Saraç’tan “Antakya’nın yeniden inşası için öneriler”

Deprem sonrası Hatay’ın yeniden yapılanmasına dair düşüncelerini ve önerilerini paylaşan Serdar Yılmaz Saraç, Antakya ve Hatay için önemli değerlendirmelerde bulundu. Bir süre Hatay Valiliği’nde il planlama müdürü olarak görev yapan, ardından Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevini yürüten ve sonunda emekliye ayrılan Saraç, depremin ardından Hatay ve Antakya’da yapılan ve yapılması gereken işler […]

Deprem sonrası Hatay’ın yeniden yapılanmasına dair düşüncelerini ve önerilerini paylaşan Serdar Yılmaz Saraç, Antakya ve Hatay için önemli değerlendirmelerde bulundu. Bir süre Hatay Valiliği’nde il planlama müdürü olarak görev yapan, ardından Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevini yürüten ve sonunda emekliye ayrılan Saraç, depremin ardından Hatay ve Antakya’da yapılan ve yapılması gereken işler hakkında görüşlerini açıkladı.

“Ben Antakya’mı İstiyorum”

Serdar Yılmaz Saraç, “Ben Antakya’mı istiyorum” diyerek başladığı yazısında, Hatay’ın yatırım öncelikleri hakkında önemli noktalara dikkat çekti. Hatay Valiliği’nde uzun süre Planlama Uzmanı ve İl Planlama Koordinasyon Müdür Vekili olarak görev yaptığını belirten Saraç, siyasi bir beklentisi olmadığını vurguladı. Siyaset yapmayan, herhangi bir partiye üye olmayan biri olarak, deprem sonrası tecrübelerini ve bilgilerini paylaşma amacında olduğunu ifade etti.

Yeniden Yapılanma ve Konut İhtiyacı

Saraç, Antakya’nın yeniden yapılanmasında ilk önceliğin konut inşası olması gerektiğini vurguladı. Hak sahiplerinin adil bir şekilde konutlarına kavuşması gerektiğini ve bu süreçte devletin rolünün büyük olduğunu belirtti. Özellikle TOKİ tarafından yapılacak konutların hak sahiplerine bedelsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini savundu.

Yatırım ve Teşvikler

Hatay’ın “Özel Statülü İl” veya “Özel Afet Yasası” kapsamında öncelikli yatırımlar alması gerektiğini belirten Saraç, depremzede vatandaşların borçlarının silinmesi ve devletin maddi kayıpları telafi etmesi gerektiğini dile getirdi. Hatay’ın teşvik programlarından daha fazla yararlanması ve özellikle beyaz yakalı çalışan istihdam eden işletmelerin artırılması gerektiğini ifade etti.

Altyapı ve Ulaşım

Saraç, Hatay’daki altyapı çalışmalarının yetersiz olduğunu ve bu konuda acil adımlar atılması gerektiğini belirtti. Yol, su, elektrik, doğalgaz, atık su, kanalizasyon, internet ve telefon hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Antakya’nın yağmur sularını taşıyacak kapasitede bir kanalizasyon altyapısına ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler

Saraç, Hatay Havaalanı’nın kesintisiz hizmet vermesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini, Yayladağı Sınır Kapısı’nın açılması ve ihracat faaliyetlerinin bu kapı aracılığıyla yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Hatay’da trafik yoğunluğunu azaltmak için Serinyol-Madenli arasındaki yol çalışmalarının hızla tamamlanması gerektiğini söyledi.

Saraç, deprem sonrası Antakya ve Hatay’ın yeniden yapılanmasında önceliklerin belirlenmesi ve bu doğrultuda adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Depremzede vatandaşların haklarının korunması ve adil bir şekilde konutlarına kavuşması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Hatay’ın yatırım ve teşvik programlarından daha fazla yararlanması ve altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Exit mobile version