Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şam tavsiyesi ve İdlib tespitleri…

1 Sene Öncesinden Paylaşıldı Dışişleri Bakanlığı bünyesinde; Şam, Roma, Brüksel

1 Sene Öncesinden Paylaşıldı

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde; Şam, Roma, Brüksel (NATO), Sofya, Viyana (AGİT), Katar ve Londra Büyükelçiliklerinde çeşitli görevlerde bulunan, Antakyalı emekli Büyükelçi Mithat Rende’nin 2020 tespitleri, bugün yaşanan politik gelişmeleri işaret etmesi bakımından, önemli…

2020 başlarında bir açıklama yapan, Antakyalı emekli Büyükelçi Mithat Rende, “Eğer gerçekten, Türkiye, Suriye’nin parçalanmasını istemiyorsa, burada bir Kürt Kantonu oluşmasını istemiyorsa, Ankara’nın ortaklık ya da işbirliği yapacağı rejim, Suriye Hükümetidir. Zira İdlib’in de çözüme kavuşturulması gerekiyor” demiş, bölgedeki dengeler ve geri dönüş için yol haritasını paylaşmıştı.
Bugün gelinen noktada, İdlib’de biriken muhalif kalabalığın evlerine geri dönmesi ve teröristlerin bölgeden temizlenmesi için olası bir askeri operasyona hazırlık yapan Moskova ile daha fazla yakınlaşan Ankara’nın son adımları, Mithat Rende’nin bir sene öncesinde paylaştığı yol haritasına dair.
Suriye’nin son dönemde komşuları ile gelişen ilişkileri ise tablonun bir diğer eksik parçasını tamamlamak üzere!
-BÖLGE ÜLKELERİ!-
Bu konudaki son gelişmeler ışığında, Lübnan ve Irak’ın ardından Ürdün de, Suriye sınırındaki ana geçiş noktasını yeniden açma kararı aldı. Esad rejiminin ülkenin güneyinde kontrolü sağlamasının ardından, 2018 yılında kısmen geçişlere açılan Nasib Cabir sınır kapısının tamamen açılacağı bildirildi.
Ankara’nın aksine, bu yönde atılan adımların adresinde duran Ürdün; ekonomi, ticaret, tarım, su ve elektrik bakanları öncülüğünde Suriye’den gelen heyetle, gümrük vergilerinin kaldırılması konusunun da görüşüleceğini açıkladı. Devlete bağlı havayolları şirketi Royal Jordanian’ın da yakında Suriye’nin başkenti Şam’a doğrudan uçuşları on yıllık bir aranın ardından yeniden başlatacağı bildirildi.
-ÇÖZÜM İÇİN!-
Antakyalı emekli Büyükelçi Mithat Rende, İdlib ve Suriye başlıklarında çözüne daha fazla yaklaşılan bugünün 1 sene öncesinde paylaştığı tespitlerinde benzer bir sürece işaret etmiş ve “Eğer gerçekten de Türkiye, Suriye’nin parçalanmasını istemiyorsa, burada bir Kürt Kantonu oluşmasını istemiyorsa, Ankara’nın ortaklık ya da işbirliği yapacağı rejim, Suriye Hükümetidir. Zira İdlib’in de çözüme kavuşturulması gerekiyor” demişti.
Dünün tespitinin bugün hala geçerli olan kısmı ise oldukça net bir mesaj vermeye devam ediyor…
“Diplomaside şöyle bir söz var… ‘Ne kalıcı düşmanlık vardır. ne de kalıcı dostluk! Kalıcı olması gereken ve önemli olan, milli menfaatlerdir. Dolayısıyla, koşullar çok dramatik şekilde değiştiğinde, bizim oturup da yeniden bir değerlendirme yapmamız ve bu konuda çok pragmatik olmamız gerekiyor. Çünkü koşullar ciddi şekilde değişirse, oturup, dış politikayı ve stratejiyi yeniden formüle etmek lazım. Dolayısıyla, bugün koşullarda çok büyük bir değişiklik varsa, ki var… O zaman oturalım ve değerlendirelim, Türkiye’nin milli çıkarları neyse, onu yapalım. Bu anlamda Şam Hükümeti ile bir an önce doğrudan temas kurulması gerekiyor.” -Tamer Yazar-