Samandağ-Milleyha, sulak alan ilan edilecek mi?

Samandağlı Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM’ye önerge verdi, Tarım Bakanına sordu: Birkaç günden beri kamuoyunun gündeminde olan, Samandağ denizindeki, Milleyha Sulak Alanı olarak bilinen bölgede hendek açılarak, su terfisi ile bölgede doğaya yönelik olumsuz uygulamaya tepkiler sürerken, HDP’nin Hatay/Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, dün sabah TBMM Başkanlığı’na bir önerge verdi. Hatimoğulları, Milleyha Kuş […]

Samandağlı Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM’ye önerge verdi, Tarım Bakanına sordu:

Birkaç günden beri kamuoyunun gündeminde olan, Samandağ denizindeki, Milleyha Sulak Alanı olarak bilinen bölgede hendek açılarak, su terfisi ile bölgede doğaya yönelik olumsuz uygulamaya tepkiler sürerken, HDP’nin Hatay/Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, dün sabah TBMM Başkanlığı’na bir önerge verdi. Hatimoğulları, Milleyha Kuş Cenneti’nde yapılan tahribatı ve bölgenin “sulak alan” ilan edilmesi gerekliliğini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilettiği önerge ile sordu.
Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’un, dün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemli önergesi ve soruları şöyle:
“24 Temmuz’da, Hatay Samandağ’da yer alan Milleyha Kuş Cenneti’nde, gölün kenarına hendekler kazılarak kanallar açıldığı fark edilmiştir. Gölün suyunun, açılan kanallara dolduğu görülmüş ve sulak alanın zamanla susuz kalarak kuruyacağı endişesi oluşmuştur.
25 Temmuz’da, tarafımca yerinde gözlemlenen bölgede, kamuoyunun endişelerinin haklı gerekçeleri çarpıcı bir şekilde görülmüştür. 282 farklı kuş türünün kaydedildiği, kuşların göç yollarında su ihtiyaçlarını giderdikleri ve ilkbaharda su tutan çok önemli tuzcul bitkilerin bulunduğu, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosistemi olan bu alanda kamyon ve dozerle bitki örtüsünün üstünün toprakla doldurulmuş, moloz yığınlarının atılmış olduğunu gördük.
Konuya dikkat çeken bizlerin, doğa savunucularının ve bölge halkının tepkisi, kamuoyunda istenen etkiyi yaratmıştır. İlgili yerel yönetimlerin kanalları kapatmış ve inceleme başlatmış olması ise sevindiricidir. Ancak henüz Mayıs ayında suyu azalan bölgede, gönüllülerin suyu arttırma çalışmaları yapmış olduğu bu alanın, sürekli molozların atıldığı korunmasız bir alan olduğu gerçeğini değiştirecek adımlar acilen atılmalıdır. Alandaki tarım arazisine dönüştürme faaliyetleri, organik-inorganik atık dökmek ve yasak avcılık sonucunda meydana gelen insan kaynaklı olumsuz etkiler, alandaki ekosistem tahribatı, geri dönüşümsüz bir hal almadan acilen önlenmelidir. Bunu sağlamak için de alanın Bakanlığınız tarafınca ‘resmi olarak sulak alan’ olarak ilan edilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Milleyha Kuş Cenneti, Mahalli Sulak Alan olarak neden halen ilan edilmemiştir? Bölgenin sulak alan olarak ilan edilmesi için tarafınızca adım atılacak mıdır?
2. Milleyha sulak alanında/çevresinde yapılması planlanan bir imar girişimi mi vardır?
3. Milleyha sulak alanının korunmasını sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
4. Alanda kanalları açanlar, molozları ve bitki örtüsüne toprak yığını dökenler tespit edilmiş midir? Kamuoyuna bu konuda bilgi verilecek midir?”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version