Kararı Samandağ Kaymakamlığı aldı, tabelayı Hatay Büyükşehir Belediyesi yazdı, Samandağ Belediyesi astı!
Samandağ Kaymakamlığı, yüzlerce tepki üzerine, yasağın ticari amaçlı işletmeler için olduğunu, bireysel çadır kurulabileceği ve masa konulabileceğini duyurarak, geri adım attı.
Samandağ Kaymakamlığı’nın geçtiğimiz günlerde aldığı, Deniz ve Çevlik sahilinde masa kurma, çadır oluşturma, nargile ve mangal yakma gibi etkinlikleri yasaklayan uygulamasını hayata geçirme adına tabela yerleştirme işlemine sert tepkiler geldi.
Samandağ Kaymakamlığı’nın kararını aldığı Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yazdırdığı, yasakları belirten tabelalar, önceki gün Samandağ Belediyesi tarafından Deniz sahili ile Çevlik’e yerleştirildi. Olanlar da bu saatten sonra oldu. Kısa sürede yüzlerce kişi kararı eleştirdi, yasaklarla bir yere varılamayacağını duyurdu.
-KARAR BAŞKAN’A AİT-
Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, sahil boyunca herhangi bir ateş ya da mangal yakmanın veya sahile çadır kurmanın yasak olduğunu belirten levhaları Samandağ sahiline yerleştirerek, vatandaşlara uyarıda bulundular. Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürü Önder Şimşek, uygulama talimatını Başkan Refik Eryılmaz’dan aldıklarını kaydetti ve şu açıklamayı yaptı:
“Belediye Başkanımız Sayın Av. Refik Eryılmaz’ın talimatlarıyla, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte, Belediyemiz Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri tarafından Samandağ sahilinde koordineli bir çalıştırma gerçekleştirdik. Daha önce, gerek Sayın Belediye Başkanımızın ve gerekse Sayın Kaymakamımızın talimatları doğrultusunda, Çevlik ve Deniz sahilinde kaldırımlara konulmuş ya da derme çatma biçimde yerleştirilmiş baraka türünde yapılan bütün seyyar satıcıları tamamen temizledik.
En son Sayın Kaymakamımız Murat Kütük de, özellikle sahil boyunca herhangi bir ateş yakmanın, mangal yakmanın yasak olduğunu, ayrıca sahile çadır kurmanın veya masa sandalye gibi eşyaların da kuma atılmasının yasak olduğuyla ilgili telkinlerde bulunmuşlardı.
Samandağ Belediyesi Zabıta Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, hafta sonu beraber çalışarak, sahilde olabildiğince mangal yaktırmadık. Bununla ilgili vatandaşlarımızı da mağdur etmeme adına da, Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte Çevlik, Deniz ve Meydan sahilimizde levhalamalar yaptık. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için, sahilde çadır kurmanın, ateş ve mangal yakmanın yasak olduğunu belirten uyarı levhalarımızı sahile, vatandaşlarımızın görebilecekleri noktalara yerleştirdik.”
Samandağ Belediyesi’nin bu açıklamaları ve kararı pratiğe geçiren uygulaması sonrası, bölge halkından hem tepki hem eleştiri geldi. İşte, Samandağ halkı ve Samandağ Deniz ile Çevlik sahilinden yararlanan vatandaşların tepkileri:
Sosyal medyada uygulamayı eleşti-ren bir okur; Marmaris, Bodrum ile Kuşadası örneklerini vererek, şunları yazdı:
“Türkiye’mizin tatil cennetleri Bodrum, Kuşadası, Datça ve daha bir çok yörede, akşam oldu mu, etraftaki işletmeler sahilde kumsala en güzel masalarını yerleştirir, mezeler, balıklar, gitar çalan, konser veren gençler, fasıllar ve doyumsuz bir manzara karşısında insanlar mest olur, esnaf kazanır, belediye kazanır, devlet kazanır.”
