Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Bakanlığında KOVİD’le Mücadelede Yeni Yöntem:

18 YAŞ ALTINDAKİLERE TEDAVİ YOK Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında görülen

18 YAŞ ALTINDAKİLERE TEDAVİ YOK

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında görülen artışın hastanelerde yoğunluğa neden olmaması için yeni bir uygulama başlattı. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde, artık evde tedavi süreci öne çıkacak. Hastane yerine evde yapılacak testlerle, pozitif çıkanlara, hidrosiklorokin ve favipiravir ilaçları evde verilecek.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) rakamlarındaki artışın hastanelerde yoğunluğa neden olmaması için Sağlık Bakanlığı evde tedavi yöntemini seçerken, Bakanlığın, kendisine bağlı tüm birimlere gönderdiği genelgede şöyle denildi:
“COVID-19 pandemisi ile mücadelede gelinen son aşamada; erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre şekillendirileceği yeni bir döneme girilmiştir.
Bu itibarla, hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere, hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, tedavilerinin evlerinde yapılmasına başlanacaktır.
Vaka veya temaslılarının evde numune alma ve tedavilerinin düzenlenmesi ve ilaçlarının verilmesi iş-işlemleri, ilçelerimizde görevlendirilen filyasyon ekipleri tarafından yürütülecektir. Filyasyon ekipleri; hekim, diş hekimi, yardımcı sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru, ATT), tıbbi teknolog, diyetisyen, psikolog ve ihtiyaç halinde ilçedeki diğer personelden oluşturulacaktır.
18 yaş altındakilere tedavi yok
Genelgeye göre, filyasyon ekipleri, gittikleri vakaları 18 yaş üstü ve altı diye ayıracak. 18 yaş altında olanlara herhangi bir tedavi uygulanmayacak. Genelgede bu detay şöyle yer aldı:
“Evde, pozitif vakalar ve semptomlu temaslılarına ilaç tedavisi başlanılacaktır. Pozitif olup, 18 yaş üzeri semptomsuz olanlara sadece hidroksiklorokin, öksürük veya kas ağrıları gibi, her türlü semptomu olan, ama komplike olmayan riskli olmayan grup hastalara ikili tedavi başlanılacaktır. Temaslılardan, 18 yaş üzeri olup semptomsuz olanlara ilaç başlanılmayacak, semptomları olanlara ikili tedavi başlanılacaktır. Her iki grupta pozitif veya temaslı olup, ağır semptomları olanlar, ileri tedavi ve tetkik için hastaneye yönlendirilecektir. Gene her iki grupta, 18 yaş altı olanlara herhangi bir tedavi başlanılmayacaktır. Semptomları varsa, gene başlanmayacak. Ağır olduğu düşünülüyorsa, hastaneye gönderilecek.”
-Cemil Yıldız-