Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sansür, yasaklama, engelleme yasası değil!

Yalan Haberle Mücadele! Kanun

Yalan Haberle Mücadele!

Kanun teklifinin ilk aşamalarında ciddi çalışma yapan isimlerden biri olan, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Dezenformasyon Yasası” için konuşurken, “Bu yasa teklifi, bir sosyal medya düzenlemesi yasa teklifi değildir! Bu, bir yalan haberle mücadele, dezenformasyon yasasıdır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde, “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle; ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini” öngören 29. Madde tartışması sürüyor.

Kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak ifade edilen yasa teklifi için önceki gün TBMM’de bir konuşma yapan AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, eleştirilere cevap verdi.

Konuşmasında, “Bu yasa teklifi, bir sosyal medya düzenlemesi yasa teklifi değildir. Bu, bir yalan haberle mücadele, dezenformasyon yasasıdır. Bu, bir sansür, yasaklama, engelleme yasası da değildir. Referansı Avrupa Birliği müktesebatı olan, dünyanın gelişmiş ülkeleri olan hukuksal, yasal düzenlemelerdir. Biz, AK Parti olarak, yasaklarla ve sansürle mücadele etmiş bir partiyiz” diyen Yayman, şunları söyledi:

“Dezenformasyon Kanunu’nun görüşüldüğü bir zeminde dahi dezenformasyon yapıldığını görüyoruz. Bu kanunu, herkesin gerçekten daha ciddi bir biçimde, daha analitik bir gözle okumasını görüyoruz. Peki, bu kanun ne getiriyor? Birincisi, internet medyası yasal bir zemine kavuşturuluyor. İkincisi, adı sanı belli olmayan ve sürekli bir kimlik krizi yaşayan internet medyası mensuplarına basın kartı veriliyor. Üçüncüsü, çocukların haklarının korunması ve çocukların dijital ağlardan korunması konusunda yeni yükümlülükler getiriyor. Dördüncüsü, insanların, kişilerin kişilik hakları, özgürlükleri korunuyor. Beşincisi, sosyal medya şirketlerinin temsilci atama meselesi tamamen çözülüyor. Altıncısı, yasaya uymayan platformlara reklam almama cezası getiriyoruz. Yedincisi, haber içeriğinde süreklilik korunuyor. Sekizincisi, kasıtlı olarak yalan haber üretmek suç teşkil ediyor.”

-YALAN HABER!-

“Yalan Haber’ noktasında yapılan tartışmalara da değinen Yayman, şöyle devam etti:

Burada ‘yalan haber’ şudur arkadaşlar… Bir ‘tweet’ attığında, ‘bu yasaktır’ anlayışı, ‘sansürlenecektir’ anlayışı doğru değildir. Kanun, çok açıktır. Yeni düzenlemeyle, suçun oluşması için beş şart aranmaktadır. Birincisi, yayılan haber gerçek olmamalıdır. İkincisi, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığıyla ilgili olmalıdır. Üçüncüsü, halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşımalıdır. Dördüncüsü, kamu barışını bozmaya elverişli olmalıdır. Beşincisi, aleni olmalıdır. Eğer sizin paylaşımlarınızda bunlardan herhangi biri yoksa, sizin bir sorun yaşamanız doğru değildir, mümkün değildir.”

Tamer Yazar