-MAVİ BAYRAK BEKLERKEN-
Bir başka okur, Samandağ denizi ile Çevlik sahili için MAVİ BAYRAK beklentisinde olurken, gelinen noktanın üzücü olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:
“Dünyanın en uzun ikinci sahili olmasıyla övündüğümüz eşsiz ince kumlara sahip Samandağ’ımız sahillerinde en az bir kaç tane mavi bayraklı plaj olması ve yatırımcıların teşvik edilmesi gerekirken, gelinen son durum: Çadır kurmak, ateş yakmak, mangal yakmak ve masa kurmak yasak!
Bu yasaklar ve yasak levhaları, güzelim sahillerimizi koruyabilseydi eğer, her birkaç ayda bir çevreciler onlarca poşet çöp toplamazlardı. Yasaklar konulacağına, açın Samandağ’ın önünü, bırakın insanlar yatırım yapsın. Datça, Bodrum, Kuşadası örneğindeki gibi, akşamları sahillerimiz ışıl ışıl aydınlansın. Sahillerimiz bu şekilde canlanınca, bakın bakalım bir tek çöp veya adaba aykırı tek bir hareket görebilir misiniz?”
-ÇAĞDAŞLIK, YATIRIMLA, YAPTIRIMLA DEĞİL!-
Bir okur, turizmde çağdaşlığın yatırımla sağlanabileceğini, yaptırımın doğru yöntem olmadığını söylüyor ve şöyle diyor:
“Kimse unutmasın, yasakla değil yatırımla, yaptırımla değil özgür turizmle çağdaşlığı yakalarız. Böyle olmazsa, dünyanın en uzun ikinci değil, birinci sahili Samandağ’da olsa ne olur, olmasa ne olur? Burada kişileri eleştirmekten ziyade, alınan kararın doğru olup olmadığı, ne sebeplerle alındığını, getirilen bu yasağa karşın halka farklı alternatiflerin sunulup sunulmadığı iyi irdelenmelidir. Samandağ sahili, halkımızın en çok kullandığı ve rahat ettiği alandır. Alternatif alanlar oluşturulmadan alınan böyle bir karar, ister istemez tepkiyle karşılanmıştır ve bu da doğaldır. Karar mercilerin, her zaman yaptığı hatalardan bir tanesi de, alınan kararlarda halkın duygu ve düşüncesini tespit etmeden, ayrıca alınmak istenen kararın farklı sıkıntılara meydan vereceğini tespit etmeden hareket etmesidir. Şahsen şunu dile getirmek isterim. Yazın çocuklarımı denize alıp, kumda oynadıklarını, oturacağım sandalyeden izleyeceğim. Sosyal Belediyecilik anlayışı da benim bunları yapmamı engellemeyecektir diye düşünüyorum.”
-SAHİL KİMSENİN BABASININ TARLASI DEĞİL-
Bir okur, Samandağ deniz sahili ile Çevlik sahilinin kimsenin babasının tarlası olmadığını kaydetti ve şöyle devam etti:
“Sahil, hiç kimsenin babasının tarlası değil. Oraya masa-sandalye koyup, çadır kurup gazinoya çevirdiğiniz zaman, orası kendi ticarethaneniz olmuyor. Eğer orası kamu malı ise tüm kamunun ondan yararlanması gerekir Örneğin, arabanı kıyı kenarına park edip 1 bira içmek için Şahlankaya mevkiine kadar uygun duracak yeri bize aratmaya kimsenin hakkı yok, hele hele çoluğunuz çocuğunuzla sahilde oturup akşamlamaya kalktığınızda. ‘Efendim burası bizim gazinonun önü, müşterilerimiz rahatsz oluyor’ demeye hiç kimsenin hakkı yok. Seyyar satıcılar için yol kenarları haricinde farklı alternatif üretilmek zorunda. Yazın hafta sonları kesinlikle Deniz-Çevlik arası hava almak isterseniz, bunu mevcut trafiği göz önünde bulundurup, evden o şekilde çıkmanız gerek. Aksi takdirde ancak havanızı alırsınız. Ne dediğimi birçoğunuz anlamışsınızdır. Evet, herkes ekmeğini kazanmak için bir uğraş içerisindeyken, bunu başkalarının haklarını kısıtlamadan yapmaya özen gösterirsek, konuya daha düzgün bir biçimde vakıf olmuş oluruz.”
