Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Şahsi Meselemiz” filmine Hatay halkı tepki gösterdi

Hatay, 6 Şubat depreminin ardından büyük bir yıkıma uğramışken, çekimleri başlayan ‘Şahsi Meselemiz’ adlı sinema filmi de büyük bir tartışma konusu haline geldi. Depremzedeler, film ekibine tepki göstererek gerçek acıların duygusal sömürüye dönüştürülmemesini talep etti. 

Hatay, 6 Şubat depreminin

Hatay, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği, birçok kişinin evini ve işini kaybettiği depremin en fazla etkilediği il olarak hala toparlanmaya çalışıyor. Ancak, bu süreçte çekimleri Hatay’da devam eden ‘Şahsi Meselemiz’ adlı sinema filmi büyük bir tartışma konusu haline geldi.

Depremzedeler ve yerel halk, filmin çekimlerine ve içeriğine büyük tepki gösteriyor. Filmin, depremin acısını kullanarak duygusal sömürüye yol açabileceği ve gerçek acıların bir kurgu malzemesi haline getirildiği endişeleri dile getiriliyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın filmi desteklemesi, eleştirilerin ana odağını oluşturuyor.

Hatay insanının tiplemeleriyle bilinen, depremde en büyük desteği sağlayan sosyal medya fenomeni Hataylı “otukosu” Yani Öykü Atcı ve Antakya Pedia adlı sosyal medya hesapları öncülüğünde depremzedeleri bir yazılı açıklama yayınladılar. Açıklamada, film ekibi ve yapımcısından duyarlılık bekledikleri ve depremin bir belgesel niteliğinde işlenmesi gerektiği dile getirilerek şu ifadelere yer verildi:

“ Depremde birçok yönden en ağır hasarı alan, hala ihtiyaçları karşılanmamış, maddi ve manevi zorluklarla mücadele eden Hataylılar olarak, “Şahsi Meselemiz” adlı filmin set sürecine ve bazı oyuncuların açıklamalarına verdiğimiz tepkiden sonra birçok hemşerimizin de bizimle aynı fikirde olduğunu görmemize istinaden;

Yaşadığımız bu felaketin belgesel niteliğinden uzak, bir film projesi halinde depremzedelerin ruh hali düşünülmeden; yıkılan şehrimiz ve enkazımız dekor malzemesi olarak kullanılan, gerçekliğimizin bir kurgu malzemesi haline gelme riski taşıyan bu film ekibinden ve yapımcısından bir özeleştiri veya açıklama bekliyoruz.

Acılarımız hala taze ve travmalarımız her geçen gün tetiklenirken; depremzedelerin gözü önünde çekilen bu filmin tüm depremzedeleri derinden etkileyeceğini biliyoruz.

Biz depremzedeler olarak, bu felaketin bir film olarak sunulmasından ziyade öznelerin deneyimleri ve mağduriyetlerinin şeffafça ortaya konulduğu bir belgesel niteliği taşıyabilecek bir işle ortaya konulmasını gerektiğini görüyoruz. İhmallerin giderilebilmesi ve şehrimizde bu tarz acıların tekrar yaşanmaması için yapımcıları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Film projesinin aynı duyarsızlıkla devamına karar verildiği halde iptali için kamuoyu baskısı oluşturulacağını bilmenizi isteriz.

Sesimizin ve gerçeğimizin duyurulmasından imtina etmeyeceğimizi, belgesel niteliği taşıyacak ve Hatay halkına katkı sağlayacak projelere canı gönülden destek vereceğimizi belirtmek isteriz..”

Devam eden film çekimlerinin durması için imza kampanyası başladı. Kampanyaya www.change.org adresinden imzada bulunabilirsiniz. – Ali Küçük-