Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rusya’dan, Ukrayna’dan aldığın fiyattan…

Benden Neden Almıyorsun? Hatay’dan Adana ve Mersin’e, buğday hasadına başlanan

Benden Neden Almıyorsun?

Hatay’dan Adana ve Mersin’e, buğday hasadına başlanan ilk bölgelerden biri olan Çukurova’nın çiftçisi, yükselen girdi maliyetlerinin yanında açıklanan taban fiyatını yeterli bulmuyor. Verilen mesaj ise net…

2022 sezonu hasadına başlanan buğday için bölge üreticileri çok da umutlu konuşmuyor. Ahmet Erkan Yiğitsözlü’nün Euronews için Hatay’dan Adana ve Mersin’e, buğday hasadına başlanan ilk bölgelerden biri olan Çukurova üreticilerle yaptığı konuşma ve aldığı tepkiler de buna dair.

350 dekar arazi üzerinde tarım yapan Ahmet Yılmaz, sıkıntılı isimlerden biri. Yılmaz, bu yıl buğday üretiminden zarar ettiğini belirterek, “Geçen yıl kilosunu 2 bin 200 liraya kullandığımız gübreyi, bu yıl 14 bin liraya kullanmak zorunda kaldık. Yani yüzde 500 oranında gübre maliyetimiz yükseldi. Mazot, yüzde 400 oranında yükseldi. Geçen yıl buğdayın kilosunu 2 bin 250 liraya satıyorduk, bu yıl 6 bin 500 civarına satacağız. Gelecek sene buğday ekmeyeceğim” diye konuştu.

100 dönüm civarı arazide tarım yapan Kadir Türkyılmaz da ufak çiftçinin her geçen yıl daha da küçüldüğünü anlattı. Türk çiftçisinin arkasında kimsenin olmadığını savunan Türkyılmaz, şunları kaydetti:

“Çiftçi, gariban insan. Devlet, yasaların belirttiği ölçüde çiftçiyi desteklemiyor. Yasanın emrettiği milli gelirden yüzde 2’lik payını almıyor. Sadece mazot ve gübrede, çok sembolik destekleme veriliyor. 50 dekar yeri olan çiftçiye 1000 ile 1500 lira arası destekleme veriyor, ki bu bir torba gübre parasına denk gelmiyor.”

50 yıllık çiftçi Ersin Delibıçak ise üreticilerin mutlu olması ve üretmeye devam etmesi için yerinde doyması gerektiğini, ancak çiftçinin kendini doyuramadığı söyledi. Delibıçak, “Yıldan yıla üretim maliyetleri artıyor, çiftçi köylü yoksullaşıyor. Çiftçi üretmezse, buğday ekmezse, et üretmezse ne yiyeceksin? Para yenir mi? Üretimin sürdürülmesi için köylüye destek çıkılması lazım. Rusya’dan, Ukrayna’dan aldığın fiyattan benden neden almıyorsun? Bu girdilerle çiftçi üretemez. Üretemezse, ekmeği 10 liradan aşağı yiyemezsiniz. Biz, ne kadar dayanacağız” ifadelerini kullandı.

Tamer Yazar