Samandağ’da Ras El Seni Kutlaması

16 yerel sanatçının Arapça şarkılar ve türküler seslendireceği Ras-el seni kutlaması için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Her şey, gelenek ve göreneklere göre planlandı” dedi. Samandağ’da unutulamayacak bir Ras-el seni kutlaması için hazırlıklar tamamlandı. Festival tadında yapılması düşünülen kutlamaya 16 yerel sanatçı katılarak, Arapça şarkılar ve türküler seslendirecekler. Hatay Büyükşehir Belediyesi […]

16 yerel sanatçının Arapça şarkılar ve türküler seslendireceği Ras-el seni kutlaması için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyleyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Her şey, gelenek ve göreneklere göre planlandı” dedi.

Samandağ’da unutulamayacak bir Ras-el seni kutlaması için hazırlıklar tamamlandı. Festival tadında yapılması düşünülen kutlamaya 16 yerel sanatçı katılarak, Arapça şarkılar ve türküler seslendirecekler. Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Samandağ Belediyesi ortak organizasyonuyla düzenlenecek olan Geleneksel Ras-el seni etkinliği 12 Ocak Cuma saat 19.00’da Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Salonu’nda gerçekleşecek.
Etkinlikte yerel sanatçılar şunlar:
Güven Kayıkçı, Fikret Bolat, Filip Cibar, Edip Can, Ali Berrak, Cüneyt Lebelebici, Ceylan Bayır, Çetin Leblebici, Nevzat Bolat, Temel Gümüş, Semir Ray, Ayhan Bağdat, Yılmaz Suadiye, Semir Yalçın, Metin Gümüş, Süleyman Şefikoğulları.
Geleneksel yöresel ikramlar; sac oruk, (kbeybet),yağlı simit (keğk bizet), tatlı (fveyşet) ve içeceklerin ikram edileceği Ras -el seni, Yeni Çarşı Salonu’nda etkinliklerle kutlanacak. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, bu yıl hazırlanan kutlama konseptinin gelenek ve göreneklere göre uygun bir şekilde planlandığını, amacın kültürel birikimlere sahip çıkmak ve kültürel zenginliklerin yaşatılması yönünde katkı sunmak olduğunu belirtti.
RAS –EL SENİ RUMİ YILBAŞI
Arap Alevilerin kutladığı Ras-el seni, Rumi-(Şemsi) miladi takvime göre ayın birine denk gelen 14 Ocak’ta kutlanmaktadır. Ras-el seni günü, Hz. Musa’nın Ben-i İsrail’i firavunun zulmünden kurtardığı gündür ve tarihte zulmün son bulduğu olaylardan biridir. Arapça Ras-el Seni, aynı zamanda yılbaşı demektir. Farklı medeniyetlerin varlığının verdiği zenginlikten dolayı, coğrafyamızda her geleneğin ve kültürün bayramları ve özel günleri kutlama şekli farklıdır. 25 Aralık’ta Hıristiyan geleneklerine göre Noel kutlaması yapıldı, 31 Aralık’ta bütün yurtta yeni yıl coşkusu yaşandı, 6 Ocak’ta Ortodoks Ermeni geleneklerine göre yılbaşı olarak kutlandı.14 Ocak, Ras-el seni Rumi şemsi yılbaşı, Arap Alevilerinin yüzyıllardır sürdürdüğü bir gelenektir. Kültürel zenginliğimizin gelecek kuşaklara da aktarılması barış kardeşliğimizin teminatıdır.
-Gökay Gökdemir-

Exit mobile version