Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şamanizm iyi-kötü ruh, ruhlar da melek!

“Türk Dünyası Kültürü” Paneli’nde ilginç tez: Hatay MKÜ’deki panelde konuşan

“Türk Dünyası Kültürü” Paneli’nde ilginç tez:

Hatay MKÜ’deki panelde konuşan Doç. Dr Kürşat Öncül, Şamanizm’de iyi ve kötü ruhlar bulunduğunu ve ruhları melek olarak algılamak gerektiğini, Şama’nın da ‘atalar’ tarafından seçilmiş bir kişi olduğunu savundu.
Doç. Dr. Öncül, Şamanizm’in, yaşam koşullarına ve coğrafyaya bağlı bir din olduğuna da vurgu yaptı. Bu sözler, hafta içinde MKÜ’de gerçekleştirilen “Türk Dünyası Kültürü” konulu Panel’de söylendi.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Merkezi ve Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen Panel’e, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Gül ile Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Ferruh Ağca ve Doç. Dr. Kürşat Öncül konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Bülent Gül, sunumunda, Türk kültürünün Moğolistan’daki ayak izleri üzerine dururken, Türklerin her zaman daha iyiye ve daha güzele yönelmek için çabaladığını, batılıların dediği gibi Türklerin vahşi ve barbar bir toplum olmadığını, bunun izlerini güzel sanatlarda ve tarımda gösterdiklerini söyledi.Moğolistan’da gördüğü Türk kültürüne ait izlere, atalar kültüne, saçı geleneğine ve Türklerin bütün yazıtlarını Bengü taşına kazıdıklarına da değinen Prof. Dr. Gül, Türklerin kendi kültürünü kendi gençliğine tanıtamadığını, bunu tanıtmak için güzel sanatlar ve beyaz perdeyle uğraşan kişilerin daha net ve akılcı bir şekilde konuyu ele alması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Ferruh Ağca ise, Türk Destanları ve Oğuz Kağan Destanı konulu sunumuna, Atatürk’ün Türk için söylediği “Türk yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir” sözlerini hatırlatarak başladı. Türklerin daha iyiye ve daha güzele erişmek için Anadolu’ya geldiğini, oradan da Balkanlara gittiğini hatırlatan Prof. Dr. Ferruh Ağca; Türk medeniyetinin dünya tarihi için önemi, Türk’ün kâinat algısını ve yer ile gök arasındaki Kağan’ın önemini anlattı. Destanların oluşmasında büyük olayların ve acıların etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Ağca, Türk kültüründe gök tanrı inancının İslam medeniyetine geçmede bir köprü olduğunu ifade etti. Son olarak kürsüye çıkan Doç. Dr. Kürşat Öncül ise Şamanizm ve Nevruz konulu bir sunum gerçekleştirdi. Şamanizm’in, yaşam koşullarına ve coğrafyaya bağlı bir din olduğunu, İslamiyet’teki gibi aracının bulunmadığını, insanın tanrı ile birlikte olduğunu belirtti. Öncül, Şamanizm’de iyi ve kötü ruhların bulunduğunu ve ruhları melek olarak algılamak gerektiğini, Şaman’ın ise atalar tarafından seçilmiş bir kişi olduğunu söyledi.
Panelin tamamlanmasının ardından, katılımcıların soruları oldu ve sunum yapanlar bu soruları yanıtlayarak etkinliği sonlandırdı.
-Mehmet Özgün-