Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ-Arsuz Birleşti

Samandağ ilçesi Çevlik Mahallesi

Samandağ ilçesi Çevlik Mahallesi ile Arsuz ilçesi Kale Mahallesini birbirine bağlayacak olan sahil yolundaki çalışmalarda sona gelinirken, yolu ilk kullananlar, Hatay Valisi Rahmi Doğan ile beraberindeki basın mensupları oldu.

7 Mart 2019 Perşembe günü saat 15.00’te, Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonu’nda gerçekleşen yapım sözleşmesi ile il yatırım gündeminin ilk sırasına oturan Samandağ-Arsuz Yolu’nda, mutlu son. Samandağ ilçesi Çevlik Mahallesi ve Arsuz ilçesi Kale Mahallesini birleştiren karayolundaki çalışmalarda sona gelindi. 67 milyon 989 bin TL ihale bedeli ile gerçekleşen yolun, ulaşıma sağlayacağı katkı yanı sıra, bölge turizmini canlandırma anlamında yapılacak çalışmaların da esasını oluşturması bekleniyor.
-ASFALT AŞAMASI-
2 metre genişliğindeki (26 kilometre gidiş, 26 kilometre geliş) bisiklet yoluyla da dikkati çeken dev yatırıma ilişkin olarak dün basın mensupları ile yol çalışmalarının sürdüğü noktada bir araya gelen ve bilgilendirmede bulunan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Toplam 26 kilometrelik bir yol yaptık. Bu yolun yapımı, hem meşakkatli hem de zor bir karar oldu. Bu kararı almamızda bizlere destek olan Sayın Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Çünkü bu yolun, bu riskin, bu maliyetin altına girmek, onlardan almış olduğumuz cesaretle oldu. Ve inşallah da bu yolu tamamlamış vaziyetteyiz. Şu an sadece asfalt çalışması kaldı. Eğer bugün buna başlarsak, bu çalışma da yaklaşık olarak bir 15 gün sonra bitmiş olacak” dedi.
-AĞIR ŞARTLAR-
Yol çalışması sırasında ağırlaşan şartlar nedeniyle, öngörülenin dışına çıkıldığını da ifade eden Vali Doğan, şöyle devam etti:
“Biz, projede, 42 tane menfez öngörmüştük. Ancak yapmış olduğumuz menfez sayısı 74’e çıktı. Bunun sebebi, dağlardan, öngörülmeyen suların çıkması! Dolayısıyla, bu suların tamamında menfez almak durumunda kaldık. Bu yolun gerçekte yapım süresi için asgari olarak 3 yıllık bir zaman gerekiyordu. Biz, bu yolu 7 ay gibi bir süre zarfında tamamladık. Burada çok büyük bir gayret gösterdik. Bu gayreti gösteren mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Yerelde bu kararı alırken, Sayın Milletvekillerimiz ile de konuştuk. Hepsi sağ olsunlar, bu yola Hatay’ın ihtiyacı olduğunu ve bu yolun turizme büyük bir katkı sağlayacağını belirterek, bize destek çıktılar ve birlikte yola çıktık. İnşallah hayırlı ve uğurlu olur. Çünkü Hatay, bu yolu yıllardır bekliyordu. İnşallah, kazasız ve güzel günlerde geçilir, gidilir, gelinir. ”
-İDDİALAR-
İhale sürecinde ortaya atılan iddialara da yanıt veren Vali Doğan, şöyle devam etti:
“Yolun çeşitli noktalarında, Orman Bakanlığı’ndan kiralamış olduğumuz yerler var. Bazı gazetelerde, zaman zaman konuyu bilmeden bir takım iddialar ortaya atılıyor. Buradaki arazilerin özel sektöre ya da kişilere peşkeş çekileceği ifade ediliyor. Oysaki buradaki arazilerin tamamı, Orman arazisi. Orman arazilerinin tamamı da Anayasa güvencesi altında. Dolayısıyla satılması, bir yere alınması, verilmesi mümkün değil. Bu yolun 26 km’lik mesafesinde gördüğünüz arazi, orman arazisidir. Dolayısıyla bu yolda özel mülkiyette hiçbir arazi yok.
Bir başka gazete, yolun yapımıyla ilgili olarak, 2020 yılında 8 milyonluk bir fark oluşacağını ifade ediyor. Biz, yol sözleşmesinde, burayı tamamen anahtar teslimi yaptık. Herhangi bir fiyat artışı olmayacağını sözleşmeye koyduk. Dolayısıyla bu yol 2020 değil, ama 2022’ye de sarkmış olsaydı bile, bizim ilgili firmaya fazla bir ödeme yapma şansımız yok. Çünkü sözleşmemizde, fiyat artışı verilmeyeceği ifade edildi.”
-SON AŞAMA-
Konuşmanın ardından, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindekiler, Çevlik’ten Arsuz’a hareket ederek yolu inceledi. Yapımı tamamlanan yolun halka açılmasının ise hava şartlarına bağlı olduğu kaydedildi, tarih olarak da Nisan ayının ilk haftasına işaret edildi.
-Tamer Yazar-