Samandağ, mağdur işçilerin hakkını arıyor

Samandağ’da yapımı devam eden deprem konutlarında ortaya çıkan görüntüler, toplumda büyük bir infiale yol açtı. İşçi alacaklarının ödenmemesi nedeniyle meydana gelen sorunlar, deprem konutlarındaki ihmal ve aksaklıkları gözler önüne serdi. Bu durum üzerine Avukat Cuma Irmak, bir basın açıklaması düzenleyerek önemli konulara dikkat çekti. Basın toplantısında, Samandağ Belediye Başkan Yardımcıları Av. Adnan Eryılmaz ve Hasan […]

Samandağ’da yapımı devam eden deprem konutlarında ortaya çıkan görüntüler, toplumda büyük bir infiale yol açtı. İşçi alacaklarının ödenmemesi nedeniyle meydana gelen sorunlar, deprem konutlarındaki ihmal ve aksaklıkları gözler önüne serdi. Bu durum üzerine Avukat Cuma Irmak, bir basın açıklaması düzenleyerek önemli konulara dikkat çekti.
Basın toplantısında, Samandağ Belediye Başkan Yardımcıları Av. Adnan Eryılmaz ve Hasan Fehmi Görür, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, Altı Şubat depreminde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Avukat Cuma Irmak, açıklamasında 6 Şubat depremi sonrası yaşanan işçi hakları ve inşaat kalitesi sorunlarına değindi. İşçilerin, 22 günlük hak edişlerini talep ettikleri halde ana firma tarafından bu ödemelerin yapılmadığını ve bunun sonucunda cezalandırıldıklarını belirtti. İşçilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine iki işçinin intihar girişiminde bulunduğu ifade edildi.
Irmak, açıklamasında işçilerin hak edişlerinin sadece %50’sinin ödendiğini ve ana firmanın hataları örtmek için yapılan işleri sıvayla kapattığını vurguladı. Bu durumun işçilerin yaşamını hiçe saydığını belirten Irmak, 424 konutta yaşayan yaklaşık 1272 vatandaşın, uygun olmayan yapıların oluşturabileceği risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Irmak’ın talepleri şunlar:
1. Ana firma ve denetim firmalarının görevden alınması ve yasal işlemlerin başlatılması.
2. Tüm işçilerin ücretlerinin eksiksiz ödenmesi.
3. İşçilerin güvenli çalışma koşullarının sağlanması, ihtiyaçlarının iyileştirilmesi ve düzenli denetim yapılması.
4. Zemin etüdünün yeniden yapılması ve sonuçların halka açıklanması.
5. Deprem konutlarının bağımsız uzmanlar tarafından yeniden denetlenmesi ve raporların şeffaf bir şekilde açıklanması.
6. Uygun olmayan yapıların yıkılması ve deprem yönetmeliğine uygun konutların yeniden inşa edilmesi.
Son olarak, depremin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen Samandağ’da sadece 424 konutun yapımına başlandığını belirten Irmak, TOKİ konutlarının en çok geciktiği bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Diğer ilçelerde yapılan TOKİ konutları ile Samandağ’daki eksikliğin açıkça görüldüğüne dikkat çekerek, işinin ehli ve liyakatli firmalarla konut yapımının hızlandırılmasını talep etti. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version