Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ sahillerinin vazgeçilmezleri ama…

Sorunları da bitmiyor, yaşadıkları

Sorunları da bitmiyor, yaşadıkları riskler de…

Hatay’dan Muğla, Adana, Antalya, İstanbul ve Rize’ye uzanan geniş bir bölgede yaşam ve üreme alanları olan deniz kaplumbağaları, deniz kirliğinden ve sahillerdeki yapılaşmadan dolayı tehdit altında.

“Her sene, sadece Asi Nehri ile taşınan çok miktarda çöp, Samandağ deniz sahillerini kirletiyor. Sanıyoruz ki, nehir, çöplerimizi topluyor! Aksine, kusuyor! Hayatlarımızın tam orta yerine hem de… Bu sadece bizi değil, birlikte yaşadığımız hayvanlara da zarar veriyor. Deniz kaplumbağalarının evi de olan bu sahiller, bu atıklarla doluyor çoğu zaman. Denizimiz de!

Ne zaman, bu kontrolsüz yaşam şeklimize bir son vereceğiz, bilmiyorum! Ama her sene daha ağır geçirdiğimiz mevsimlerin bizlere anlatmaya çalıştığı şey, aslında o gerçeğin ta kendisi!”

Samandağ sahillerini bilen ve Hatay’daki çevre hassasiyetine destek veren bir çevrecinin Antakya Gazetesi ile paylaştığı bu kısa not, aslında yaşananların fotoğrafına dair. Araştırmalar, Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddelerin oluşturduğunu, Akdeniz’de bir kilometrekarede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunduğunu gösteriyor.

Muğla, Hatay, Adana, Antalya, İstanbul ve Rize’de ayrı ayrı çevresel araştırmalar yürüten Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği (SAÇEVKO) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) çalışmaları, yaşanan bu sorunları azaltmayı hedefliyor.

Ancak bu çalışmalara, hem yerel idarelerin hem de vatandaşların katılımı şart.

Tamer Yazar / AA