Hatay, Türkiye’de dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan tek bölge olma özelliğini taşıyor. Dünya genelinde yalnızca Hatay-Kırıkhan ve İsrail‘de bulunan bu nadir türün korunması, küresel çapta neslinin devamı açısından kritik bir önem taşıyor.
Doğa Derneği ve Hatay Tabiatı Koruma Derneği (TAKODER) tarafından yürütülen proje kapsamında, dağ ceylanlarının yaşam alanları korunuyor, rehabilite ediliyor ve farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre küresel ölçekte tehlike altında olan bu tür, özellikle İsrail’de hızla azalan popülasyonu nedeniyle Hatay’daki varlığıyla daha da önem kazanıyor.
Hatay, Dağ Ceylanlarının Son Sığınağı
2025 yılı envanterine göre, dünya çapında yaklaşık 3.000 birey kalan dağ ceylanlarının 1.504’ü Hatay’da bulunuyor. Bir zamanlar Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Halep gibi geniş bir alanda yaşayan bu tür, günümüzde sadece Hatay’ın İncirli Tepeleri Önemli Doğa Alanı’nda, Kırıkhan ve Reyhanlı ilçeleri arasındaki “Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”nda yaşamını sürdürüyor.
Ceylanlar İçin Su ve Besin Takviyesi
Ceylanların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla:
-
Üç yeni su kaynağı oluşturuldu.
-
10 dönümlük pilot alanda ceylanların protein ihtiyacını karşılamak için nohut ekimi yapıldı.
-
Bölgedeki 11 tarihi su sarnıcı, ceylanlar için tehlike oluşturduğundan çevreleri ekolojik parmaklıklarla güvenli hale getirildi.
-
Dört su kaynağı restore edilerek, suyun sürekli akışı sağlandı.
Böylece, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su yalaklarını kullanması nedeniyle oluşan şap hastalığı gibi riskler de en aza indirilmeye çalışılıyor.
“Hatay’daki Dağ Ceylanlarının Korunması, Türün Geleceği İçin Hayati”
Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hatay, Türkiye’deki dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan tek bölge. Dünya’da sadece iki bölgede kalan bu türü korumak, neslinin devamı için hayati önem taşıyor. TAKODER ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllardır yürüttüğü başarılı çalışmalar uluslararası doğa koruma alanında da destekleniyor. Hatay dışında, geçmişte dağ ceylanlarının yaşadığı bölgeleri araştırıyor ve uygun alanlar belirleyerek gelecekte buraya ceylan nakli yapmayı hedefliyoruz.”
Doğa Derneği ve TAKODER’in yürüttüğü çalışmalarla Hatay’daki dağ ceylanlarının geleceği güvence altına alınmaya devam ediyor.