Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağlı Vekil Hatimoğulları…

TRT’deki olayı TBMM’ye taşıdı,

TRT’deki olayı TBMM’ye taşıdı, Bakan Ersoy’a sordu:

TRT’ye yaptırım olacak mı?

HDP’nin Hatay-Samandağlı Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yaptığı açıklamada, TRT 1 kanalında yayınlanan “Teşkilat” isimli dizide bir bombacının “Samandağ” soyadı ile karakterize edilmesine Samandağlıların tepkisinin sürdüğünü belirtti.

Milletvekili Hatimoğulları, %95’inden fazlası Arap Alevi olan ilçemiz Samandağın ve halkının, kin ve nefretle hedef gösterildiğinin altını çizdi, TRT’nin, bu ülkenin yurttaşları olan Arap Alevilerin de verdiği vergilerle ayakta kalan bir kurumken, ırkçılık, mezhepçilik ve kafatasçılık yaptığını dile getirdi, oysa ki habercilik yapması gereken bir kurum olduğuna dikkati çekti.

Teşkilat dizisindeki bu skandalın “dikkatsizlik, yanlışlık, sürç-i lisan” ile açıklanamayacağını ifade eden Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, şunları kaydetti:

“Arap Alevi toplumu, bütün baskılara ve asimilasyon politikalarına rağmen kültürünü, dilini, inancını korumak için çaba harcayan bir toplumdur. Bugüne kadar azımsanmayacak provokasyonlarla karşılaşmış, ancak el birliği ile bunları boşa düşürmeyi başarmıştır.

Arap Alevileri, Çukurova’da, farklı halkların ve inançların barış ve kardeşlik içinde yaşaması, bu kültürün bir yaşam tarzına dönüşmesi hususunda hassasiyeti ve bilinci yüksek bir halktır. Antakya, mozaik yapısıyla, bütün dünyaya örnek bir bölgedir. TRT ve onun mantığını besleyen kindar, ötekileştirici, asimilasyoncu, yurttaşları arasında açık ara ayırım yapan iktidarı da iyi tanımaktadır. Bu durum, Türkiye’de yaşayan farklılıklara yaklaşımın resmidir. Emevi döneminden günümüze kadar, Alevilere ‘öteki, makbul olmayan vatandaş’ muamelesinin ürünüdür.”

Tülay Hatimoğulları, açıklamasında, Samandağlıların talebinin; bu konudaki tepkilerin görülmesi, RTÜK üyelerinin görevlerini yerine getirmesi, bu ayrımcı bakış açısından arındırılmış bir yayın politikası izlenmesi ve dizi özelinde sorumluların açığa çıkartılarak, konu hakkında gereğinin yapılması olduğunu vurguladı.

Kendisi de Samandağlı olan Hatimoğulları, konuyu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplanması istemi ile hazırladığı bir soru önergesiyle TBMM’ye de taşıdı.

Önergede yer alan sorular şunlar:

· Bahsi geçen dizi hakkında RTÜK tarafından herhangi bir adım atılmış mıdır?

· Teşkilat dizisi nedeni ile TRT 1’e herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?

· Özelinde Samandağ halkını hedef alan bu ayrımcı ve mezhepçi yaklaşım nedeniyle, tarafınızca bir açıklama yapılacak mıdır?

· Tüm yurttaşlara eşit şekilde hizmet sunması gereken TRT kurumunun bu ayrımcı yaklaşımı konusunda, Bakanlığınız tarafından önleyici bir adım atılacak mıdır?

· Tekçi, ayrımcı yayınlarından dolayı TRT hakkında kaç ihlal raporu hazırlanıp bunun kaçında yaptırım uygulanmıştır?

-Haber/Cemil Yıldız-