Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samatya’nın 560 yıllık kilise korosu

Antakya Festivali’nin konuğu oldu

Antakya Festivali’nin konuğu oldu

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin korosu olan Sahakyan Korosu’nu konu edinen “Ailem Sahakyan” Belgeseli, Antakya Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film kategorisinde finalistler arasında yer aldı.

Samatya’nın 560 yıllık kilise korosunu konu edinen “Ailem Sahakyan” Belgeseli, kadim Antakya’nın Film Festivali’nin ‘Ulusal Belgesel Film’ kategorisinde yarıştı. Yönetmenliğini Erdil Onur Kocatürk’ün yaptığı belgesel, İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’ne bağlı 20 kilise korosundan biri olan Sahakyan Korosu’nu anlatıyor. Koro, 1461’den beri Samatya’da faaliyet gösteriyor.

Erdil Onur Kocatürk’ün yönetmenliğini üstlendiği ‘Ailem Sahakyan’ belgeselinde, koronun, hem koristler hem de Samatyalı Ermeniler için ne anlam ifade ettiği anlatılıyor.

“Ailem Sahakyan: Samatya Sahakyan Korosu” belgeseli, 19 Aralık Pazar günü saat 13.30’da, Antakya Film Festivali kapsamında Hatay Tabipler Odasında gösterildi.

-REPERTUVAR-

Uzun süre kilise korosu işlevini sürdüren ve ayinleri seslendiren koro, yakın tarihten bu yana repertuvarını geliştirerek konserler vermeyi, kilise müziği dışında da geleneksel Ermenice şarkılar seslendirerek sahne almayı sürdürüyor.

-NASIL BAŞLADI?-

Yönetmen Erdil Onur Kocatürk, belgeselin çıkış hikâyesine dair daha önce AGOS’a verdiği açıklamada şunları dile getirmişti:

“Bu fikir, 2017 yılında, benim de yaşadığım yer olan Samatya’dan insanların hikâyelerini kayıt altına almayı hedeflediğim ‘Mahallem Samatya’ isimli video-röportaj serimle oluştu. Radyo Televizyon Sinema öğrencisiyim ve kendimi geliştirmek üzere en yakınımdaki, mahallemdeki insanlara döndürdüm kadrajımı. Ortaya bir takım röportajların dışında, mahalledeki yaşamla kurduğum sıcak bir bağ çıktı ve bu bağ da beni Sahakyan Korosu’na ulaştırdı.

Sahakyan Korosu üyesi Aram Nalçacıyan abi, mahallede, Varujan Kösedağ’ın işlettiği çay ocağındaki sohbetlerimizde, sık sık bu korodan bahsederdi. Aslında ilk olarak, kendisinin bol duraklı yaşam hikâyesini belgeselleştirmek istedik, fakat önümüze bir takım bürokratik-teknik engeller çıktı. Sonrasında Aram abinin dilinden düşürmediği Sahakyan Korosu’nun hikâyesini araştırmaya ve belgelemeye karar verdik.”

Tamer Yazar