Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sansüre “Dur” de

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, “Sansür Yasası, 20 saati aşan

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, “Sansür Yasası, 20 saati aşan kesintisiz TBMM mesaisi ile kabul edildi. Türkiye’de her düzenleme; toplumsal bir ihtiyaçtan, bir zorunluluktan değil, hoşa gitmeyen her şeyi kontrol etme ve baskı altına alma isteğinden doğuyor” dedi ve ekledi…

Türkiye’de kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan “sosyal medya düzenlemesine” ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçerek yasalaştı. Teklif, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oylarıyla kabul edildi.
Teklif, Türkiye’de temsilcilik oluşturarak, Hükümetin talepleri doğrultusunda erişim ve kullanıcı yasaklarını uygulamayan sosyal medya mecralarının, 5 aşamada ve 7 ayda erişilemez hale getirilmesini öngörüyor. Yasa teklifine göre; Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya erişen mecralar, bu şartları yerine getirmezlerse, nihayetinde internetteki erişilebilirlikleri sınırlandırılacak ya da yavaşlatılacak. Son aşamada yavaşlatma yaptırımı ise aslında herhangi bir sosyal medya mecrasını teknik açıdan ve fiilen kullanılamaz hale getirecek görünüyor.
-NE OLDU?-
Bugün, ‘sansür’ başlığında birçok kesim tarafından eleştirilen teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sekizinci torunu (kızı Esra ile damadı Berat Albayrak’ın dördüncü çocuğu) Hamza Salih’in dünyaya gelmesi sonrasında, sosyal medyadaki yorumlara öfkelenen Erdoğan’ın, sosyal medyaya mutlaka sınırlama getirilmesi talimatıyla gündeme alınmıştı.
-TEPKİ-
Hükümetin, sosyal medya üzerinde daha fazla denetim kurma çabalarının, internet ortamında sansürü önemli ölçüde arttıracağını belirtenlerden biri de, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez oldu. ‘Sansüre Dur De’ etiketi ile mesajını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Dönmez, “Sansür Yasası, 20 saati aşan kesintisiz TBMM mesaisi ile kabul edildi” derken, “Türkiye’de her düzenleme; toplumsal bir ihtiyaçtan, bir zorunluluktan değil, hoşa gitmeyen her şeyi kontrol etme ve baskı altına alma isteğinden doğuyor” değerlendirmesinde bulundu. -Tamer Yazar-