Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ Sahilinde Caretta Kaplumbağaları

25.000’i Güvenli Şekilde Denize,

25.000’i Güvenli Şekilde Denize, 10.000’i Yengeç Ve Çakallara Yem!

Samandağ denizi sahilinde caretta tipi kaplumbağaların neslini sürdürme adına geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirilen hamle çok büyük önem taşıyor. Üç kuruluşun ortaklaşa gerçekleştirdiği bu hamle ile 25.000 civarında yavru kaplumbağa güvenli bir şekilde deniz suyuna gönderilebildi.
Yani güvenli şekilde yaşamlarını sürdürebilme olanakları sağlandı.
Ancak 10.000 civarında minik kaplumbağanın ise yengeçlere ve çakallara yem olduğu ve öldüğü ortaya çıktı.
Chelonia Mydas (yeşil kaplumbağa) türü kaplumbağaların Akdeniz’de en fazla yuvalama yaptıkları alan olan ilçemiz sahillerinde, yavru yeşil kaplumbağalar, geçtiğimiz hafta sonunda İlçe Kaymakamı Cahit Çelik’in de katıldığı bir törenle denizle buluştu.
-SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA-
Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan, Chelonia Mydas olarak da bilinen yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtalarından çıktı. Yavrular, ilçe sahilinde vatandaşların katılımıyla, üniversite öğrencileri ve uzmanlar gözetiminde denizle buluştu. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan etkinliğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, yavruların denizle buluşmasına yardımcı olurken, bol bol fotoğraf çekip o anları ölümsüzleştirme fırsatı da buldular.
-1200 YUVA-
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, konuya dair yaptığı açıklamada, bugün bir yuva açtıklarını ve içerisinden yaklaşık 120’nin üzerinde yavrunun çıkarıldığını anlattı. Samandağ’daki kumsalların Türkiye’deki yeşil deniz kaplumbağaları için önemli bir yuvalama kumsalı olduğuna dikkati çeken Sönmez, şöyle devam etti:
“1 Haziran’dan itibaren ekibimiz 1200’e yakın yuva tespit etti ve bu yuvalardan 500 tanesinden yavru çıkışı gerçekleşti. Ortalama 35-40 bin arasında yavru çıkışı oldu. Bunlardan da yaklaşık 25 bin tanesi denize ulaştı. Bu, şu anlama geliyor… 25 Bin adet yavru güvenli bir şekilde, sağ salim denize gitti. Ancak 10 binin üzerinde yavru ise arka tarafa yönelmiş, ışık kirliliğinden kaynaklı olarak ya da yengeçlere, çakallara yem olmuş olabilir.”
Aynı kumsalda caretta carettaların da yuvalama alanlarının olduğunu belirten Sönmez, bu yuvalamalardan 5 tanesinin tespit edildiğini aktardı. Kumsaldaki en büyük problemin erozyon olduğunun altını çizen Sönmez, bunun önüne geçmek için çalıştıklarını da söyledi.
Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik de konuşmasında, Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahilinin deniz kaplumbağaları için önemine dikkati çekti ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu canlıların korunması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda çabaladıklarını sözlerine ekledi. -Cemil Yıldız-