-YASAK EMRİ MÜLKİ AMİRDEN-
Bir okur, yasak emrinin, ilçe mülki amirinden geldiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Kamu malını halka kapatmak! İnsanlar biraz olsun nefes alabiliyordu. Onu da keseceksiniz! Burada mülki amirin emri ile bu yasaklar koyulmuştur.”
-ÇÖZÜM SIKINTI İSE!-
Bir okur, çözümler sıkıntı oluşturuyorsa, bakmak gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Çözüm diye ortaya koyduklarınız farklı sıkıntıları ortaya çıkarıyorsa, çözüm diye uyguladığınız şeyi gözden geçirmelisiniz. Örneğin Samandağ sahilinde mangal, çadır yasaklanmış. Peki, halkımıza piknik yapabileceği, mangalını yakabileceği alanlar yaratıp da mı sahilde yasakladınız? Hayır! Uygulamalarınızdan önce farklı sıkıntıların doğacağını da görmeniz gerekir. En azından şu anda bulunduğunuz mevkiye talip olurken, bu beyne sahip olduğunuzu hissetmeli ve uygulamalarınızda da bunu kanıtlamalısınız.”
-HALKA SORULMALIYDI-
Bir okur, karar uygulaması öncesi halkın görüşüne başvurulması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Böyle bir uygulama getirmeden önce, halka sorulmalı ve oylama yapılmalıydı. Yapamıyorsa, mangal yakılacak yerler yapılmalı. Allah’ın denizi, kumsalı… Zabıta ne işe yarıyor? Hafta sonu denetlesin, çöpler atılmasın diye uyarsın. Çöp bidonları çoğaltılıp her yere konulsun. Samandağ halkı bu yasaklara gelemez!”
-KİME HİZMET KİME CEZA?-
Bir okur, karar ve uygulama ile kime hizmet edildiğinin bilinmediğini kaydetti ve şöyle dedi:
“Çadırı anladık! Mangal niye yasak? Sandalye-masa açmak kime hizmet, kime ceza acaba? Yasak eden makam, ailesi ile mangal masa açmayacak mı? Bu yasaklara uyacaklar mı? Yasak koyanlar, milleti bunaltmak için elinizden geleni yapıyorsunuz!”
-YASAK ÇÖZÜM DEĞİL-
Bir başka okur ise yasağı anlamadığını bildirdi ve şöyle konuştu:
“Ne demek sandalye ve masa açmak yasak Hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bu sahili temiz hale getirmek, kullanılabilir alanlar açmak ve halkın ihtiyaçlarına göre dizayn etmeniz gerekirken, yasak koyuyorsunuz. İnsanlar oraya biraz nefes almak için gidiyorlar. Orayı da çok görmeyin. Yapmanız gereken sorumlulukları yerine getirin, halkı bilinçlendirin, ama yasaklarla çözüm aramayın. Samandağ’a gitmek yasak! Denize girmek yasak! Sahile 100 m’den az yaklaşmak yasak! Bu yasakları da yazın ki, bu halkı ve ilçeyi tamamen bitirin.
Yasaklar hiç bir zaman çözüm olmamıştır ve olmayacaktır!”
-PİKNİK ALANLARI OLUŞTURMALI-
Bir okur, kamunun bölgede piknik alanları oluşturması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Halkımızın sahil keyfini yaşamasını engellemek yerine, çevre bilincini aşılamak gerekir ve alt yapı oluşturup, halkımızın sahilde de piknik yapılacağı alanlar oluşturulmalı.”
İlginç eleştirilerden bazıları da şöyle:
-Az daha, ‘denize girmek, denize yaklaşmak da yasak’ yazacaklardı, ama tabelada yer kalmamış!
-Kumsalda oturup dalga seslerini dinlemek ve birazcık da olsa soluk almak da yasak m? Mangalı anladık da… Diğerleri nedir kardeşim?
