DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Avukat Sadullah Ergin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, Hatay’da ağır hasar alan Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nin yeniden inşa sürecindeki gecikmelerle ilgili soru önergesi gönderdi. Malatya’daki sanayi sitesinin tamamlanma aşamasında olmasına rağmen Hatay’da henüz somut bir adım atılmamasına dikkat çeken Ergin, bölgedeki esnafın ekonomik kaygı ve belirsizlik yaşadığını belirtti.
“Depremin üzerinden 22 ay geçti; Hatay’da hala temeller atılmadı”
Milletvekili Ergin, 6 Şubat 2023 depremlerinin Hatay’da ciddi yıkıma neden olduğunu hatırlatarak, özellikle Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nde ağır hasar gören işyerlerinin yeniden inşasında yaşanan gecikmelere vurgu yaptı. Depremin ardından geçen 22 aylık süreye rağmen, Hatay’daki sanayi sitesinde yalnızca 194 işyeri için ihale sürecinin başlatıldığını ve bunların sadece 15-20 kadarının su basmanı seviyesinde olduğunu belirtti. Ergin, “530 işyerinin yıkıldığı bölgede, yalnızca 148 esnaf yeni işyeri talebiyle başvuruda bulunabildi. 382 esnaf ise maliyet belirsizliği ve ödeme yükümlülüklerinden çekindiği için başvuru yapmaktan kaçınmıştır.” dedi.
Deprem mağduru esnafın kaygıları ve başvuru sayısındaki düşüklük
Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nde yıkılan 530 işyerinden yalnızca 148’inin yeniden inşası için başvuruda bulunmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Ergin, geri kalan esnafın maliyet ve ödeme şartlarına ilişkin belirsizlikten kaynaklı endişe yaşadığını dile getirdi. Özellikle, yıkılan işyerlerinin maliyetinin bilinmemesi nedeniyle ödeme güvencesi olmayan esnafın ciddi bir mağduriyet yaşadığına işaret eden Ergin, Bakan Kurum’a esnafın endişelerini giderecek bir bilgilendirme ve maliyet şeffaflığı sağlamayı düşünüp düşünmediğini sordu.
Sadullah Ergin’in Bakan Kurum’a yönelttiği sorular
Milletvekili Ergin, önergesinde Bakan Kurum’dan şu sorulara yanıt istedi:
• Depremin üzerinden 22 ay geçmesine rağmen Hatay’daki sanayi sitesinde yalnızca 20 işyerinin temellerinin atılmış olmasının nedeni nedir?
• Aynı depremden etkilenen Malatya’daki sanayi sitesi inşaatları bitme aşamasına gelirken, Antakya Küçük Sanayi Sitesi’nde henüz somut adımların atılamamasının bir gerekçesi var mıdır?
• 530 işyeri yıkılan depremzede esnaftan yalnızca 148’inin işyeri talebinde bulunması normal midir?
• Başvuruda bulunmayan 382 esnafın maliyet ve ödeme koşulları konusunda bilgilendirilmesi ve belirsizlik nedeniyle yaşadıkları endişenin giderilmesi adına bir çalışma yapılacak mıdır?
Muhabir: Yusuf Cemil Karaçay