Samandağ Belgeseli

Köy Tv’de Yayınlandı Samandağ Belediyesi girişimi ve desteğiyle, Köy TV ekranlarında Hüseyin Emre Yaba ve Esra Özgün’ün sunduğu ‘Anadolu Gezginleri’ adlı programın 2’nci bölümü yayınlandı Üç gün önce yayınlanan programın bu bölümünde,  Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ ile ilgili projeler ve yatırımlar hakkında bilgi verdi. Köy TV’ye verdiği röportajda arıtma tesisinden bahseden Samandağ Belediye […]

Köy Tv’de Yayınlandı

Samandağ Belediyesi girişimi ve desteğiyle, Köy TV ekranlarında Hüseyin Emre Yaba ve Esra Özgün’ün sunduğu ‘Anadolu Gezginleri’ adlı programın 2’nci bölümü yayınlandı Üç gün önce yayınlanan programın bu bölümünde,  Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ ile ilgili projeler ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Köy TV’ye verdiği röportajda arıtma tesisinden bahseden Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Şehrin bütün atık suları denize akıyor. Bu yönü ile gelir gelmez ilgilenmeye başladığımız bir projeydi arıtma tesisi. Mülkiyet, kaynak problemi çözdüğümüz projesini hazırladığımız ve imalatına başladığımız bir tesis idi. Yalnız büyükşehir yasası ile % 30 yapılmış şekilde tesisi devir etme durumumuz oldu” açıklamasında bulundu. Asli mesleği veteriner hekim olması dolayısıyla sokak hayvanlarına ayrı bir önem veren Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, projelendirilen ve hayata geçirilen barınak hakkında şu bilgileri aktardı:

“Sokak hayvanlarının da bizim kadar yaşamaya hakkı var. Sokak hayvanlarının aşılarının yapılması, rehabilite edilmesi, barınabilmesi, aşılama ve küpelemenin yapılabilmesi için barınak kurulması hakkında çalışma başlattık ve barınak projesini hayata kazandırdık. Bu kapsamda birçok sahipsiz hayvana yardım edildi. Ancak Büyükşehir Yasası ile barınağı devretmek durumunda kaldık.”

Titus Treking Yolu…

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, KÖY TV’ye verdiği röportajında, ilçede Kaymakamlık ile İşbirliği halinde yeniden düzenlenen ve modernize edilen, önemli bir uğrak yeri olması beklenen Titus Trekking Yolu hakkında ise şu bilgileri verdi: “Tarihi dokuyu bozmadan, geçmişle günümüze buluşturan bir proje. Yürüyüş yolunda belirli noktalarda dinlenme alanları oluşturuldu. O noktalarda yürüyüş esnasında dinlenecek olan vatandaşlara çay kahve içebilecekleri alanlar oluşturduk. Belli noktalarda da yöresel ürünlerimiz tanıtılıp satılacak. Titus Tüneli’nin başlangıcından itibaren; Beşikli Mağara, Antik Liman Kalıntıları, tarihi taş merdivenler, Dor Mabedi, Kapısuyu Mahallesi, Aşık- Maşuk’a kadar gidildikten sonra, tarihi değirmen kalıntıları alanlarından geçerek tekrar Titüs Tüneli’ne dönüş şeklinde tamamlanacak olan Titus Trekking Yolu, ziyaretçilerine ilçenin tarihi ve kültürel yapısı ile doğal güzelliklerini bir arada görme fırsatı sunulacak. Proje bitme aşamasına geldi”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in gelecekle ilgili görüşleri de şöyle oldu: “İlçe nüfusunun mutlu, refah içinde olacağı, belediye hizmetlerinin her noktaya ulaştığı bir Samandağ hayalimiz var. Bu bizim için çok uzak bir hayal değil. Belli temel taşları oturttuğumuzu düşünüyorum. En önemli olduğunu düşündüğüm imar planını da bitirir bitirmez, yeni katılan mahallelerimizde de bu yönde çalışma başlatacağız. Her mahallede çocuk parkımızın, spor alanlarımızın 3-4 mahallenin sosyal kültürel etkinliklerini düzenlenebileceği mekanlar, insanların rahatlıkla yürüyebileceği yürüyüş yolları yapılmasını hedeflediğimiz gibi, insanlarımızın istihdam edilmesi noktasında da çalışmalar düşünüyoruz. Bütün bunların kurgulandığı, kendi imkanlarımızla, öz kaynaklarımızla yaşayabileceğimiz ,üretimi destekleyen, üretimden elde edilen ürünlerin ekonomik değere dönüşmesini sağlayan, kaliteli bir yaşamın sağlandığı bir şehir hayalimiz var.”

-İpek Köyü Projesi-

KÖY TV’deki programa katılan, aynı zamanda Samandağ Kadın Dayanışma  Derneği Başkanı da olan Hülya Nehir ise şunları söyledi: “Kamu Yatırımları, insanların refahına katkı sunan çalışmalardır. İpek Köyü Projesi, kırsaldaki kadının kalkınmasıyla ilgili bir istihdam projesidir. Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Hatay’ın ilk kadın danışma merkezidir. 7-8 yıldır faaliyette olan bir merkezdir. Şimdiye kadar da Hatay’daki tek kadın danışma merkezi olma özelliğini koruyor. Kadınlarımıza yönelik olarak ücretsiz hukuk desteği, psikolojik destek, meslek edindirme kursları, dil kursları, paneller, seminerler ve toplantılar yapılıyor.

Samandağ, yıllarca ipekçiliğin merkezi olmuş bir ilçedir. Ancak yıllar içerisinde, ipeğin ciddi bir ekonomik getirisi olmamasından kaynaklı olarak cazibesini yitirmiştir. Bu anlamda, kendi tarihimizi, kendi kültürel değerlerimizi canlandırmak için İpek Köyü Projesi’ni hayata geçirdik. Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Berna İleri hocamız ile bu çalışmaya başladık. Kırsaldaki kadının kalkınmasıyla ilgili olan bu projede 25 kursiyer istihdam ediyoruz. Önce dut fidanları diktik. Dut fidanlarından elde ettiğimiz ürünlerle kozalar yetiştirdik. Kozalardan iplikleri çıkardık. Çıkardığımız ipliklerden ipek dokumaya başladık. Her bir etabı 7-8 ay olan bir projedir. Bu projeyle birlikte, kadınlarımızın kendi evlerinde kuracakları tezgahlarla dokuma işinden geçimlerini sağlayabilecek duruma gelmeleri hedeflendi.”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, farklılıkların zenginlik olduğunu belirterek, farklı düşünen yapıların yaşaması gerektiğini, farklı televizyon kanallarının yayın yapmasının bu alanda tatlı rekabeti doğuracağını, bunun da kaliteyi arttıracağını sözlerine ekledi.

-Gökay Gökdemir-

Exit mobile version