Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanayi üretimi 3 aydır küçülüyor

Türkiye ekonomisi 14 Mayıs’ta

Türkiye ekonomisi 14 Mayıs’ta yapılan Genel seçimden sonra küçülüyor.  İktidara olan güvenin azalması yargı kurumları arasındaki tartışma nedeniyle artan riskler yabancı portföy yatırımcılarını kaçırıp, doğrudan sermaye yatırımı girişlerini de durma noktasına getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili, Şeref Arpacı ekonomideki daralmanın sürdüğünü belirterek  mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 0,13 oranında azaldığını belirtti. TÜİİK verilerine göre sanayi üretiminin bu yıl temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, ağustosta da yüzde 0,8 oranında azalırken eylül ayında 0,13 azaldığına dikkat çeken Arpacı  “Sanayi yatırımı son üç ayda arka arkaya azaldı” ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomisine ilişkin olarak artan riskler nedeniyle yabancı portföy yatırımcılarının kaçtığını iddia eden Arpacı  doğrudan sermaye yatırımlarının da durma noktasına geldiğini vurguladı. Bireylerin kendi işini yapma konusundaki istek ve kararlılığının da düştüğünü kaydeden Arpacı şunları açıkladı:

Bizim ekonomimiz ancak KOBİ’lerimizin, gelişime açık gençlerimizin girişimcilik hevesiyle büyüyebilir. TOBB’un verilerine göre bu yıl ocak-eylül döneminde kurulan yeni şirket ve ticari işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında azalarak 109 bin 177’ye geriledi. Aynı dönemde tasfiye edilen ve kapanan şirket ve ticari işletme sayısı ise yüzde 15,2 oranında artarak 53 bin 519’a çıktı. TESK’in verilerine göre de bu yıl ocak-ekim döneminde yeni tescil edilen esnaf (kurulan) sayısı geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında azalarak 255 bin 197’ye indi. Aynı dönemde kapanan esnaf sayısı ise yüzde 13,2 oranında artarak 108 bin 867 olarak gerçekleşti” (Sami Gökçe)