-Nargile, ateş, mangal yakmanın yasak olması anlaşılabilir bir durum olabilir. Ancak çadır kurmak, masa ve sandalye açmak nasıl yasak olsun ve niçin? İsterseniz denize 100 m yaklaşılmasın, böyle bir yasak getirin.
-Çözüm üretmek yerine yasak getirme anlayışı herkese zarar verir.
-Samandağ hak ediyor mu? Tartışmaya açık bir konu, ama bazıları galiba Samandağlıların aklıyla alay ediyor gibi, vesselam.
-Ne yasağı ya? Bu ne saçmalık! Biraz nefes alıyorduk sahilimizde, onu da mı yasaklayacaksınız? Tamam, sahili kirletiyorlar, ama kirletenlere cezai işlem yapılmalıdır.
-Yalnız kendini düşünen bir başkan geldi. Fakir ne yapsın? Evinde otursun, tatil yapmasın.
-Sırf lokantalarda iş olsun diye bu yasakları alıyorsunuz, rant mı sağlamak için? Bence bu yasaklar çiğnenecek! Makul değildir. Denizler, sahiller halkındır.
-Bir zamanlar akşam sahile inmek, inip Arapça şarkı söylemek de yasaklanmıştı. Peki ne oldu? On binlerce insan sahilde yel oldu, kum oldu, su oldu, coştu, coşturdu. Vatandaşa ücretsiz tesis yaptınız da, vatandaş çadır mı kurdu? Şezlong koydunuz da, sandalye-masa diye mi diretti? Park, mesire alanları yaratınız da, vatandaş kumların üstünde mangal fantezisi mi üretti? Komik olmayın, kendinize gelin, az iş yapın iş!
-REFİK ERYILMAZ SORUNU ÇÖZER-
Bir okur, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın sorunu çözeceğini savunuyor ve şöyle diyor:
“Samandağ Belediye Başkanı Sayın Refik Eryılmaz’ın bu sorunu ivedilikle çözeceğini temenni ediyorum. Halkçı belediyelerde bu kadar yasak pek de şık durmuyor.”
-TURİZM CENNETİ BÖYLE Mİ?-
Bir okur, Samandağ’ın turizm cenneti olmayı hak ettiğini ve yetkililerin de böyle söylemleri olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:
“Samandağ’ını bu şekilde mi turizm cenneti yapacaksınız? Tatile gelen insanları yasaklarla mı terbiye edeceksiniz? Sayın Başkan Refik Eryılmaz, dostum, seni ve bu şekildeki emirlerini uygulamaya koyan avanelerini, tatil yerlerini ziyaret edip feyz almanızı öneriyorum. Sahil halkındır ve halk sizin düşmanınız değildir.”
-RANTÇI ZİHNİYET Mİ?-
Bir okur, uygulama ile rantçı zihniyetin yararlandırılmak istendiğini öne sürdü ve şöyle dedi:
“Rantçı zihniyetiniz batsın be! Tek amacınız, parası olmayan halkın bedava piknik yapmasını, eğlenmesini engellemek ve sizlere para yediren lüks restoranlara daha fazla para kazandırmak. Neyi, kime yasaklıyorsunuz? Samandağ sadece halkındır. Makam, mevki sahiplerinin değil! Amacınız çevreyi temiz tutmaksa, bunu yasaklarla değil, belediye olarak icraatlarınız ile sağlama yükümlülüğü altındasınız.”
-YASAKLA NEFES ALMAMIZ İSTENMİYOR-
Bir okur, yasakla Samandağ halkının nefes almasının önüne geçilmek istendiğini söylerken, şunları ifade etti:
“Samandağ halkının bedavadan nefes aldığı bir sahili var zaten. Onu da yasaklamak kimsenin haddine değildir. Önce istihdam, iş sağlayın ki, bizler de lüks otellerde tatilimizi yapabilelim. Bir de marifetmiş gibi tabelanın altında toplanıp poz verilmiş. Sanki övünülecek bir tarafı varmış gibi. Yazıklar olsun. Siz neyi yasaklıyorsunuz? Dağdan geldiniz, bağdakini kural koyacaksınız! Ne yani, orayı da paralı yapmayı mı düşünüyorsunuz?”
