Elbette, geçmişte kuruluş aşamasında bazı eksiklikler olsa da, bu kurumumuzun, iyi bir ekip çalışmasıyla daha iyiye gittiğini bizlere açıkça gösteriyor. Değerli Yöneticisi Sayın İpek Hanım ve Sayın HBB
Bazı yemek isimlerini yazarken, elbette daha detaylı değerlendirmekte fayda var. Gözden kaçan maddi bir hata olduğu kanaatindeyim. Sizlerin bu eleştirinizi eminim dikkate alacaklardır.
Bir turist olarak bu kente gelmiş olsaydınız… Gördüğünüz en temel eksiklik ne olurdu?
Kentimizin en büyük eksikliği, “planlama” yönünde yaşanıyor. Alt yapı çalışmaları, kurumlar arası senkron halinde yapılamamasından dolayı, çok uzun sürüyor. Ziyaretçilerin genel anlamda şikayetlerinin başında da bu var ne yazık ki.
Son olarak… Kentin turizmine, tanıtımına ve anlatılmasına ciddi katkı sunan bir isim olarak, “çok şey yaptım, ama anlaşılmadı” mı, “yapılanlar toz olup rüzgâra karışsa da, keyifliyim” mi, yoksa… “Anlaşıldım ve sonuna kadar da destek gördüm” mü?
Ben, Hakan Boyacı olmaktan çok mutluyum. Aileden gelen sanatçı genlerim ve Hatay sevdalısı ruhumuz, üretme arzumuzu hep kamçılıyor. Üniversite sonrası büyük ulusal projeler yapsam da; Sanatçı, Reklamcı, Yönetmen kariyerime Hatay’da kalarak devam ettim. Bu şehri çok seviyorum. Doğasını, tarihini, yemeklerini, insanlarını, kültürünü dünyada hiçbir şeye değişmem.
Teşekkürler…