Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ biberi popülaritesini sürdürüyor

Türkiye’nin en acı biberi olarak bilinen ve Hatay’da 2 bin

Türkiye’nin en acı biberi olarak bilinen ve Hatay’da 2 bin 347 dekarda üretilen Samandağ biberi, olgunlaşma dönemine girdi. 50 bin Scoville acılık değerine sahip bu özel biber, yüksek antioksidan içeriğiyle sağlık açısından birçok fayda sunarken, özellikle zayıflamaya etkisi nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Olgunlaşma Dönemi Başladı

Hatay’ın Samandağ ilçesinde örtü altında yetiştirilen biberlerin olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte üreticiler de gerekli ilaçlama ve gübreleme çalışmalarını tamamladı. Hasadın şubat ve mart aylarına yayılacağı belirtiliyor.

Diyetisyenlerden Sağlık Tavsiyeleri

Diyetisyen İzem Zekiye Tum, Samandağ biberinin sağlık açısından sunduğu faydaları şöyle sıraladı:

Zayıflama ve Metabolizma Desteği: Yüksek lif içeriğiyle tok tutar ve düşük kalori değeri sayesinde diyet listelerinde yer alır.
Bağışıklık Güçlendirici: Barındırdığı C vitamini ile grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Kalp ve Damar Sağlığı: Antioksidan içeriğiyle kalp hastalıkları riskini azaltır.
Ağrı Azaltıcı: Kapsaisin maddesi sayesinde vücutta endorfin salgılanmasını teşvik ederek ağrıları hafifletir.
Cilt Sağlığı: Yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır, sarkma ve kırışıklıkları önler.
Tum, Samandağ biberinin taze olarak salatalarda, zeytinyağlı yemeklerde, mezelerde ve pul biber formunda kullanılabileceğini belirtti. Ancak ülser veya hemoroid rahatsızlığı olanlara bu acı biberi tüketmemeleri tavsiye ediliyor.

Yoğun Talep ve Hasat Beklentisi

Samandağ biberi, acılığı ve aromasıyla sadece yerel pazarlarda değil, büyükşehirlerde de popülerlik kazanıyor. Önümüzdeki aylarda başlayacak olan hasat, 2 aylık bir sürece yayılacak. Zayıflamaya olan etkisiyle daha fazla kişiye ulaşması beklenen Samandağ biberi, Türkiye’nin gastronomi dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.