-YASAK OLMALI-
Bir okur, yasakların olması gerektiğini savunurken, şu ilginç değerlendirmeyi yapıyor:
“Arkadaşlar, mangal yakıp külleri gömüyorlar, kalan çöp etrafa saçılıyor. Kırık bira şişeleri tehlike saçıyor. Çadır kuranlar, yazlıkçılar, Çevlik’te, eskiden karakolun orada belli bir para karşılığı yer kiralıyordu. Şimdi para vermemek için sahilde kalıyor. Pisliğini kuma yapıyor, masa-sandalye kurma, günü birlikçilere yasak değil zaten! Gazinocular, sahilde masa koyuyor, ticaret amaçlı ve Samandağ dışından gelenler de sahilde nargile-mangal yakınca, etraf duman ve çöp doluyor. O nedenle bu yasaklar şart. Yoksa sen sandalyeni ve masanı almışsın, sahilde suda otur, karışan olmaz. Ama mangalını yol üstünde yak, etrafı temiz tut ve rahatsız etme. Kimse be şey demez. Bu tabelayı koyan, önce açıklama yapacak, sonra asacak. Böylece kafa karıştırmaya gerek olmazdı.”
-TUVALET İSTİYORUZ-
Bir okur, ilçe belediyesi ve kaymakamlığın deniz sahilindeki tuvalet sorununu çözmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:
“Arkadaşlar, önce belediye üstüne düşeni yapsın, şu yolu ve kaldırımları aydınlatmayı yapsın, doğru dürüst duş kabinleri ve tuvaletler koysun. Sanayi varili olmayan çöp konteynırları koysun! Ondan sonra tabela assın! Biz halk olarak çevreci değiliz, ama bunları yaptıktan sonra yere çöp atarsam, kaldırımda mangal yakarsam, 300 TL ceza yazsın! Zabıtanın görevi yeşillik satan teyzeleri kovalamak olmasın. Saygılar.”
-YASAK DEĞİL, DALGAKIRAN İSTİYORUZ-
Bir okur, Samandağ halkının yasaklar değil, denizde dalgakıran istediğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Ben yaptım oldu mantığı ancak bu kadar olur. Samandağ Kaymakamlığı, kendi bünyesinde, Samandağ halkına ve turizmine destek olma anlamında yapmış olduğu basın açıklamasından bunu anlamak abesle iştigaldir. Ameliyat eldivenleriyle başlayan temizlik serüveni, yasaklarla dolu bir tabelayı getirdi. ‘Ben yaptım oldu’ mantığı yanlıştır. Açıklamayı tersinden okuyup uygulamak ise şaka olmalı. Tecrübeli değilseniz, işin ehlinden yardım almanızda fayda var. Bir hafta Akdeniz sahillerinde tatil yapmak faydalı olacaktır. Dalga kıran istiyorum.”
-PİKNİK ALANLARI İSTİYORUZ-
Bir okur, ülkenin turizm bölgelerinde mesire yerleri olduğunu hatırlatarak, şöyle demekte:
“Sayın Yasakçılar… Bak arkadaşım… Akdeniz ve Ege gibi sahil ve turizm bölgelerinin hepsinde mesire (piknik) alanları vardır, ki çoğu sahile de sıfırdır. Yeşil alanlar, belediyelerin kendi sağladığı masa, sandalye, mangal ve hatta bedava internet varken, siz, binalardan bunalmış ve rahatlamaya çalışan, hatta halkın hakkı olan bir şeyi bazı nedenlerden dolayı yasaklıyorsanız, alternatifi sunmak zorundasınız. Yok öyle, yasakladım! Yok öyle, hadi evine git demek. Bu senin ne haddine… Koltuk sizin olabilir, ama sahil de deniz de dağ taş da halkındır.
