Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

“Sahip Çıkmak”

-1-
Yaşadığı dönemde, Yaşayan Kütüphane olarak adlandırılan Cemil Meriç, 12 Aralık 1916 yılında Reyhanlı ilçemizde dünyaya gelmiştir. Liseyi Antakya Lisesi’nde okumuş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir süre okumuş, ancak öğrenimini tamamlayamadan Hatay’a dönmüştür.

Sayın Meriç, daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazanmış, buradan mezun olduktan sonra Fransızca öğretmenliği yapmıştır. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli olmuştur.

Cemil Meriç Türk düşünce yaşamımızın en önemli adlarından birisidir. İlk yazısı 1928 yılında Hatay’da yayımlanmakta olan Yeni Gün Gazetesi’nde çıkmıştır.

Cemil Meriç, 13 Haziran 1987 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Kentimizde uzun yıllar müfettişlik yapmış olan Araştırmacı Yazar Sayın Hasan Güleryüz’den dinlemiştim: “Bir sınıfa girdiğimde öğretmene iki kişiyi sorardım: Cemil Meriç ve Ali Yüce. Üzülerek ifade edeyim ki öğretmenlerimizin çoğu bu iki değerimizi tanımıyordu.”

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisi olan Cemil Meriç; bıraktığı eşsiz eserler ve dünya görüşü ile bizlere bugün de ışık tutmaktadır. “Bizi, bizim düşünce yapımızı, siyasetimizi, coğrafyamızı temsil eden dünya çapında bir isimdir. Düşünce sistematiğinin en yeşil çınarıdır Cemil Meriç.”

Cemil Meriç, Hataylı olmasına rağmen geç fark edilen bir değerimiz. Son birkaç yıl içinde adı caddelere veridi, ülkemizin farklı yerlerinde adını taşıyan okullar oldu. 2013-2014 Eğitim Yılı kentimizde “Cemil Meriç Yılı” ilan edildi. Üniversitemizde adını taşıyan bir Araştırma Merkezi kuruldu. Adına yarışmalar düzenlendi.
İlk Halk Kütüphanemize çok yerinde bir kararla “Cemil Meriç’in adı verildi.

Reyhanlı Belediyesi geçtiğimiz birkaç yıl içinde kendi değerini gerçekten sahiplendi. Doğduğu ev restore edilip müzeye dönüştürüldü. Üç yıl, lise öğrencilerine yönelik ödüllü yarışma düzenledi.

20 Şubat 2010 tarihinde ATSO tarafından düzenlenen Cemil Meriç Sempozyumu’nda sunulan bildirilerden oluşan “Düşünce Hayatımızda Cemil Meriç” adlı yapıtı Reyhanlı Belediyesi kentimize bir kültür hizmeti olarak kazandırmıştır.

Dönemin Belediye Başkanı (Şu anda Hatay Milletvekili) Hüseyin Şanverdi, yapıtın önsözünde, “Bizler; Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı şehrimizde bize “herkes gibi değil, insanın kendi gibi yaşaması gerektiğini” öğütlemiş bir kültürün mirasçılarıyız. Onun anısına sahip çıkmanın büyük bir onur sayıldığı şehrimizde, Reyhanlı Belediye Başkanı olarak, adına yazılan her satırın altına attığım imza bu toprakların evladı Cemil Meriç’e duyulan özlemin bir ifadesidir. Bu eserin oluşmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyor, Cemil Meriç’i saygı ve rahmetle anıyorum.” diyor.

Bir kentin kültürel sorumluluğunu algılayan, onun için çalışan herkese her zaman sevgi ve saygı duymuşumdur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER