Sami Nabi Özerdim

Stockholm’e ilk gidişimde şaşırtan, beğenimi çeken nen uçağın geçiş koridorunda iki yanlı sergilenen portreler olmuştu. İsveç in geçmişten bugüne insanlık birikimine, kültürüne katkı sağlamış değerleri. Yazarlar, düşünürler, sinemacılar, bilimciler, sanatçılar, müzikçiler… Doğallıkla ve bilinçle bir ulus değerli aydınlarıyla kendini tanıtır, bilinmeyi ister. Sözü biz Türklere getireceğimi sezmişsinizdir. Her zaman güzel yanlarımızın bilinmesinden, özümüze habire haksızlık […]

Stockholm’e ilk gidişimde şaşırtan, beğenimi çeken nen uçağın geçiş koridorunda iki yanlı sergilenen portreler olmuştu. İsveç in geçmişten bugüne insanlık birikimine, kültürüne katkı sağlamış değerleri. Yazarlar, düşünürler, sinemacılar, bilimciler, sanatçılar, müzikçiler… Doğallıkla ve bilinçle bir ulus değerli aydınlarıyla kendini tanıtır, bilinmeyi ister.

Sözü biz Türklere getireceğimi sezmişsinizdir. Her zaman güzel yanlarımızın bilinmesinden, özümüze habire haksızlık etmemekten yanayım. Bu istek eksiklerimizi söylemeye engel değil.

Evet, yazık ki özverili, adanmış, üretmiş insanlarımızın değerini bilmekten çok uzağız. Kendimi de katıyorum ki kimse alınmasın. Bu önemli aydınlarımızdan biridir Sami Nabi Özerdim. Ülkemize kitap yüzyıllarca geç girdi. Girdikten sonra da uzun zaman dişe dokunur bir basım yapılmadı. Özerdim eşsiz bir kitaplık uzmanı, dilci, çevirmen, Macarcacıdır. Nereyi gönendirip ayağa kaldırmadı ki. Adnan Ötüken Kitaplığı, Milli Kütüphane, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, SBF İletişim Fakültesi ve kitaplığı… Birkaç yıl çağrıyla gittiği Amerika’da çalıştı, Üniversite Türkçe kitaplığını dizgeli biçimde düzenledi. Yazdığı yaşamöyküsünde orada tam özgür ortamda çalıştığını yazar.

Bugünlerde Türk Tarih Kurumu tarafından yeni basımı yapılan Mustafa Kemal Atatürk’ün Söylev’i öz duru Türkçemizle, Özerdim’in büyük emekle kazandırdığı gerçek gömüdür. Söylev bu baskıdan okunmalı. Hiç abarttığım sanılmasın.

Özerdim hiç öne çıkmadı, sürekli çalıştı. Kimse de onu yazmadı, yeterince değerlendirmedi. Acı olan budur. 2024 yılındayız; daha aydınların kimler olduğuna karar veremedik. Daha doğrusu bir kesim veremedi. Vahdettin’i hâlâ vatansever bilirsen aydın diye de Mısıroğluları, Armağanları… sanırsın. Hiç şaşırmıyoruz.

Usta Yazar-Çevirmen A. Cengiz Büker ile Günay Güner’in ortak Özerdim çalışması Sanattan Yansımalar (sanattanyansimalar.com) kültür bilgisunar (internet) dergisinde okunabilir. Özerdim çok fazlasını hak eden insan.

Oğlu Fotoğraf Sanatçısı Eren Özerdim’in değerli katkısını anmadan geçemem. Fotoğraf çalışmalarının başlayışını baba Özerdim’in Amerika dönüşü fotoğraf makinesi getirmesine borçlu…

Sami Nabi Özerdim Türkçeye gönülden bağlıydı. Latin abecesine geçişi, okumayazma öğretimini, Atatürk’ün Dolmabahçe’de ulusla kurduğu gönül bağını ayrıntılarıyla kiyaplaştırdı. Bu kitaplar önemli kaynaktır. Her ne kadar ozan olmadığını yazsa da şiir kitabı güzeldir. Deneme kitabı ise olağanüstüdür. Neden yeni basımı yapılmaz? Anlaşılır gibi değil.

Dilimizin, kültürümüzün büyük ustarındandır Sami Nabi Özerdim; sevgiyle anıyorum.

Exit mobile version