Sayın yasakçılar, önce kirletme konusunda bir çalışma yapınız! Bakın, çok basit… Yarın gidin, bakın! Asi Nehri’nden tutun meydan sahilinin bitişine kadar, 1 adet çöp bidonu göremezsiniz! İşyerleri haricinde, millet çöpleri evine mi götürsün? Bu bir! İkinci ise, mangal işine gelelim… Bunu, her yerde, insanların mangal yakacağı belirli mesafeler, rampalar oluşturup, gölgelikler yapmak suretiyle yapabilirsiniz. Bu da bir hizmettir. Sonuçta tabela astımla olmaz! Oldubittiye gelmez bu işler! Önce önlem al, sonra yasakla. Bu tabela yerine, ‘Suriyeliler bu sahile giremez’ yazsaydınız, tepki yerine alkış alırdınız.”
-ÇADIR KURACAĞIM, MASA KOYACAĞIM-
Bir okur ise hafta sonunda bölgede temizlik kampanyası başlatacağını, ardından da çadır kuracağını, masa yerlleştireceğini söylerken, şu tespiti yaptı:
“Hadi Samandağ sahiline… 7’den 70’e herkes, hep beraber! 19 Mayıs Pazar günü Samandağ sahilinde temizlik kampanyasına ve çadır kurmaya, masa-sandalye açıp güneşin batışını izlemeye davet ediyorum. Bu mekan, bu halkın ve buna sahip çıkacağız.”
KAYMAKAMLIK: Yasaklar ticari amaç güdenler için!
Samandağ Kaymakamlığı, Samandağ Deniz ve Çevlik sahilini korumanın, temiz tutmanın ilçe yararına olduğunu, yasakların ticari amaç güdenlere yönelik alındığını, aksi durumda bireylerin kişisel olarak çadır kurabileceğini, masa açabileceğini duyurdu.
Samandağ Kaymakamlığı’nın dün sabah saatlerinde yaptığı açıklama şöyle:
“Saygıdeğer Samandağlı hemşehrilerim… Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanarak sahile yerleştirilen tabela ile ilgili sosyal medyada yer alan yorumlar, tabelanın mevcut hali ile bakıldığında son derece haklıdır. Ancak Belediye Başkanlığı görevlilerince hazırlanan yazıda kastı aşan ifadelerin, yanlış anlaşılma sonucu olduğunu değerlendirmekteyim. Zira geçen günlerde basında da yankı bulan kararların dışında alınmış bir karar bulunmamaktadır.
İlçemizde turizmin gelişmesi amacıyla alınacak önlemler, herkesin en sağlıklı bir şekilde sahillerimizden faydalanması amacına dönük olarak, ticari amaçlarla faaliyet gösteren şahısların sahillerimizde nargile sunumu, seyyar balık ekmek yapanlar, sahile masalar ve sandalyeler koymak suretiyle çeşitli sunumlarda bulunanlar için geçerlidir. Bunlara müsaade etmek, binlerce dolar kira ödeyip, sigorta ve vergi veren esnafımıza da haksızlıktır. Ancak malumlarınız olduğu üzere, 14 km’lik sahilimiz, dünya çapında bilinirliği olmanın yanında, caretta carettaların ve aynı familyadan olmak üzere, yeşil kaplumbağaların en önemli üreme sahalarından birisidir. Bu sebeple, kumsal alanlarda mangal yakmanın sakıncası aşikardır. Bu açıklamalar göz önüne alınarak, tabi ki vatandaşlarımız bireysel olarak çadır kurabilir, masasını-sandalyesini alarak sahillerimizde çaylarını yudumlayabilir. Ayrıca önümüzdeki zamanlarda yapacağımız düzenlemelerle, siz değerli vatandaşlarımızın çok daha kaliteli ve sağlıklı bir tatil ve dinlenme imkanına kavuşmamızı sağlamak bizlerin görevidir. Tüm hemşehrilerimize ve Samandağ sevdalılarına saygıyla duyurulur.” -Cemil Yıldız-