Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ’da Yıkım Protestosu

Samandağ ilçesinde yılların sorunu olan “Kıyı Kenar Çizgisi” durumunun mağdurları,

Samandağ ilçesinde yılların sorunu olan “Kıyı Kenar Çizgisi” durumunun mağdurları, önceki gün eylemdeydi. Samandağ Mal Müdürlüğü’nce ihalesi gerçekleştirilen yıkım ile ilgili işlem sırasında, eylemciler ihaleyi protesto etti.
İmar barışından faydalanarak “Yapı Kayıt Belgesi” aldığı halde, Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde olması nedeniyle ev ve işyerinden oluşan 34 yapının yıkılmak istendiğini söyleyen sakinler, Milli Emlak Şefliği önünde yıkım ihalesini protesto etti. Samandağlı İmar Barışı Mağdurları, Mal Müdürlüğü önünde toplanarak, “Bu dayatılma Samandağ halkına neden yapılıyor?” sorusunu sordu.
Pazartesi günü, İlçe Milli Emlak Şefliği önünde toplanan kıyı kenar çizgisi mağdurlarının mesaj ve soruları, ana başlıklar halinde şöyle:
-Bununla, Samandağ halkı cezalandırılmıyor mu?
Devlet, imar barışını isterken, burada mülki amir yıkım istiyor. Yıkım ihalesini protesto ediyoruz.
-Atanmışlar, bugün burada yarın başka yere gider. Bizler, burada, oy verdiğimiz ve desteklediğimiz seçilmişleri görmek istiyoruz.
-‘Her zaman vatandaşın yanındayım’ diyen Belediye Başkanını ve diğer siyasileri yanımızda görmedik. Sözlerinde durmalarını istiyoruz.
Samandağ kıyı kenar çizgisi mağdurları, eylemlerini sürdürürken, Milli Emlak Şefliği önünde resmi işlemler ise devam etti, ihale sonunda da 34 evin yıkımını bir şirket 280 bin TL karşılığında üstlendi.
İhalenin ardından ev sahipleri şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kanun demek, devlet sözü demektir. İmar Barışı Kanunu, vatandaşa devletin sözüdür. Devletimize bize verdiği sözünü hatırlatmak için geldik. Devletimiz, bize, ‘yapı kayıt belgesini alın, hiçbir şekilde yıkım olmayacak’ dedi. Devlet, ‘İmar Barışı’ dedi. Yaptık. Devletimiz, imar barışının gereklerini yerine getirmelidir. Devletimiz, vatandaşa yalan söylemez. Devletimiz, vatandaşını tuzağa düşüremez. Biz de usulüne uygun ve doğru bilgilerle yapı kayıt belgemizi aldık. Bu ihalenin olmaması gerekirdi.
Devlet ‘barış’ diyor ama, özellikle ilçemizde birileri ‘yıkım’ diyor. İmar Barışı, ülkemizdeki yapıların % 60’nı kapsıyor.
Türkiye’nin % 60’nı mı yıkacaksınız? Arsuz, İskenderun, Dörtyol, Payas, Erzin, Adana, Mersin, Antalya, İzmir ve ülkemizin bütün diğer bölgeleri ile eş zamanlı başlayın. İmar Barışı Kanunu’nu uygulamadan kaldırmak, iptal etmek, sadece ve sadece Anayasa Mahkemesi’nin yetkisindedir. Hiç kimsenin, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini kullanma yetkisi yoktur. Biz, hukuksuzluğa ve İmar Barışı Kanunu’nun çiğnenmesine karşı duruyoruz. Biz, evlerimizin, işyerlerimizin yıkılmasına izin vermeyeceğiz.” -Cemil Yıldız-