Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanal dolandırıcılıktan korunmanın yolları

Her yıl milyonlarca insan

Her yıl milyonlarca insan siber suçların kurbanı oluyor ve sanal dolandırıcılık büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak sanal dolandırıcılığa karşı atabileceğiniz basit adımlarla kendinizi korumanız mümkün. Bu yazımızda sanal dolandırıcılığı önlemek için uygulayabileceğiniz 5 ipucunu sizlerle paylaşacağız.
1.Kendinizi yaygın dolandırıcılık teknikleri konusunda eğitin
Sanal dolandırıcılığı önlemek için atabileceğiniz ilk ve en önemli adım, kendinizi karşılaşabileceğiniz yaygın dolandırıcılık teknikleri konusunda eğitmektir. Dolandırıcılar sürekli olarak taktiklerini ve tekniklerini değiştirdiği için çevrimiçi dolandırıcılığı tespit etmek zor olabilir. Bunun önüne geçebilmek için siber suçluların kullandığı en son çevrimiçi dolandırıcılıklardan haberdar olmanız gerekiyor.
Bunun için siber güvenlik ile ilgili güncel bilgileri bulabileceğiniz ve kendinizi bu teknikler karşısında eğitebileceğiniz paylaşımların bulunduğu siteleri takip edebilir ve siber güvenlik haber bültenlerine kayıt olabilirsiniz. Bilgilerinizi güncel tutarak sanal dolandırıcılara karşı durabilirsiniz.
2.Kimlik avı dolandırıcılıklarından kaçının
Bugün sanal dünyada karşılaşılan en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinin başında kimlik avı dolandırıcılığı geliyor. Bu yöntem kullanıcıya dolandırıcı tarafından gönderilen sahte ve kötü amaçlı bağlantıları içeriyor. Phishing (oltalama) olarak da bilinen bu saldırı türü, saldırıya uğrayan kişinin, kimlik ve hesap bilgilerinin çalınması gibi çeşitli şeyleri amaçlar. Bu nedenle, çevrimiçi bilgilerinizle dikkatli olmanız her zaman önemlidir.
Hiçbir zaman emin olmadığınız bağlantılara tıklamamalısınız. Size gelen bir e-posta çok saygın bir kuruluştan geliyor gibi gözükebilir ama bağlantıya tıkladığınız anda artık çok geç olabilir. Aşina olmadığınız kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın. Bunun yanı sıra bu sistem sosyal ağlarda da kullanılabilir. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajlardaki bağlantıları açmamanız gerektiği gibi tanıdığınız hatta çok yakın olduğunuz kişilerden gelen bağlantıları bile emin olmadan açmayın. Çünkü tanıdığınız kişinin hesabı da ele geçirilmiş olabilir.
3.Alışveriş platformları dışında ödeme yapmayın
Bireysel satıcıların bulunduğu e-ticaret web sitelerinde, her zaman platformun ödeme sistemini kullanın. E-ticaret platformu dışındaki ödemeleri kabul etmeyin. Satıcı sizden e-ticaret platformu dışında ödeme yapmanızı isterse, bu bir tehlike işaretidir.
Ayrıca çevrimiçi alışveriş yapmadan önce, web sitesinin güvenli teknoloji kullandığından emin olun. Ödeme ekranındayken web adresinin “https” ile başladığını doğrulayın.
4.İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin
İki adımlı doğrulamaya genellikle iki faktörlü doğrulama denir. İnternet üzerinden yapacağınız herhangi bir işlem için (sosyal medya uygulamaları, online alışveriş, bankacılık işlemleri vb.) iki faktörlü doğrulamayı mutlaka aktif hale getirin. Bu gireceğiniz şifrenin dışında telefonunuza gelecek bir doğrulama mesajı veya mail kutunuza gelecek bir e-postayı içerebilir. Böylece hesaplarınızın ve bilgilerinizin çalınmasını zorlaştırırken, hesabınızın çalınması durumunda sizin yetkiniz olmadan o hesaba erişimi engelleyebilirsiniz.
5.Güncel yazılımlar, güçlü parolalar ve bağlantı güvenliği
En yeni güvenlik yazılımları ve işletim sistemleriyle bilgisayarlarınızı, akıllı telefonunuzu ve yazılımınızı güncel tutun. Güvenlik açığı güncellemeleri dâhil en son güncellemeleri aldığınızdan emin olmak için otomatik güncellemeleri açın.
Güçlü parolalar belirlemeyi unutmayın. Uzmanlar, şifrelerin en az sekiz karakter uzunluğunda olmasını, büyük ve küçük harflerin yanı sıra sayılar ve özel karakterlerden oluşan bir kombinasyonun kullanmasını tavsiye ediyor. Saldırıya uğrama riskini azaltmak için şifrelerinizi sık sık değiştirin.
Ayrıca internet bağlantınızı güvenli hale getirin. Ev kablosuz ağınızı her zaman güçlü bir parola ile koruyun. Herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken, bunun üzerinden hangi bilgileri gönderdiğiniz konusunda dikkatli olun. -Adil Yeşildağ-