Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ’da Evvel Temmuz Coşkusu

Samandağ “Evvel Temmuz Festivali”

Samandağ “Evvel Temmuz Festivali” büyük bir coşkuyla kutlandı.

Samandağ Evvel Temmuz Festivali’nin 17. yıldönümü ilçede bir hafta süreyle kutlandı. Geçtiğimiz hafta sonundaki kapanışta, Festival tarihçesinin anlatıldığı ‘Evvel Temmuz’ adlı belgeselin galası yapıldı ve farklı konularda paneller gerçekleştirildi. Festival’de; Yeni Türkü, Grup Abdal, Nihat Çay ve Emre Aydın da birer konser verdi. Festival’in adını aldığı Evvel Temmuz’un hikayesi şöyle:
“Miladi Takvim’e göre Temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvim’e göre ayın 1’i oluyor… “Bir”, Arapça’da “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle, 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzandığı söylenen Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde, hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı bir gün. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra, bu gelenek, Arap Alevi coğrafyasında devam etmiş.
Evvel Temmuz Festivali, Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından organize edildi. Festival’in ana sponsorluğunu Samandağ Belediyesi üstenirken birçok kurum ve esnaf da Festival çalışmalarına katkıda bulundu. Festival’e, Samandağ Belediyesi ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin de katkısı oldu. Samandağ’daki demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve derneklerin de Festival’e katılımı da desteği de büyüktü.
Festival kapsamında galası yapılan ve “Evvel Temmuz” geleneğini anlatan ‘Evvel Temmuz’ belgeseli büyük beğeni topladı. Belgeselin, önümüzdeki aylarda birçok film festivalinde gösterilmesi planlanıyor. Yönetmenliğini Koray Kesik’in yaptığı belgeselin proje koordinatörlüğünü Talat Oruç, yapım koordinatörlüğünü ise Cansel Aslan üstlenmiş. Kameramanlığını Ahmet Bawer Aydemir ve Adnan Onur Acar’ın yaptığı belgeselin montajı Burak Dal’a ait.
Evvel Temmuz Festivali’nin ayrılmaz bir parçasını oluşturan ve sahildeki kumsalda yapılan konserler ise yoğun bir katılımla gerçekleşti. Konserler, 11 Temmuz Salı gecesi Grup Abdal ile başladı, 12 Temmuz Çarşamba gecesi Yeni Türkü ve 13 Temmuz Perşembe gecesi Nihat Çay ile devam etti. Son gün yapılan Emre Aydın konserine ise 40 bine yakın Samandağlı katıldı.
8-9 Temmuz tarihlerinde spor turnuvaları yapıldı. Ahmet Atakan Masa Tenisi Turnuvası SYKP ilçe binasında, Tavla Turnuvası Bahçem Kafe’de, Berkin Elvan Satranç Turnuvası ise Çınar Aile Gazinosu’nda ve Deniz Sitesi’nde gerçekleşti. Turnuvalara Samandağ Halkevi de katkı sundu.
9 Temmuz günü saat 17.00’de, Hz. Hızır Alanı’nda, ”Samandağ İpek Köyü Yöresel Ürünler Sergisi” açılışı gerçekleştirildi. Serginin ev sahipliğini Samandağ Kadın Derneği yaptı.
10 Temmuz’da “Türkiye’de Değişen Resmin Erkek Egemen Politikaları” başlığıyla yapılan panele Gülfer Akkaya ve Hülya Gülbahar konuşmacı olarak katıldı. Panelin Moderatörlüğünü Sibel Malta yaptı. 12 Temmuz’da “Anayasa Değişikliği Altında Yeni Ekonomik Düzende Devletin Yeri” başlığıyla yapılan panele ise Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Avukat Çetin Sakallı’nın yaptığı panelde İbrahim Kaboğlu’na ilgi yoğun oldu. Kaboğlu’nun, OHAL’e ilişkin yaptığı, ”gaz odaları” değerlendirmesi panele damgasını vurdu.
14 Temmuz’da da iki ayrı panel yapıldı. İlk panel, ”Rüzgar Enerji Santralleri ile Doğa-Turizm-Tasarım ve Yaşam Alanlarımız” başlığıyla; Avukat Mehmet Horuş’un katılımıyla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Adil Nural’ın yaptığı panelde, Samandağ’a yapılan rüzgar enerji santralleri ve doğaya verdiği zarar ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.
14 Temmuz’daki ikinci panel, “16 Nisan Referandumundan Sonra Demokratik Zeminin İnşası” başlığıyla, Levent Gültekin’in katılımıyla gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Orhan Cabir yaptı.
Yazar Levent Gültekin, “Ülkede yaşayan herkesin hakkını ve hukukunu gözetmek zorundayız. Düşüncesi ne olursa olsun herkes birbirine saygı duymak zorundadır. Ülkemizin bütün unsurları bir araya gelerek, önyargılarından sıyrılarak birleşmek zorundadır. Kürt, Türk, Alevi, Sünni, bu toplumda yaşayan herkes birbirine muhtaçtır. Bir araya gelmeliyiz. Son dönemde yaşadığımız sosyal ve siyasal gelişmeler de bunu göstermektedir. Haksızlıklara karşı ortak ses çıkarmalıyız. KHK ile ihraç edilenler, haksızlıklar ve zulümler hepimizin derdi olmalıdır” mesajı verdi.
Akdeniz Kültür Derneği tarafından “Ortadoğu’daki siyasal gelişmeler ve ülkemize etkileri” konulu panele ise konuşmacı olarak Ümit Kıvanç katılırken, panelin moderatörlüğünü Semra Berrak yaptı.
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, gündüz etkinlikleri kapsamında, moderatör İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can’ın sunumuyla gerçekleşen “ Türkiye de İnsan Hakları, Demokrasi ve Basın Özgürlüğü” konulu panel, Samandağ Belediyesi eski nikah salonunda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve İHD onursal üyesi Hatice Can’ın katılımı ile Türkiye’de İnsan Hakları, Demokrasi ve Basın Özgürlüğü tartışıldı.
14 Temmuz’da, Hıdır Türbesi’nin yanında yer alan alanda yöresel yemek ‘Hrisi’ dağıtıldı. Hrisi, buğday ve etin kazanlarda saatlerce dövülerek pişirilmesiyle yapılıyor. Bölgedeki hayır yemeklerinde ‘Hrisi’ dağıtılıyor.
Festival’e dair her sene katılımın düşük olması için yapılan kimi provokatif duyuruların da boşa düştüğü ise festival boyunca görüldü. Özellikle son gece yapılan Emre Aydın konserine katılım rekor düzeydeydi.
-Cemil Yıldız-