Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık çalışanlarının yükü ekonomik kriz

Türk Tabipleri Birliği Aile

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, vergide adalet talebiyle üç aydır sürdürdükleri eylemler kapsamında bir basın açıklaması yaparak, ekonomik krizin yükünün adil olmayan vergi uygulamalarıyla sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendiğini belirtti.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, vergide adalet taleplerini yineleyerek bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, vergide adalet taleplerini üç aydır dile getirdikleri ve bu taleplerinin toplumun geniş kesimlerinde yankı bulduğu ifade edildi. Türkiye’nin dört bir yanında 12. kez “Vergide Adalet İstiyoruz” sloganıyla bir araya gelen sağlık çalışanları, ücretlerinde yılın ilk yarısında %20’ye varan kesintiler yaşandığını belirtti.

Açıklamada ekonomik krizin, emeğiyle geçinmeye çalışan tüm kesimleri etkilediği ve sağlık merkezlerinde, hastanelerde bu krizin yansımalarının görüldüğü vurgulandı. Ekonomik krizin eğitimden barınmaya, beslenmeden ulaşıma kadar temel ihtiyaçları olumsuz etkilediği belirtildi. Sağlık çalışanları, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önerdiği tasarruf tedbirlerinin temel yaşamsal ihtiyaçlardan feragat etmeyi gerektirdiğini, bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Açıklamada, “Vergiyi tabana yayacağız” sözünün arkasında durulmadığı ve çalışanlardan emeklilere kadar milyonlarca yurttaşın toplanan vergilerin %85’ini ödediği, ülkenin gelirinin üçte birinin ise toplumun %10’luk bir kesimine gittiği ifade edildi. Kar rekorları kıran şirketlerin toplam verginin dörtte birini ödemediği, yoksullaşan ücretli kesimin ise toplanan vergilerin yaklaşık %80’ini ödemek zorunda kaldığı belirtildi.

Sağlık çalışanları, tasarruf edilmesi gerekenin yoksuldan alıp zengine veren düzenin değiştirilmesi olduğunu vurguladı. Şirketlerden ve bankalardan %25 vergi alınırken, emeğiyle geçinen kesimden %35 vergi alınmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.
Üçüncü ayında olan ekonomik krizden çıkış için açıklanan tasarruf tedbirlerinin yanlış olduğunu belirten sağlık çalışanları, “Tasarruf etmek istiyorsanız, araç geçiş garantili otoyollardan, yolcu garantili havalimanlarından, hasta garantili şehir hastanelerinden, makam araçlarınızdan, vergi aflarınızdan tasarruf edin” çağrısında bulundu.
Sağlık çalışanları, yoksulluk sınırı altında bir gelire mahkûm edilen çalışanlardan %35 vergi almanın ve maaşlarını düşürmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Vergilerinin makam araçlarına, özel uçaklara ve bir avuç müteahhitin daha fazla kar etmesine harcandığını belirterek şu soruları yönelttiler:
• Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
• Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
• Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
• Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
• Kamuda gösterişe, şatafata, israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?
Sorularına yanıt alana ve vergide adalet sağlanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirten sağlık çalışanları, halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttükleri mücadeleye tüm mağdur çalışanları ve halkı Çarşamba eylemlerine davet ettiler. – Yusuf Cemil Karaçay-