Sağlık Emekçilerine Ölümüne Çalışma Dayatıldı

SES Hatay Şube Yönetimi, sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleri kabul etmediklerini, haklarını istediklerini vurguladı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Yönetimi yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerine ölümüne çalışma dayatıldığına vurgu yaptı. Açıklamada, sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleri kabul etmedikleri, haklarını istedikleri ifade edildi. Hiçbir toplumsal önlem alınmadı … Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi COVID-19 […]

SES Hatay Şube Yönetimi, sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleri kabul etmediklerini, haklarını istediklerini vurguladı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şube Yönetimi yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerine ölümüne çalışma dayatıldığına vurgu yaptı. Açıklamada, sağlık emekçilerine yönelik ayrımcı genelgeleri kabul etmedikleri, haklarını istedikleri ifade edildi.
Hiçbir toplumsal önlem alınmadı …
Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi COVID-19 hastalığında da çalışanlar arasında en yüksek enfeksiyon riski olan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlara yer verildi: “Tüm dünyadaki insanlar salgının kontrol altına alınabilmesi için mümkün olduğunca evlerinde kalmaya çalışırlarken sağlık çalışanları ise artan iş yükünün doğal bir sonucu olarak her zamankinden daha fazla çalışmak zorunda bırakıldılar.
Sağlık emekçilerinin 14 aydır bütün uyarılarına kulak tıkayan hükümet sürecin başından beri alınması gereken hiçbir toplumsal önlemi almamış durumdadır. Sağlık alanında örgütlü emek ve meslek örgütleri defalarca kontrolsüz normalleşme ile sağlık krizinin derinleşeceği uyarısında bulunmuştur. Ancak buna rağmen Sağlık Bakanlığı’nın son genelgesi ile pandemiyle mücadelede temel stratejinin yine sağlık emekçilerini öldüresiye çalıştırmak olduğunu ilan edilmiştir.
Sağlık emekçileri uzun süredir bu zor çalışma koşulları altında tükendiklerini ifade etmektedir. Sağlık Bakanlığı bu konuda herhangi bir adım atmazken yayınladığı yeni genelge ile bir kez daha sağlık emekçilerine yönelik ayrımcılık yapmış ve sağlık emekçilerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile esnek çalışma ve idari izinler tüm kamu çalışanları için geçerli iken sağlık emekçileri bu haklardan muaf tutulmuş, ölümüne çalışma dayatılmıştır.”
Kadrolu atama yapılmalı …
Bütün bu düzenlemeler kamu emekçilerine tanınırken sağlık bakanlığının yarattığı bu eşitsizliği ve ayrımcılığı kabul etmediklerini belirten Ses Hatay Şube Yönetimi, çünkü sağlık emekçisinin en temel insan hakları olan yaşama hakkı ve dinlenme hakkının yok sayıldığını, sağlık sisteminn maliyet dengesi olan az elemanla çok iş denklemiyle bilinçli bir şekilde sürdürülen personel eksikliğinin bu duruma gerekçe gösterildiğine dikkat çekti ve açıklamada şunlara yer verdi:
“Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır; Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır. Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş hepsi de uzun yıllarını meslekte geçirmiş tecrübeli insanlar olan KHK’li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yasasının kaldırılmalı ve bu sebeple işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır. Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir. Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır. Sağlıkta şiddet önlenmelidir.
Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmelidir. Kronik hastalığı olan ve 60 yaş üstü tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine idari izin verilmelidir. Sağlık emekçileriyle ilgili son yayınlanan genelge ile izin ve idari izin hakkımızın ortadan kaldırılmasını, sürgünlerin önünün açılmasını kabul etmiyoruz. Dinlenme hakkımız aynı zamanda yaşam hakkımızdır, yaşatmak için yaşamak istiyoruz, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz.” Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version