Sabahattin Ali Aydınlığı

2. Edremit Kitap Fuarı, Zeytinli Altınkum Meydanı’nda, 12 Ağustos 2018 Pazar günü binlerce kişinin katılımıyla açıldı. Fuar, 19 Ağustosa kadar devam edecek. Fuarın son günü ben de Edremit’te olacağım. Fuar, bu yıl, Sabahattin Ali anısına “Sabahattin Ali Yılı” olarak düzenleniyor. Kitap Fuarı, böylelikle ülkemizde yeterince sahiplenilmeyen Sabahattin Ali’yi anmış oluyor. İlki geçen yıl “Ölmez ağacın […]

2. Edremit Kitap Fuarı, Zeytinli Altınkum Meydanı’nda, 12 Ağustos 2018 Pazar günü binlerce kişinin katılımıyla açıldı.

Fuar, 19 Ağustosa kadar devam edecek.

Fuarın son günü ben de Edremit’te olacağım.

Fuar, bu yıl, Sabahattin Ali anısına “Sabahattin Ali Yılı” olarak düzenleniyor.

Kitap Fuarı, böylelikle ülkemizde yeterince sahiplenilmeyen Sabahattin Ali’yi anmış oluyor.

İlki geçen yıl “Ölmez ağacın gölgesinde kitap ” sloganıyla yapılmıştı, bu yıl Sabahattin Ali anısına. “ Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, açılışta yaptığı konuşmada, “ Sabahattin Ali Edremit’te yaşadı, ‘Kuyucaklı Yusuf’ Edremit ’i anlatıyor. Sabahattin Ali’nin Edremit’teki evinin bulunduğu bölgeyi düzenledik, Edremit’te Sabahattin Ali ismi artık sokağın köşesine çakılan bir teneke parçası değil” dedi.

Fuarı birkaç yönden önemsiyorum. Bir zamanlar, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerin tekelinde olan fuarların ilçelerimizde açılması çok önemlidir. İkincisi, yaz mevsiminde iyice hız kesen kültür sanat aktiviteleri böylelikle yazlık ilçelerimize taşınmış oluyor. Didim, Kuşadası, Datça, Defne, Arsuz, Samandağ ve benzeri yüzlerce ilçe yaz mevsiminde sanatla, edebiyatla kucaklaşıyor. Üçüncüsü, fuar sayesinde Edremit kendi değerini sahiplenmiş oluyor.

Sabahattin Ali, şiirleri, öyküleri, romanları, mektupları, makaleleri, çıkardığı dergi ve gazetelerle büyük bir edebiyat ustasıdır. Ülkemizin yetiştirdiği önemli bir aydındır.

Yazdıklarıyla hep halkın sesi olmuştur. Kuyucaklı Yusuf romanı ve filmi hafızalardan kolay kolay silinmez. Kürk Mantolu Madonna kaç yıldır en çok okunanlar listesinde. Hasan Boğuldu, Değirmen, Kazlar öyküleri hiç unutulur mu? “Aldırma Gönül” türküsünü bilmeyenimiz yoktur sanırım.

Sivas katliamında yitirdiğimiz Asım Bezirci, Sabahattin Ali adlı kitabında şöyle diyordu. “Türk edebiyatının en başarılı birkaç kaleminden biri olan, bazı Fransız yazarlarınca “Türkiye’nin Gorki’si” sayılan ve bizce de ‘ulusal bir değer’ sayılması gereken Sabahattin Ali ‘resmi’ edebiyat tarihçilerimizde ‘yok’tu. Çünkü Sabahattin Ali, çağına ve çevresine dürüstçe, yiğitçe, ustaca tanıklık etmişti….Çünkü Sabahattin Ali, uğradığı tüm saldırılara, kahırlara karşın inandığı yolda direnmiş, ulusunun bağımsızlık ve esenliğini, emekçi halkının özgürlük ve mutluluğunu savunmaktan geri durmamıştı.

Dünya şairi Nazım Hikmet, onun için, “temiz ve metotlu bir edebiyat kültürüne dayanarak, en yaratıcı anlamda realist” tanımlaması yapar.

Yapı ve Kredi Bankası büyük bir kadirbilirlik göstererek Sabahattin Ali’ni tüm yapıtlarını yayımlamıştır.

Tüm okurlara özellikle iki kitabı okumalarını önererek yazımı bitiriyorum. Filiz Ali (Sabahattin Ali’nin kızı): Yok bi’şey, Acımadı kii, Hıfzı Topuz: Başın Öne eğilmesin.

“İnsan olmanın onurumuza dokunmadığı, değerlerimizi sahiplenebildiğimiz günlerin özlemiyle Sabahattin Ali’yi bir kez daha anıyorum. (Öner Yağcı)
.

Exit mobile version