Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sadullah Ergin’den afet borçlandırmalarına soru önergesi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin,

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, 6 Şubat Depremi sonrası depremzedelere imzalatılan afet borçlandırma senetleri ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi sundu. Ergin, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülke genelinde büyük yıkım yaşandığını ve birçok vatandaşın evsiz kaldığını belirtti. Depremin ardından TOKİ ve AFAD tarafından uygulamaya konulan kalıcı konut projelerinin süreçlerinde hak sahiplerinin çeşitli sorunlar yaşadığını ifade etti.
Ergin’in önergesinde, AFAD tarafından 11.06.2024 tarihinde gönderilen “Borçlandırma” konulu yazıda, afet bölgelerinde konut çıkan hak sahiplerinin 60 gün içinde açık borçlandırma işlemlerini yapmaları ve borçlandırma senetlerine imza atmaları gerektiği duyurulmuştu. Ancak, konutları teslim alan hak sahiplerinin, sözleşmeleri inceleme ve maliyetler hakkında bilgi alma fırsatı bulamadan imza atmak zorunda kaldıkları belirtiliyor. Senetlerde borçlanma tutarlarının ve uygulanacak faiz oranlarının boş bırakıldığı, bu durumun afetzedeler arasında ödeme yükümlülükleri konusunda ciddi endişelere yol açtığı vurgulanıyor.
Ergin’in önergesinde yer alan sorular ise şöyle:
1. Belirsizlik Nedeni: Konut maliyetlerinin belirsizliği nedeniyle borçlandırma işlemlerinin yapıldığı ifade edilmektedir. Ancak, tamamlanmamış konutlar için bedel yazılmayan bir sözleşme imzalamak zorunda kalmanın gerekçesi nedir?
2. Maliyet Hesaplama: Afetzedeler, ileride oluşacak fiyatlandırmanın bütçelerine uygun olup olmayacağı konusunda endişe duymaktadır. Konut maliyetlerinin belirlenemeyeceği varsayılsa dahi, maliyet hesaplama yönteminin hak sahipleri ve kamuoyuyla paylaşılması düşünülüyor mu?
3. Faiz Uygulaması: 7269 sayılı kanunun 40. maddesi, konut ve diğer yardımlar için yapılacak borçlandırmaların faizsiz olacağını belirtmektedir. Ancak, hak sahiplerine imzalatılan senetlerde bedel ve faiz bölümleri boş bırakılmıştır. Kanun faizsiz borçlandırma öngörürken, sözleşmeye faiz şartının eklenmesinin dayanağı nedir? – Yusuf Cemil Karaçay-