Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sahte İçkiyle Mücadele Edilip,

Ölümler Durdurulmalı Milletvekili Serkan Topal, alkollü içecek fiyatlarına her yıl

Ölümler Durdurulmalı

Milletvekili Serkan Topal, alkollü içecek fiyatlarına her yıl yapılan yüksek zamların merdiven altı üretimi artırdığına vurgu yaptı

      CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM başkanlığına ilettiği önergede, alkollü içeceklere sürekli gelen zamlara, artış gösteren sahte alkole dikkat çekti. Alkollü içecek fiyatlarına her yıl yapılan yüksek zamların merdiven altı üretimi artırdığını belirten Milletvekili Serkan Topal, sahte içkiyle mücadele edilip, ölümlerin durdurulmasının gerekliliğini vurguladı.

      Ülkemizde sahte içki üretimi artarken buna bağlı ölümlerin yaşandığını belirten Milletvekili Serkan Topal, bir diğer olumsuzluğun ise yüksek oranlık merdiven altı üretiminin neden olduğu vergi kaybı olduğuna dikkat çekti.

Fiyatlar Avrupa ortalamasının iki katı seviyesinde …

      Alkollü içecek fiyatlarına her yıl yapılan yüksek zamların merdiven altı üretimi ve sahte içki tüketimini artırırken, sahte içkiye bağlı ölümler ve kalıcı sağlık sorunlarının artmasına yol açtığını bildiren Milletvekili Serkan Topal, önergesinde şunlara yer verdi: “Türkiye’de 2021 yılında sahte içki zehirlenmesi sonucu 88 kişi hayatını kaybetmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele 2021 yılı raporuna göre 2.105 operasyon gerçekleştirilmiş ve 3096 şüpheli hakkında yasal işlem yapılmıştır.  Bu operasyonlar neticesinde; 700.881 litre ve 169.209 şişe kaçak/sahte alkollü içki ele geçirilmiştir. Kabaca bir hesapla sadece ele geçirilen kaçak içkinin piyasa fiyatı yaklaşık 1,5 milyon TL dolayındadır.  İzlenilen vergi politikaları nedeniyle bir taraftan merdiven altı üretimi artmakta, diğer taraftan kaçak tüketim  nedeniyle büyük vergi kaybı ortaya çıkmakta daha da önemlisi can kayıpları yaşanmaktadır.  

      Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2020 verilerine göre Türkiye’de alkol fiyatları Avrupa ortalamasının 2 katı seviyesindedir. 2020 yılı sonrası Türkiye’de alkollü içecek fiyatlarına yaşanan  ekonomik kriz sebebiyle hem maliyet hem de kur zamları da eklenmiştir.  İçki fiyatlarında Türkiye 33 Avrupa ülkesi arasında yapılan sıralamada en pahalı 3. Ülke konumundadır.

ÖTV makul seviyeye çekilmeli …

      Hükümet kamu açıklarını vergi artışı, yüksek cezalar ile kapatmaya çalışmaktadır. 2002 yılında alkollü içecekler ÖTV tahsilatının toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 5.4 iken, 2021 yılında yüzde 19.6’ya yükseltilmiştir. Alkollü içecekler üzerinden 2002 – 2022 Haziran döneminde tahsil edilen ÖTV cari fiyatlarla 140 milyar 813 milyon liradır. Bu da yaklaşık olarak 40 milyar 232 milyon ABD dolarına tekabül etmektedir. Hükümet alkollü içeceklere uyguladığı fahiş vergi oranı ile bu sektörü adeta bir gelir kapısı haline getirmiştir.

      Alkollü içeceklere yapılan yüksek oranlı zamlar iktidarın kişilerin yaşam biçimine müdahalesi olarak  da yorumlanırken sahte içki üretimi ile mücadelede alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergilerin makul seviyeye çekilmesi gibi yöntemler acilen devreye sokulmalıdır.

Alkollü içeceklerdeki ÖTV artışı doğal olarak, market rafındaki alkollü içeceğin, fiyatına yansımaktadır. Alkollü içeceğin perakende satış fiyatı  içindeki vergi oranının yüksekliği, kaçak alkol üretiminin de miktarının artmasına sebep olmaktadır.”

Yılbaşı öncesi artış …

      Artan maliyetlerin alkollü içkilerin fiyatlarına yansıması sonucu vatandaşın da merdiven altlarında; kaçak yollarla üretilen sahte içkilere yöneldiğini, sahte içkilerin ise insanların canına mal olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, önergenin sonunda şunlara değindi:

“Yaklaşan Yılbaşı ile birlikte sahte içki piyasaya daha yüksek oranda sahte içki sürüleceği iddiaları bilinmektedir. Bir taraftan kaçakla mücadele edilmesi gerekirken diğer taraftan kalıcı önlem ve politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.  

      Bu bağlamda; vatandaşların sahte içkiye yönelmesine sebep olan gerekçelerin tespit edilmesi ve bu gerekçelerle kalıcı çözüm önerilerinin ortaya konması; yaşanacak sahte içki ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla gerekli inceleme ve çalışmaların yapılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği görülmektedir.”

      Mehmet ÖZGÜN