Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Emekçilerinin Şiddete Uğramasını, Öldürülmesi Kabul Etmiyoruz

SES Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı, “Sağlıkta Şiddete Birlikte Dur

SES Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı, “Sağlıkta Şiddete Birlikte Dur Diyelim!” mesajını iletti…

SES Hatay Şube Eşbaşkanı Meryem Avcı, “Sağlıkta Şiddete Birlikte Dur Diyelim!” mesajını verdi, Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının şiddete uğramasını, öldürülmesini kabul etmediklerine vurgu yaptı. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin uzun yıllardır sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini, yöneticileri şiddeti durdurmak için sorumluluk almaya davet ettiğini belirten Avcı, şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören kanun değişikliği tasarısının hazırlandığını, TBMM’de kabul edilip kanunlaşması için gereken mücadelenin gösterildiğini, ancak yetkililerin sağlık emekçilerinin bu çağrılarını görmezden gelip gereken önlemleri almadığını bildirdi.
Şiddetin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz …
Çocuklarına pandemi şartlarında doya doya sarılmadan, her nöbete gittiklerinde şifa vermek için çabaladıkları insanlar tarafından iş yerlerinde ve hiçbir yerde şiddete uğramayı, öldürülmeyi kabul etmediklerini belirten Avcı, şunlara değindi: “Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının şiddete uğramasını, öldürülmesini kabul etmiyoruz.
Sağlık emekçilerinin mesleklerinin itibarsızlaştırıldığı, emeğimizin değersizleştirildiği, iş güvencesinin yok edildiği, çalışma haklarımızın keyfi bir şekilde ellerimizden alındığı, pandemi gibi olağanüstü bir dönemde, insanüstü bir çaba ile görev yapan biz sağlık emekçileri, her an şiddet tehdidi altında görevimizi yapmak zorunda kalıyoruz. Her saatte yaklaşık iki, günde ise ortalama kırk sağlıkçı fiziksel veya sözlü saldırıya maruz kalıyor. Şiddete uğrayan sağlıkçıların kimi psikolojik olarak yıpranıyor, kimi yaralanıyor kimisi ise hayatını kaybediyor. Saldırganlar ise mahkemelerden çok az cezalar alıyor ve çoğu zaman serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ve idareciler ise caydırıcı önlemler almaktan ve adımlar atmaktan kaçındıkları için şiddetin önü alınamıyor.”
İtibarsızlaştırma ifadelerinden vazgeçilmeli …
Sağlık emekçileri olarak bu koşullar altında görevlerini yerine getiremediklerini söyleyen Avcı, açıklamasının sonunda şunlara yer verdi: “İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarında fedakârca görevlerini yapmaya çalışan sağlık emekçilerine karşı yapılan şiddetin son bulması için uygulanan neoliberal sağlık politikalarının sonlandırılmalı, sağlık emekçilerine yönelik itibarsızlaştırma ifadelerinden vazgeçilmesinin yanı sıra sağlıkta şiddet yasasının hayata geçirilmesi için gereği yapılmalı ve sağlık emekçilerinin kedilerini güvende hissettiği sağlık ortamı tesis edilmelidir. Şiddete maruz kalan Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servis çalışanı arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlıkta şiddet sona ersin diye mücadeleden bir adım bile geri atmayacağımızı buradan yineliyoruz.” Mehmet ÖZGÜN