Sağlık-Sen’den çarpıcı rapor

Sağlık-Sen, düzenlediği “Üniversite Hastanelerinde Görev Yapan Hekimlerin Sorunları Çalıştayı”nın sonuç raporunu yayımladı. Raporda, tıp fakültesi mezunlarının bazı branşları tercih etmediği ve bu durumun ilerleyen süreçte halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği vurgulandı. Üniversite Hastanelerinin Sorunları Raporda, üniversite hastanelerinin hizmet binalarının eski olduğu ve fiziki şartlarının yetersiz bulunduğu belirtilerek, bu durumun hekimlerin üniversite hastanelerini tercih etmemesine yol […]

Sağlık-Sen, düzenlediği “Üniversite Hastanelerinde Görev Yapan Hekimlerin Sorunları Çalıştayı”nın sonuç raporunu yayımladı. Raporda, tıp fakültesi mezunlarının bazı branşları tercih etmediği ve bu durumun ilerleyen süreçte halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği vurgulandı.

Üniversite Hastanelerinin Sorunları

Raporda, üniversite hastanelerinin hizmet binalarının eski olduğu ve fiziki şartlarının yetersiz bulunduğu belirtilerek, bu durumun hekimlerin üniversite hastanelerini tercih etmemesine yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, hekimlerin ekonomik, özlük ve sosyal haklarına dair sistemden kaynaklanan sorunlara dikkat çekildi.

Tıp fakültesi mezunlarının pediatri, kadın doğum ve cerrahi gibi branşları tercih etmemesinin, halk sağlığı açısından ciddi bir probleme dönüşebileceği uyarısında bulunuldu. Rapor, bu branşlarda asistanlık süresi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve mecburi hizmet sürelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, riskli branşlarda ek ödemelerin artırılması önerildi.

Gelir Farklılıkları ve Standartlar

Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan hekimler arasında maaş ve ek ödemelerde ciddi farklar oluştuğu belirtilerek, gelirlerde standardizasyon sağlanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, intörn doktorların görev ve yetkilerinin mevzuatla yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.

Personel ve Eğitim Eksiklikleri

Üniversite hastanelerinde sağlık profesyoneli eksikliklerinin giderilmesi gerektiği, küçük ve orta ölçekli illerdeki tıp fakültelerinde yan dal uzmanlarının eksikliği ile ilgili aksaklıklar yaşandığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın sözleşmeli çalıştırma formüllerinin tıp fakültelerine uyarlanması gerektiği öne sürüldü.

 

Döner Sermaye ve Akademik Çalışmalar

 

Hekimlerin döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, tıp fakültelerindeki eğitim ve bilimsel çalışmaların akademik puantajlardaki etkinliğinin artırılması gerektiği, akademik çalışmalara teşvik katsayılarının yükseltilmesi gerektiği ifade edildi.

 

Sağlık-Sen’in raporu, üniversite hastanelerindeki çeşitli sorunları ve çözüm önerilerini detaylandırarak, sağlık sektöründeki iyileştirme ihtiyacına dikkat çekiyor.

Exit mobile version